Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Medicina rediviva

Profesor Doctor Alexandru Vlad Ciurea Actualizat: 23.05.2018 - 07:12
Profesor Doctor Alexandru Vlad Ciurea

Poate că ar fi trebuit să pun un semn de întrebare după titlu: „Medicina rediviva?”. Sau un semn de exclamare, ori chiar ambele semne, unul după celălalt.

Share

Dar prefer așa pentru că nu vreau să exagerez în nicio direcție, nu vreau nici să mă îndoiesc de această realitate, dar nici să fiu prea entuziast. În anii de după Revoluția de la 1989, medicina a avut suișuri și coborâșuri abrupte și orice semn de normalizare cred că trebuie privit cu oarecare prudență. Totuși, lucrurile nu pot rămâne neconsemnate, iar într-o continuă avalanșă de știri negative despre orice consider că un semn de însănătoșire trebuie să își aibă propriul său loc distinct.

 

Repetiții reușite pentru examenele la medicină și farmacie

Știrea este următoarea: peste 2.700 de candidaţi au susţinut sâmbăta trecută o  simulare a examenului de admitere pentru Facultatea de Medicină din cadrul UMF “Carol Davila” din Bucureşti! Alţi 1.100 de candidați urmează să dea testarea pentru facultăţile de farmacie şi stomatologie. Toți acești candidați sunt elevi de liceu, unii chiar aflați în clasa a XI-a. Simularea se află la a noua ediție și urmărește să îi familiarizeze pe elevi cu rigorile examenului de admitere la facultate. Testele se desfășoară după tipicul examenelor, iar corectura respectă, de asemenea, metodologia de la aceste examene.

Ei, bine, anul acesta s-au înscris la simulare mai mulți elevi ca anul trecut! Cifrele comunicate de organizatori – Societățile Studenților de la Medicină și Farmacie – arată că sunt 200 de concurenți peste numărul celor înscriși în 2017. Pe mine, ca medic neurochirurg și profesor al UMF „Carol Davila”, faptul că aceste cifre sunt în creștere mă bucură pentru că arată un interes crescut pentru această meserie atât de specială. Reprezintă un răspuns la schimbările din domeniul sănătății, domeniu care, pe lângă suferințele unor reforme niciodată duse la bun sfârșit, se confruntă cu fenomenul, grav, al exodului medicilor și personalului medical. Și, să nu uităm, școala românească de medicină a produs personalități marcante în lume cum ar fi George Marinescu sau Constantin Levaditi (dar lista este foarte lungă),  iar printre absolvenții acestei școli este și laureatul Premiului Nobel George Emil Palade. Iar ca să rămân ancorat în trecutul apropiat, școala românească „nu produce tâmpiți”, cum spunea un politician învestit cu o înaltă demnitate în stat.

Statisticile arată că aproape 16.000 de medici au ales să lucreze în străinătate după anul 2007, anul în care România a devenită membră a Uniunii Europene. Fenomenul, cunoscut sub sintagma „exodul  medicilor”, a lovit puternic sistemul de sănătate românesc. În orașele mai mici sau în sate profesează medici pensionari. Specialiștii acoperă mai multe localități. Sunt spitale în care nici garda nu mai poate fi asigurată corespunzător din cauza lipsei de medici. Liberi să aleagă în spațiul european, medicii români au plecat pentru condiții mai bune de lucru și pentru salarii corespunzătoare profesiunii lor. Doar statul ar fi putut să ia măsuri pentru a-i motiva să rămână în țară.

Iată că un prim pas a fost făcut. Salariile medicilor și ale personalului medical (asistente, infirmiere) au crescut cu procente importante. Este adevărat, încă sunt sincope, încă sunt proteste, dar legea salarizării își produce efectele și sper ca și erorile să fie grabnic îndreptate. Un prim pas important care, coroborat cu creșterea răspunderii managerilor de spital, va duce nu doar la motivarea individuală a medicilor, ci și la creșterea calității exercitării profesiei în unitățile medicale. Sunt premise care, cu moderația experiențelor de până acum, mă fac optimist.

 

O meserie căutată peste tot în lume

De aceea, consider că numărul tot mai mare de tineri care vor să devină medici este direct proporțional cu schimbările pozitive din sistemul medical. Am auzit, desigur, și varianta contrară: tinerii vor să devină medici ca să plece din țară având o meserie valabilă oriunde în lume. Absolvă aici, în România, gratis, facultățile de medicină, își parcurg rezidențiatele care acum sunt plătite mai bine, iar apoi pleacă. Pleacă în calitate de medici specialiști, iar această calitate le aduce salarii și mai mari în Franța, Marea Britanie sau Germania, ca să dau doar câteva exemple ale destinațiilor alese de medicii români. Nu pot exclude o asemenea explicație pentru interesul tot mai crescut al tinerilor pentru studiile medicale. Și cred că se impune o dezbatere serioasă asupra faptului că după aproximativ 15 ani de pregătire și muncă în România, în condițiile în care totul este susținut din banii statului (ai noștri, adică!), medicii pleacă. O dezbatere despre această investiție a noastră de care beneficiază alții. Dar, deocamdată, acesta este un alt subiect…

Rămân la subiectul acestor simulări, îi felicit pe organizatori și rămân optimist. Cred că numărul medicilor care aleg România ca destinație va crește. Și leg interesul tinerilor liceeni – generații foarte bine conectate la realitate, mai bine decât am putea să ne închipuim! – de îmbunătățirea stării de lucruri din sistemul medical. O îmbunătățire reală, un pas înainte care nu poate fi contestat.