Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Meghan Markle nu mai reprezintă monarhia britanică

Marius Ghilezan Actualizat: 10.01.2020 - 02:39
Marius Ghilezan

Decizia soţilor Meghan Markle și a Prințului Harry, amândoi duci de Sussex, de a renunță oficial la rangul de membri „seniori” ai familiei regale britanice, poate fi lesne încadrată în conceptul lui Mircea Eliade: “despărţirea sacrului de profan.”

Share

Marele filosof al religiilor vorbea despre reversibilitatea sacrului, în antiteză cu efemeritatea profanului.
Mai pe şleau spus, a trăi în rând cu lumea e infinit mai uşor decât a compune sferele înalte ale regalităţii.
Aşa cum am mai explicat între regalitate şi suveranitate e un pod mult mai greu de străbătut decât London Bridge-ul. Nu orice persoană ce compune o familie regală poate ajunge să i se zică Maiestate.

Adio, regalitate, dar “vrem să facem bani de pe urma ta”

presa londoneza despre MegexitSoţii Meghan şi Harry au părăsit de bună voie şi nesiliţi de nimeni regalitatea, prin anunţul făcut ieri, poate şi pentru că Prinţul Harry, al şaselea în linia de succesiune la tronul britanic, nu aspiră la ceva mai înalt. Pentru el suveranitatea rămâne un univers îndepărtat.
La fel ca mama lui, Diana, Harry a dat cu flit celei mai importante case regale din lume. Vrea să-şi trăiască viaţa, de parcă de la abordarea zvasticii la 20 de ani şi până la beţiile cu prietenii n-ar fi făcut ce a dorit.  
Pământenii se întreabă ce atribuţii ai ca membru senior al unei familii regale. Multe, majoritatea extrem de stricte şi cu înaltă ţinută etică.

Cine compune elita seniorilor regali?
 
Potrivit Royal Central, „orice membru al Familiei Regale care își desfășoară atribuții continue în și în numele coroanei” este un senior regal. Conclavul senorilor regali nu are o ordine de precădere. Nu e un club de elită. Doar o încadrare formală în familia regală. De obicei, Regina, Regele, Prinţul Consort, fii şi fiicele lor, nepoţii şi strănepoţii, care au îndeplinit vârsta de majorat (21 de ani în Marea Britanie) sunt seniori regali. Aceste persoane îndeplinesc în mod regulat atribuții în numele reginei și reprezintă monarhia.
 
Înainte de a lua această decizie, Ducesa Meghan şi Prinţul Harry au fost implicaţi în multe activităţi regale şi desfășurau angajamente publice zilnice.
 
Cuplul princiar s-a plictisit repede. Li s-a urât cu binele cum se spune la noi prin popor.
 
Nu s-au dus la reşedinţa din Scoţia a Reginei, dar ea a fost la finala de pe Flushing Meadows
 
Tensiunile dintre Regina Elisabeta a ll-a şi Megan Markle s-au accentuat în ultima perioadă.
În vacanţa de vară, Prințul Harry și Megan Markle au refuzat invitația Reginei de a petrece câteva zile, împreună cu familia regală la Balmoral, reşedinţa de vară a Suveranei din Scoţia, pe motiv că fiul lor, Archie, este prea tânăr pentru a călători. Asta după ce cuplul princiar şi micuţul lor au fost prinşi de presa de scandal cu avionul privat în Ibiza. Pentru ca sfidarea actriţei, ajunsă prinţesă, înobilată chiar ducesă, în aceeaşi perioadă a putut să zboare peste ocean pentru a fi prezentă în tribune la finala de tenis de la US Open, pe arena Flushing Meadows, meci disputat între Serena Williams şi Bianca Andreescu. După cum se ştie ea e mare fan a tensimenei americane.

Vor mai face bani fără aura regală?

 Multe dintre ieşirile din decor ale lui Markle nu au fost comentate îndelung şi prea consistent. Trebuie spus că presa quality nu se implică în Marea Britanie de cancanurile de la Curtea Regală britanică, dar decizia de ieri nu putea să nu fie pe prima pagină a ziarelor de azi din Regat.

Cuplul Meghan şi Harry devin şi ei oameni obişnuiţi, fără aura regală. Sigur că prin decizia lor de ieri de a face naveta între SUA şi Marea Britanie nu înseamnă că vor ajunge muritori de foame. Dar nici bani prea mulţi din branding nu vor face la infinit. Trebuie spus că există semne că au premeditat ieşirea din scenă. În urmă cu un an şi-au înregistrat marca Sussex pentru a putea vinde pălării, şepci, brelocuri cu imaginile lor. Dar dacă nu mai sunt în Casa Regală va mai rămâne interesul profanilor la cote atât de mari? Vor mai scoate oamenii obişnuiţi bani din buzunar pentru a cumpăra abţibilduri cu oameni simplii ca ei?

Sigur că în planul lor de business intră şi oarece prevedere privind viitorul, pentru că nu-i aşa, banii de la tata, Prinţul Charles, tot vor veni, în jur de patru milioane de lire sterline pe an.

Moştenirea de la Diana a lui Harry e imensă. MEGEXIT

 Prin decizia de ieri, pierd banii din Grantul Suveran care nu reprezintă mai mult de 200.000 de lire sterline, conform aprecierilor presei britanice.

Harry moşteneşte 20 de milioane de lire de la mama sa, Diana. Deci bani pentru supravieţuire vor avea.

megexit

Nu întâmplător în presa anglo-americană, ieşirea din Casa regală britanică are titluri de o şchioapă: Megxit. Cred că eforturile americane de a o introduce în familia Reginei Elisabeta a ll-a se prezintă acum în toată splendoarea. Mai ales când Donald Trump pregăteşte un rewind a ceea ce a fost “America Great Again.” Nimic nu e întâmplător pe lumea asta. Nici chiar iubirea dintre Harry şi Markle. Viitorul ne va rezerva suprize. Vom vedea.

Ieşirea lui Diana din decor văd că nu a fost tălmăcită prea bine de copilul ei.