4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiMiniștrii Educației s-au obișnuit să țină CNATDCU în lanț

Miniștrii Educației s-au obișnuit să țină CNATDCU în lanț

Iată că nici Sorin Cîmpeanu, actualul șef al Învățământului, nu a putut face excepție.

Modificările pe care le-a adus precedentul ministru al Educației, Monica Anisie, Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare au fost contestate de mai mulți membri ai comunității academice și de mass-media, pentru că au îngreunat procedura de sesizare a unui plagiat.

Acum, și propunerile lui Sorin Cîmpeanu au stârnit controverse.

Proiectul de modificare a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a CNATDCU şi în special a metodologiei de analiză a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat reprezintă o formă mascată de amnistiere individuală a plagiatorilor şi încurajează frauda academică, afirmă un grup de reprezentanţi ai mediului academic şi societăţii civile într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis.

Cert este că mai ales din mandatul de premier al lui Victor Ponta CNATDCU a devenit o unealtă de luptă politică, pierzând tot mai mult din încrederea mediului academic și a societății civile.

Cu siguranță este nevoie de o dezbatere serioasă legată de CNATDCU.

Nu se întâmplă însă acest lucru, în special pentru că toți politicienii au de apărat anumite interese legate de acest Consiliu.

Legislația rămâne ambiguă în aproape tot ce presupune CNATDCU, de la modalitatea în care acest organism poate interveni în cazul unui plagiat, până la mandatele membrilor consiliului.

Devine tot mai clar că orice partid ajuns la putere nu are interes în a asigura un CNATDCU funcțional, eficient, ci doar de a folosi consiliul pentru lupta din viitoarele alegeri politice.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă