Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Misterul coronavirus adânceşte criza

Marius Ghilezan Actualizat: 19.02.2020 - 23:24
Marius Ghilezan

Medicii chinezi duc o adevărată bătălie pentru stoparea flagelului coronavirus. Cercetătorii internaţionali sunt însă nemulţumiţi că nu se deschid graniţele pentru venirea în China a specialiştilor internaţionali.

Share

În condiţiile în care guvernul comunist încearcă să dea piept inamicului nou apărut cu forţele proprii, tot mai mulţi se întreabă nu cumva noul virus e dedicat?
Am consultat mai mulţi medici infecţionişti. Inclusiv din străinătate. Nu prea vor să se pronunţe, în condiţiile în care nu au date suficiente.

Trump e cam prea liniştit
Marile publicaţii mondiale sunt preocupate de evoluţia epidemiei. Dedică pagini întregi noului fenomen şi încearcă să găsească explicaţii asupra modului cum s-ar putea estompa pandemia, care ar putea ucide milioane de oameni, dacă nu se găsesc soluţii medicale imediate.
Declaraţia liniştită a lui Donald Trump, potrivit căreia lunile călduroase ce urmează să vină sunt în măsură să stăvilească exodul Coronavirus, mai mult îngrijorează. Oare? De ce e prea sigur pe el? Există în anumite laboratoare vaccinul mult aşteptat?

Corpul uman nu crează anticorpi la coronavirus
China a pierdut deja 2% din creşterea economică. Dar se chinuie să rezolve singură problema.
Citind presa de specialitate şi ultimele informaţii pe surse, constatăm că organismele infectate cu noul virus, numit Covid-2019 (după anul apariţiei), nu produc anticorpi. La celelalte virusuri gripale, corpul uman se imunizează. Practic a doua infecţie cu acelaşi virus nu mai e posibilă. Ştirea momentului, potrivit căreia Coronavirusul se poate reîntoarce în organismele pe care le-a infectat odată, iar revenirea lui a doua oară ar fi fatală în mare proporţie, îngrijorează şi crează noi temeri. La al doilea atac, provoacă sepsis şi apoi stop cardiac.
Toate aceste informaţii provin din spaţiile media. Există două explicaţii a lipsei datelor ştiinţifice. Fie cineva doreşte să sporească tensiunea, fie China este lăsată de capul ei.

Presa toacă subiectul în foi de viţă. Cât adevăr e?
Organizaţia Mondială a Sănătăţii pare un organism cu puteri limitate. Oare de ce nu avem un summit la vârf al şefilor de state pentru acest fenomen? Trebuie lovită China sau investitorii Big Pharma aşteaptă momentul de maximă amplitudine a crizei pentru a lansa noul vaccin?
Ca un avid cititor de presă internaţională, mi se pare suspectă menţinerea pe prima pagină a subiectului zi de zi. Sigur că cititorii avizi de cunoaştere cer să ştie mai mult. Dar nu există oră din zi sau din noapte ca subiectul să nu atârne cap de listă. Aici nu mă refer la presa românească. UM-urile nu au pe agendă Coronavirus. Ele se bat mai mult să distrugă sistemul medical românesc, decât să arate succesele doctorilor români.

Lăudabilă acţiunea deputatului Marian Cucşa, ALDE, de a cere SRI un raport pe acest subiect, în condiţiile unei avalanşe de informaţii în spaţiul public.  Cât e interes public şi cât e marketizarea crizei?


“Medicii chinezi spun că reinfecția cu coronavirusul este mortală. În loc să creeze imunitate, provoacă atacul de cord”, Taiwan Times

"Coronavirus se leagă de celulele din sânge asemenea celor HIV, spun cercetătorii chinezi. Primul raport oficial: A Decisive Stage for China’s Fight against COVID - 19 Epidemic


Recent, cel mai mare virusolog român a pierdut lupta pentru funcţia de rector al UMF Carol Davila. Câştigătorul e un apropiat al lui Pahonţu. Te mai întrebi dacă serviciile mai sunt interesate de securitatea naţională? N-are rost.
 
Revenind la ultimele informaţii despre evoluţia epidemiei de coronavirus, prestigoasa agenţie Reuters vorbeşte despre rezultatele ciudate ale autopsiei făcute unui bărbat de 50 de ani, infectat de Coronavirus, decedat luna trecută. Datele medicilor legişti, intrate în posesia reporterilor, evidenţiază că boala a provocat grave leziuni pulmonare, în ciuda tratamentelor complementare aplicate: corticoterapie, medicamente contra HIV, interferon alfa-2b, pentru distrugerea bacteriilor asociate.
Deşi febra sa, conform fişei medicale, a scăzut după administrarea medicamentelor, contrar terapiei de şoc, alveolele sale pulmonare (nişte săculeţi în formă de ciorchine de strugure), responsabile cu captarea oxigenului şi eliberarea dioxidului de carbon din sânge, au rămas supra infectate.
Ventilat mecanic, asistat de aparatele de fibrilaţie, primind în final o injecţie cu adrenalină, pacientul tot a decedat în cele din urmă. Inima i-a cedat.

Apărătorii naturali ai organismului îşi omoară propriul corp
Revista medicală Lancet oferă o perspectivă nouă asupra modului în care virusul „omoară” pacienții. Virusul provoacă o activare neobişnuită a citokinelor care stimulează “apărătorii” naturali ai organismului să se încoloneze în zonele bolnave.
Termenul "citokină" este derivat dintr-o combinație de două cuvinte grecești - "cyto" care înseamnă celulă și "kinos" care înseamnă mișcare. Citokinele sunt avertizori de integritate. Un fel de honvezi care apără bastionul. Moleculele mai poartă numele de imunocite. Acestea stimulează mişcarea şi încolonarea T-help-erilor către organul care trebuie apărat şi stimulat să reziste. Experţii vorbesc despre o supraglomerare şi agitaţie printre apărători, care pot distruge propriul organ, ceea ce, zic ei, e un lucru neobişnuit. Există mai rar apărători care să-şi distrugă propria cetate. Aşa am înţeles eu. (Specialiştii ştiu să explice mai bine ca mine, profanul).
Coronavirus se leagă de celulele din sânge asemenea celor HIV, spun cercetătorii chinezi.

Fumătorii sunt mai predispuşi la infecţie. Bărbaţii cu coronavirus mor mai repede decât femeile

La fel ca la SARS, zic aceştia, coronavirusul se ataşează de celelalte celule prin intermediul enzimei cunoscute sub numele de ACE2, un „receptor funcţional” produs de mai multe organe (mucoasă orală şi nazală, faringe, plămân etc).

Enzima de legătură ar fi mai puţină la fumători şi la cei cu alte boli. Cea ce e firesc.

Un raport publicat ieri de către oficialii chinezi spune că au murit mai mulţi bărbaţi decât femei, iar infecţia la cei de peste 80 de ani e fatală.

Misterul adânceşte criza.

 

 

 

Comentarii

loading...