3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiMai multă presiune, mai multe erori la Bac

Mai multă presiune, mai multe erori la Bac

Datele indică însă că nu am avut o organizare nemaipomenită a examenului maturității.

În primul rând, s-a înregistrat cel mai mare număr de contestații, iar după cea de-a doua corectură a lucrărilor, multe note au fost modificate, cele mai multe în sus.

Există două posibilități: fie s-a forțat, cu indicații de la nivelul inspectoratelor sau chiar de la minister ridicarea ratei de promovare, pentru a nu mai fi cea mai mică din ultimii ani, fie s-au comis multe erori din partea profesorilor corectori.

Pentru această a doua ipoteză există numeroase explicații.

În primul rând, vorbim de o presiune în plus pe profesorii corectori, care au fot nevoiți să evalueze lucrările cu masca pe față și, cum este logic, s-au temut și ei pentru sănătatea lor, fiind expuși, în timpul examenului.

A fost mult mai mult de lucru, deoarece mulți profesori au fost și asistenți și corectori, lucrând și la soluționarea contestațiilor, în plus participând apoi și la sesiunea specială, dedicată candidaților care nu s-au putut prezenta în primă instanță din motive medicale.

De asemenea, trebuie luat în considerare că la această sesiune a Bacalaureatului de vară nu au participat doar profesorii cei mai pregătiți și cu experiență la examenele naționale.

Inspectoratele școlare au fost disperate să asigure numărul suficient de cadre didactice, în condițiile unei reticențe a profesorilor cauzate de pandemie, dar și influența sau lipsa de interes a conducerii unităților de învățământ, pe criterii politice.

În concluzie, este previzibil că vei avea o rată mai mare a erorilor de evaluare, în condițiile în care ai la fel de mulți sau chiar mai puțini profesori implicați în examen și cu în jur de 12.000 mai multe contestații, față de anul precedent.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...
Ultima oră
Pe aceeași temă