30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiLa plecarea tiriplicului Vlăduț

La plecarea tiriplicului Vlăduț

Potop de mesaje s-a năpustit. De unde știam? Cine mi-a spus? Operațiunea era strict secretă. Pregătită de câteva zile. N-am avut nicio informație, spre dezamăgirea interlocutorilor mei, dar “ocazia plutea în aer.” Nu putea Cîțu să nu ia balonul pe bombeu sau pe șpiț, fotbalistic vorbind și să marcheze în poarta goală a progresului de tip balon.

Demiterea, o acțiune de forță, a demonstrat că premierul nu e e mămăligă, Cîțu-mâțu, cum îl alintă Ion Cristoiu.

PNL a plusat. A avut mingea ridicată. Era păcat să nu dea “lovitura de osândă.”

Ca primul jurnalist care și-am exprimat îndoiala privind studiile sale, recunosc acum, am fost asaltat de documente scurse din minister. Dacă a reușit ceva sinistrul e faptul că și-a antagonizat încă de la început funcționarii.

„Altul mai gras, că ăsta s-a ras!”

Liota lui de consilieri a sfidat nu numai evidența, ci și bunul simț al profesioniștilor sănătății.

Dacă publicam zecile de documente și de întâmplări, ar fi crezut că desfășor o campanie împotriva sa. Am refuzat să mai scriu despre el o vreme. “Bad, good to be in a first page,” vorba englezului. Nu voiam să creadă că am ceva cu el. Încă de la începutul înscăunării pe fotoliul lui Carol Davila, imberbul trepăduș a crezut că e buricul pământului. Spera că firele nevăzute ale sistemului îl vor ține “for ever.”

Norocul democrației e că nimeni nu rămâne de neînlocuit iar zoaiele, precum trepădușii la simplul strănut, fac bulbuci puturoși și sistemul se leapădă de compușii toxici, pentru a nu fi devaluate resursele ascunse.

„Altul mai gras, că ăsta s-a ras!” anunța ieri drogheria politică, în semn de aducere de fumuri noi pentru păcălicii care încă mai cred că extirparea unui corp cangrenos vindecă organismul.

Nu. Sistemul e cavernos, bubos, de-a dreptul. Nimeni nu-l poate clinti. Vlăduț n-a fost decât un tiriplic. Aruncat ca zarurile pe tablă. Când s-a strigat “game over” a fost scos și aruncat.

Un instrument de unică folosință

desen realizat de Ștefan Popa Popa’S

Marea lui problemă e că l-au folosit ca pe un instrument de unică folosință. Omul poate să revină la bază. Să scrie planșe colorate, să ridice zmeuri sau chiar să fie profesor de dezvoltare personală. Poate fi chiar un model de devenire, cum din nimic să ajungi ministru.
În urmă cu vreo patru ani, realizam un interviu cu el. L-am făcut erou pozitiv. Rezolvase problema infecțiilor din spitale cu pneumococi, prin lansarea unui program guvernamental. Încă de atunci, eram uimit de cât de analfabet medical era. Permanent cineva, din duzina de consilieri, îl completa.

Ieri, cea mai bună glumă, lansată pe rețelele de socializare, era că Metrorex a pregătit o garnitură nouă de trenuri pentru a-i duce acasă pe consilieri. Avea vreo două duzini. Unii mai civili decât alții.

Poate că ar fi trebuit demis mai demult. Eu zic – la fel ca medicii buni – că furunculul trebuie să se coacă, înainte de a fi extirpat. A trebuit nimicul să se devalueze public în toată splendoarea sa, astfel ca rateuri de genul ăsta să nu mai apară.

Progresul nu înseamnă să aduci ciosvârte pe post de adidași în galantarul politic, nici resturile de la Popotă să le prezinți ca “hot wings” din găletușa Variety Bucket dată premianților.

Mihai Tudose: “Ludovic Orban și-a pus deja treningul de prim ministru”

Liberalii le-au dat partenerilor de cuncubinaj politic o lecție despre cum să fie bărbați. Dar nu pentru mult timp, pentru că zilele până la Congresul PNL sunt numărate. Viitorul lui Cîțu va fi pe banca de rezervă. Vorba lui Tudose: Ludovic Orban și-a pus deja treningul de prim ministru.

Useriștii și pluseriștii înghit tot mai greu. Dar de actuala coaliție se leagă prezentul și viitorul multora dintre ei. Ce mult aș vrea să iau un interviu la ore de maximă audiență lui Dacian Cioloș și să-i mărturisesc ce mi-a spus Doina Cornea despre el, în calitatea lui sectorist.  

La meniul de alaltăieri, Florin Cîțu n-a ales șaorma cu de toate. I-a tăiat gaiței pluseriste pliscul și gata-i fandacsia.

Dănuț, un alt „competent” userist, pe nume Barna, a refuzat postul de ministru al sănătății, știind că are șiretele legate, la fel ca uterele celor din universul distopic care-l patronează, îl pot sugruma.

Oricât aș căuta prin USR-PLUS nu găsesc pe cineva să  fie în stare să iasă din paradigma tiriplicului, firul din fireturile geniștilor unității. Dacă ar fi mai multă transparență, am vedea întreaga obediență și inelele de putere ce-i țin pe păcăliții Generației Zombi prizonieri ideologici.

Vocile lumii

Laura Ștefănuț

Consoarta lui Voiculescu

“Fatidic și-au ales momentul sacrificiului. Într-o zi ploioasă, cu puțin înainte de Paște. Oamenii pleacă, unii dispar cu totul, dar ideile și valorile rămân.”, a scris pe facebook iubita lui Vlad Voiculescu, Laura Ștefănuț, în ziua demiterii, în termeni contrari doctrinei atee a partidului.

 

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...

Ce este foliculita, cum o tratăm și cum o putem preveni

Ce este foliculita? Foliculita este o afecțiune comună, în general benignă, a pielii în care foliculul de păr devine infectat/inflamat și formează o pustulă...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă