15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiJurnal de război. Lupul cenușiu nu a citit până la capăt Sun...

Jurnal de război. Lupul cenușiu nu a citit până la capăt Sun Tzu

Autorul a trăit acum mai bine de 2.500 de ani,  iar realitățile Chinei antice sunt niscai diferite de contextul nostru politic, cu accente medievale balcanice, ce-i drept (aceasta este o ironie, caz în care Paul Stănescu sau Țuțuianu nu cuplează ideatic la comparație). 

Și totuși, este cert că duhul lui Sun Tzu bântuie PSD mai abitir decât fantomele lui Marx și Lenin, pentru că este un partid clădit prin trădare și vicleșug, mai degrabă decât pe ideologie de stânga. Inconștient, citind din Sun Tzu, chiar și fără cultură generală și aparat critic, baronii au rezonat cu filozofia propovăduită de strategul chinez. Căci în definitiv despre asta este vorba: despre arta diversiunii și înșelătoriei. Aici au nimerit-o, sunt locurile lor naturale, baronii practică înșelătoria din instinct, din tinerețe, și o aplică fără lo-gică sau rațiune. 

Problema lui Dragnea, dar și a baronilor este că nu au citit până la capăt „Arta Războiului“, sau mai degrabă doar diverse citate mai colo-rate. Sun Tzu redactează celebra carte într-un peisaj al războiului civil, iar regulile se aplică doar în această logică a războiului perpetuu, unde pacea sau perioadele de construcție sunt pauze necesare până reizbucnește conflictul. Așadar, dacă starea de normalitate din mintea baronilor PSD este războiul, este greu, spre imposibil, să administreze o țară, să livreze infrastructură sau mari proiecte economice. Dacă acesta este singurul lor proiect de țară, până învinge Dragnea Statul Paralel să sperăm că vom mai avea o țară. 

O paranteză importantă, pentru a înțelege un context mai larg: PSD este prin fapte, dar și prin vorbe, o organizație profund sinofilă. Sfat pentru baroni: mergeți repede la DEX, nu la CEx, să vedeți ce înseamnă. De -exemplu, PSD vrea să realizeze cel mai important proiect energetic de după Revoluție, reactoarele nucleare 3 și 4 de la Cernavodă, în parteneriat cu statul chinez. O chestie abominabilă, care ar greva țara de garanții suverane de circa 50 miliarde dolari acordate chinezilor în următoarea jumătate de secol. Plus implicarea masivă a Chinei în politica și independența energetică a României. 

La fel de ciudat, Ponta, dar și Dragnea au făcut parte – sau încă sunt, nu e clar – din echipa ONG-ului denumit Casa Româno-Chineză, patronată din umbră de Nicolae Dumitru, a.k.a. Nicu Niro, principalul lobby-ist al intereselor chineze de la noi. Casa Româno-Chineză înseamnă și ultimul șef al Securității lui Ceaușescu, răposatul de-acum general Iulian Vlad, dar și o lungă listă de securiști și diplomați sinofili.

Adrian Năstase, ultimul mare șef PSD, a crescut politic în casa socrului său, Angelo Miculescu, ambasador timp de peste un deceniu în Republica Populară Chineză. Lui Dragnea ar trebui să i se explice clar care e diferența dintre un ofițer de informații chinez, sau agent de influență, care aplică preceptele lui Sun Tzu în România de zeci de ani, și un politician român de provincie care citește în timpul liber Sun Tzu pe Wikipedia. Să nu cumva să fie prelucrat în orb. Că tot insistă Dragnea cu autostrăzi și poduri făcute de chinezi. Dacă nu e convins, să îi citească lui Trump considerațiile despre China din cartea de campanie „Great Again“.

Dar să revenim la citate din „Arta Războiului“, că tot au devenit la modă în PSD. Dacă e să folosim metafore războinice chineze, l-am putea portretiza pe Dragnea prin sintagma „lupul cenușiu“. Și să-i recomandăm două filme, că tot zicea Ponta că mai degrabă nu citește, dar se uită la filme. Producțiile sunt „Der Untergang“ (2004) și „Grey Wolf“ (2014), amândouă capodo-pere despre trădare, decădere, frică și paranoia, suferință și război. Personajul principal este Hitler, dar asta are mai puțină importanță, ce contează sunt doar mecanismele descrise prin care un lider ajunge să piardă puterea.

Iată câteva interpretări ale citatelor esențiale din Sun Tzu pentru Dragnea, după ce a înăbușit revolta din PSD. De-abia acum șeful PSD este pe pragul de a pierde puterea. În momentul în care toată lumea a văzut că poate să fie rănit din interior, că de fapt dușmanii adevărați sunt cei de lângă el.

 

1. „Fiţi generoşi în promisiuni şi recompense pentru informaţii“

Dragnea a fost extrem de generos în promisiuni, dar și-a păcălit până și apro-piații. Defectarea lui Paul Stănescu și a lui Ma-rian Neacșu ar trebui să-l trezească la realitate. Dragnea nu a crezut nici măcar informațiile din presă despre trădarea celor doi. Ar fi trebuit să afle trădarea din prima secundă, din surse directe. Semn că nu mai oferă recompense pentru informații și îi este frică de intoxicări. Se observă că nu îi poți minți pe toți cei din cercul intim, tot timpul. Rezumă-te doar la cei de care te poți dispensa, e mai puțin riscant.

 

2. „Infiltraţi-vă peste tot spionii. Bazaţi-vă pe trădătorii care se găsesc în rândurile inamice“

Dragnea a reușit parțial să respecte indicația lui Sun Tzu. A întors câțiva trădători din grupul puciștilor, dar nu a racolat nicio piesă importantă din angrenajul trădării. De la bun început ar fi trebuit să infiltreze un trădător cu greutate în anturajul Gabrielei Firea, toată lumea se gândea că este Paul Stănescu, suspectat că este agent dublu. Stănescu a plecat probabil la război cu ideile lui Dragnea, dar s-a întors cu discursul lui Firea.

 

3. „Determinaţi-l pe -adversar să creadă că mai există o posibilitate de a se salva. Apoi, loviți“

Dragnea a anunțat deja un CEx în care va trece la remanieri și execuții. Stănescu își va pierde funcția de ministru al Dezvoltării, apropiații puciștilor vor fi scoși din Guvern. Ei știu ce urmează, iar Dragnea nu va putea folosi elementul-surpriză. Normală ar fi fost o mare împăcare, urmată de execuția la bucată, unul câte unul, a puciștilor. Acum singura soluție logică este îndepărtarea în grup a revoltaților. Este ca și cum, odată ce mâna ți-a fost infectată, trebuie să o tai pentru ca infecția să nu se extindă în tot organismul.

 

4. Clasicul citat -„Țineți-vă prietenii aproape, și dușmanii și mai aproape“ nu mai poate funcționa pentru Dragnea.

El nu mai are prieteni în sensul de grup, doar dușmani care s-au aliat să-l execute și o masă de oportuniști care așteaptă momentul potrivit când să trădeze. Cei mai buni dușmani sunt cei care complotează lângă tine, fără să facă ceva împotriva ta în mod explicit. Or, Dragnea i-a pierdut și pe aceștia.

Cele mai citite

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă