Ministerul Educației se joacă pe tablete

Laurențiu Mușoiu 16.07.2020 - 01:10
Laurențiu Mușoiu

Devine evident că promisiunile guvernanților pentru un învățământ online eficient și pentru șanse egale la educație pentru toți elevii au fost doar praf în ochi.

Share

Am trecut de jumătatea lunii iulie și Ministerul Educației abia a demarat procedura de licitație a doar 250.000 de dispozitive digitale conectate la internet.

Dacă nu vor fi întâmpinate probleme, - contestații ale licitației etc. – ceea ce este greu de crezut, având în vedere multiplele experiențe anterioare, tabletele mult cântate de guvernanți ar trebui să fie livrate până pe data de 10 septembrie 2020.

Am spus doar 250.000 de dispozitive, deoarece sunt date clare că numărul acestora nu va fi suficient pentru a asigura acces la internet pentru toți elevii.

Numărul de tablete menționat a fost stabilit de Ministerul Educației pentru elevii care nu au avut acces la internet de la clasa pregătitoare, până la a XII-a, în condițiile în care an de an ai o cerere de rechizite pentru școlarii care provin din familii defavorizate, de circa 300.000, doar în învățământul primar.

Să înțelegem de la Ministerul Educației că sunt zeci de mii de școlari care nu au bani de caite, stilouri, creioane sau ghiozdan, dar au tablete și laptopuri performante.

Încă de la începutul stării de urgență s-a discutat despre necesitatea tabletelor, dar iată cum Guvernul  nu a acționat pentru a achiziționa rapid dispozitivele pentru elevi și acum ne chinuim în licitații, cu procedură demarată abia pe data de 9 iulie.

Înainte de această dată Ministerul Educației a avut consultare de piață, timp de  20 de zile.

În condițiile date, mai are rost să discutăm despre acces egal la educație pentru toți elevii?

Să mai precizăm că nici măcar nu s-a luat în calcul achiziționarea sau acordarea de bani pentru dispozitive digitale conectate la internet necesare profesorilor care nu au aceste dotări.

Dar, ca de fiecare dată, de după 1990, profesorii sunt nevoiți să se descurce pe cont propriu.