Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Luna “anticipatelor” ne costă sute de milioane de euro

Marius Ghilezan 26.03.2020 - 07:12
Marius Ghilezan

Marile tunuri financiare se dau în perioadele de criză. Când majoritatea sărăceşte, o minoritate se îmbogăţeşte. Asta e natura lumii. Vă întrebaţi dacă 15 Euro, plătiţi de guvernul Orban, pe un kit de teste COVID-19 e mult sau puţin?

Share

Dar un milion de măşti, achiziţionate cu 2 lei plus TVA? Când acum două luni erau în farmacii cu 50 de bani? Dragnea e de vină.

Când în ianuarie am cumpărat 50 de măşti cu 10 lei, adică 50 de bani bucata, farmacista râdea de mine. Astăzi, Robert Ionescu, fostul președinte al Agenției de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială, numit de Emil Boc în funcţie, spune că în presă a apărut eronat preţul de 2,60 lei o mască. În realitate, spune el, e 2 lei plus TVA. Firma sa aduce măşti şi combinezoane din Turcia, pentru că are relaţii, spun surse din domeniu.   

Trezit târziu de coronavirus, aşa cum a și recunoscut, premierul liberal face două infuzii de bani în bănci, 300 de milioane de euro şi 237 de milioane de euro în Unifarm S.A. Acum o săptămână, Guvernul a anunţat că virează companiei naţionale de distribuţie a medicamentelor şi materialelor sanitare UNIFARM un credit de 1,15 miliarde de lei, pentru a cumpăra în regim de urgenţă echipament sanitar pe fondul epidemiei de coronavirus.


Compania Naţională “Unifarm” – S.A. desfăşoară o activitate cu caracter social-sanitar, ca parte integrantă a sistemului de ocrotire a sănătăţii, scrie pe pagina de prezentare a instituţiei.

Un specialist în terorism aduce milionul de măşti

BSG Business Select SRL, firma lui Robert Ionescu, fostul președinte al Agenției de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială, numit de Emil Boc în funcţie, va aduce milionul de măşti cu tirul din Turcia. Pe lângă postul de viceprimar al Capitalei a mai fost și director adjunct al Institutului de Studii și Cercetări ale Terorismului și consultant de specialitate al Revistei „Terorismul azi”. Despre ce vorbim? Suntem asiguraţi.  

Însuşi primul ministru Ludovic Orban a recunoscut că trebuie să achiziţionăm produse mult mai scumpe pentru că “alţii fac speculă.” Dragnea e de vină.

ONAC ne aduce măşti cu ştuţ, la preţul de patru ori mai mare

Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate – O.N.A.C., subordonat Ministerului de finanţe, urmează să cumpere prin achiziţie directă 1.750.000 de măşti FFP2 cu preţul de 56.019.250 de lei, de la firma Romwine Coffe SRL, înfiinţată, atenţie, 14.03.2019, conform datelor de la Registrul Comerţului.
Asociat unic e Cristian Maria.
Preţul unei măşti e de 32 de lei, în condiţiile în care pe site-ul Bricodepot.ro, aceaşi mască cu ştuţ, e 7,90 de lei, cu tot cu TVA.
Guvernul Orban dă astfel, prin încredinţare directă, 11,5 milioane de euro unei firme care comercializează băuturi şi ţigări, înfiinţată doar anul trecut.

Vocile lumii:

“În România nu mai sunt măști și costume de protecție, avertiza profesorul Adrian Streinu Cercel, în 24 februarie 2020, pe un post de televiziune.

 

“Problema pe care o vom avea în perioada următoare e cu kiturile de testare. Văd mulţi care se pricep la coronavirus, ca şi la fotbal. Vom primi kituri pentru testarea a 100.000 de persoane”, a spus Orban.

Măştile sunt ca drojdia, lipsă de pe raft

Se vor achiziţiona şase milioane de măşti şi 25 de tone de dezinfectanţi, anunţa în 27 februarie 2020, directorul UNIFARM, exact în ziua în care preşedintele Klaus Iohannis numea la ‘şto pe Florin Cîţu, prim ministru.

A trecut aproape o lună de la anunţ şi măştile n-au venit. Măştile au ajuns ca drojdia, lipsă în rafturi. Chestiuni strategice nerezolvate.

Dar să revenim la măştile noastre

Politicienii se dau de ceasul morţii că au grijă de ţară. Numai că ieşindu-le din cap alegerile anticipate, în urma cărora trebuiau să pună mâna pe întreaga putere, au devansat prin “urgenţă,” preluarea frâielor statului. Azi o fac şi prin companii naţionale, la adăpostul decretului prezidenţial.

Directorul UNIFARM a confirmat pentru ziarul “Libertatea” prețul pentru un kit de test COVID-19: 15 euro pe persoana analizată, ”sub prețul pieței”, după cum susține o sursă din industria pharma. ”Dar apoi putem coborî, vom lua mai ieftin partea de la chinezi”, a spus Ionel.

Dar să vedem cum se basculează preţurile pe un kit de test în lume?

Zilele trecute, în publicaţiile medicale din lume a apărut ştirea că Guvernul Bangladeshului a aprobat producerea unui kit de testare coronavirus (Covid-19), la preţul de 3 dolari, circa 2,90 Euro. dezvoltat local pentru a combate pandemia.
 
Organizația de sănătate publică Gono Shasthaya Kendra aşteaptă avizul OMS. În două săptămâni, câteva sute de mii de teste vor fi pe piaţă, prea târziu pentru România.
Actualul director al UNIFARM, să ne reamintim, a fost numit şi director al Institutului Cantacuzino, după ce un vaccin nu a mai fost omologat de organizaţiile internaţionale. Institutul a trecut la Armată şi acum e condus de un colonel, tot în afara poveştii.

În India “The kit -- Mylab PathoDetect” s-a produs în timp record. Şase săptămâni. A început procesul de validare exact în zilele în care Klaus Iohannis zicea că actuala gripă e o banală răceală. 100 de teste costă 80.000 de rupi, adică 4720 de lei, 47 de lei de persoană.

"Nouă nu ni se întâmplă"

Achiziţia românească de kit-uri de testare COVID-19 pare ieftină dacă ne uităm că în Los Angeles este de 250 de dolari de persoană şi scumpă faţă de Bangladesh, cu 3 dolari.

E timp de criză. Şi producătorii caută să dea lovitura.

Când am scris că mi-am luat 50 de măşti cu 10 lei, lumea se războia cu ciuma roşie, nimeni din aparatul guvernamental nu l-a ascultat pe Adrian Streinu-Cercel care făcuse deja lista de produse necesare. A venit COVID-19 şi statul scoate sute de milioane de euro, pentru că nu a ascultat epidemiologii de renume la timp.

Plătim indolenţa şi neglijenţa. Asta pentru că şi guvernanţii sunt tot români. Mulţi dintre compatrioţi, când scriam despre ce se întâmplă în Wuhan, ziceau că “nouă nu ni se întâmplă.”