20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiNepotul lui Moromete s-a „up“-gradat

Nepotul lui Moromete s-a „up“-gradat

El nu mai are disponibilitatea lui Ilie Moromete să convoace dezbateri publice despre foncire și alte treburi comunitare cu sătenii. E mai informat. Știe deja ce e acela un hard extern și o tabletă. Mai mult, e înzestrat cu puteri magice. Fără să introducă piesa în sistem informatic, citește în stele că lucrurile diavolești arhivate nu sunt aceleași cu cele din softul numit dosar penal la DNA.

Țăranul clasic ar fi chemat obișnuiții ulițelor care strigă din zi până-n seară ”cumpărăm fiare” sau ar fi predat milițianului de la post.

Țăranul intabulat de stele cu forțe magice e altfel. El știe că ”giustiția” nu se face de Poliția Locală, mână-n mână cu grangurii, ci de societatea în civil. Acea societate înregimentată cu acțiuni la purtător, dar care n-are voie să-și facă publice veniturile, precum profanii din administrație sau din politică.

Mai există și țăranul de rețea. El e pregătit, la ore de vârf și de maximă audiență, să fie un justițiar civic. Un om din comitetul de salvare. A învățat în orele de pregătire civilă cum să cheme autoritatea parastatală să-l biruie pe boierul din Imposibila întoarcere, scăpat de treieratul de toamnă al haștagismului neomarxist.

Țăranul rezistent are o altă funcție socială. Nu se îndeletnicește cu nimic. Trăiește prin PayPall, are patroni, dintre susținătorii cauzei: ”Dreptatea o face ulița, nu cei cu foncirea”. Își ia banii din Patreon.com.

Acum rămâne ca cititorul să aleagă ce fel de țăran a găsit valiza cu documente de l-a făcut pe Batistuță să organizeze un festin demn de un parastas adevărat.

Faptul că instituția cu insolvența la butonieră și cip la memorie l-a indicat cu nume și prenume pe Florian Coldea în postul de ”țăran civic”, aceeași care până de curând anunța că fostul șef al SRI era ”eminența cenușie” a lui Liviu Dragnea, stârnește ilaritatea.

Dar cum a știut țăranul fără teveu în casă ce e aia cu Tel Drum? Rămâne o altă enigmă a sistemului unit cu presa de propagandă.

Băieții care populează una dintre păduri se folosesc de conceptul meu metafizic, exprimat în ”România liberă” încă de pe vremea anticomunismului de suflet, nu de manifest: ”Dacă tot nu putem să le facem nimic, măcar să-i zăpăcim de cap”.

Țăranul, fie civic, teleormănean, fie epolat sau – mă rog – înstelat, fie de rețea, fie de PayPal are – potrivit surselor – un fir direct cu unitatea de comandă, că atâta pregătire informatică nu are nici un absolvent de ANI, care să poată pricepe ce are DNA în dosar și ce n-are. Țăranul din povestea Rise Project era înzestrat cu puterea de a înțelege ce au unii și ce are el. Și că pepenii săi sunt mai frumoși de arătat pe post decât gogoșile aduse de cel lăcrimat.

Cineva l-a folosit pe Moș Teacă de pe latifundia boierului de Teleorman.

Acel mânuitor de societate civilă țărănească fie insultă inteligența majorității calificate, fie execută un ordin justificat de noile prevederi legale, care interzic DNA-ului livrarea de documente în timpul cercetărilor penale. Dacă tot nu mai poate face Parchetul spectacol TV, cu înstelații pe post de lansatori de grenade, în direct și la oră de maximă audiență, de ce să nu fie scos țăranul civil, altul decât țăranul militar care în vechea tradiție își apăra țara pe front?

Țăranul e pe câmp, s-a ”up”-gradat, hei, hei, lelița mea.  

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...
Ultima oră
Pe aceeași temă