11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiJurnal de război - Calcule finale pentru execuția lui Dragnea

Jurnal de război – Calcule finale pentru execuția lui Dragnea

Dilema săptămânii este dacă Dragnea va scăpa, încă o dată, el fiind deja personajul negativ într-un lung șir de ambuscade politice demne de un scenariu de film. Din care a scăpat asemenea notoriului spărgător de bănci Dillinger ecranizat în „Inamicii publici“. Un noroc politic fenomenal, dublat totuși și de o impotență crasă a adversarilor săi. Cum -necum Dragnea a supraviețuit, însă „funia se apropie de par“.

De dragul istoriei contrafactuale imaginați-vă cum ar fi arătat războiul politic dacă Dragnea l-ar fi avut adversar pe Băsescu în vremurile sale bune. Nu pe Iohannis sau pe liderii actualei opoziții. Mai rezistă Daddy trei ani la guvernare? Adevărul este că Dragnea se apropie de sfârșitul aventurii sale politice. Și asta aproape exclusiv din cauza dizidenților din PSD conduși de Firea, Țuțuianu și Stănescu. Nu din cauza Opoziției sau a lui Iohannis. Prin sfârșit înțelegând pierderea majorității parlamentare, situație pe care Dragnea a experimentat-o deja la votul moțiuni simple împotriva ministrului Justiției Toader. 
Implicit, când Dragnea a pierdut controlul voturilor PSD el a înțeles că a pierdut guvernul. Și posibilitatea de a face remaniere. De aceea a răbufnit miercurea trecută într-un acces de isterie. Dragnea știe că singurul lucru care contează în bătălia politică este forța numerică din Parlament. Restul e butaforie. Odată cu pierderea majorității mai are un pas până la prăpastie. Iar căderea sa totală va veni numai și numai după ce va fi condamnat la pușcărie. Până atunci va juca rolul de „zombie politic“. 

Să explicăm de ce Dragnea, prins acum la colț de dizidenți, nu mai are unghi de fugă. Cheia înfrângerii sau a salvării șefului PSD este remanierea Guvernului, remaniere pe care, așa cum arată acum raportul de forțe din PSD, Dragnea nu o va putea face. Dizidenții controlează aproximativ 40 de parlamentari, și chiar 30 să fie, tot sunt suficienți pentru a-l lăsa pe Dragnea fără forța majoritară de vot. Ponta deține și el pe listă circa 13 – 15 dizidenți. Chiar dacă bate palma cu Tăriceanu, și acceptă umilința de a-l păstra în Guvern pe Tudorel Toader, lui Dragnea tot nu îi ajung voturile. 

Dacă vinde guvernarea ungurilor trebuie să le dea ministere, adică să le ia „de la gura“ baronilor fideli. Ungurii nu vor accepta mai puțin de două ministere bănoase. Dar pentru ca UDMR să intre la bucate trebuie să fie de acord și Tăriceanu. Jocul se complică și mai mult. Și, apoi, bagi UDMR la guvernare taman de 1 Decembrie, Ziua Națională și a Centenarului! Va rămâne cu 1 la sută în sondaje, de o să-l alerge lumea cu pietre pe stradă. Dragnea va deveni din acel moment fantosa UDMR și ALDE, adică un „zombie politic“. O altă variantă aproape imposibilă ar fi ca Daddy și camarila lui să îi ia la bucată pe cei aproximativ 40 de parlamentari PSD dizidenți și să îi cumpere „în viu“. Problema e că aceștia au legături de familie sau de business cu dizidenții-șefi Țuțuianu, Stănescu, Firea, Tudose etc. Greu de făcut și asta.  

Singura soluție în care Dragnea ar putea scăpa, rușinos ce-i drept, ar fi blocarea remanierii. Nu mai face remanierea, dar dă afară 3-4 dizidenți mai vocali sau neinfluenți, de genul lui Neacșu sau Țuțuianu. Ce se va întâmpla însă dacă Opoziția depune imediat moțiune de cenzură și, din răzbunare, parlamentarii controlați de dizidenți votează căderea guvernului. Atunci, Dragnea e istorie, înainte să vină condamnarea peste el.

Mai are resurse psihice Dragnea să negocieze, cu alte cuvinte să cedeze din putere, că de câștigat nu mai poate câștiga nimic, nici în PSD, nici la guvernare? Să rămână măcar cu ceva din vechea lui forță. Starea lui psihică arată că va juca la rupere. Dacă nu îi trece la vot remanierea guvernamentală în Parlament dizidenții din jurul lui Stănescu și Firea își păstrează ministerele și îl sfidează pe față. O asemena înfrângere este egală cu pierderea puterii absolute. La limită, se poate consola că Dancilă rămâne premier, dar de acum Dragnea va trebui să negocieze fiecare lege din Parlament cu dizidenții și cu cei ce la ALDE. 

O altă variantă fezabilă ar fi să guverneze prin intermediul ordonanțelor de urgență date de Dăncilă pentru a evita votul în Parlament. Dacă Dăncilă va înțelege că Dragnea nu mai are putere asupra ei, cât timp îi va rămâne loială și va face ce îi spune? Cât despre o ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea, asumată personal doar de Dăncilă și Toni Greblă, secretarul general al Guvernului, fără Ministerul Justiției, este foarte greu de vorbit acum. 
Dacă îi dă afară din partid pe dizidenți, dacă rămâne cu majoritatea la limită, poate spera la ordonanța de amnistie. Prea multe variabile însă. Iar jocul este total în mâinile lui Dăncilă. Și Dragnea și dizidenții joacă oarecum la cacealma. În ultimă instanță nu toți dizidenții vor dărâmarea guvernului Dăncilă, ei vor partajarea puterii cu Dragnea. Daddy știe acest lucru. Ca o tumoră canceroasă în interiorul PSD se naște un alt PSD, un PSD II, mai mic dar mai virulent. Câți dintre parlamentarii dizidenți din PSD pot crede poveștile cum că Iohannis va garanta un guvern cu Ponta, Cioloș, Barna, Orban plus dizidenții din PSD? Un Iohannis care are problemele lui, și se gândește cu groază la un al doilea mandat pe care Cioloș umblă să îl fure.

Pentru ca săptămâna să fie și mai teribil de distractivă a apărut și o valiză cu documente TelDrum, pe un câmp din Teleorman, taman înaintea ședințelor CEX ale PSD. Regula jurnalistică spune că nu contează cum apar documentele, doar ce conțin ele, și dacă servesc interesului public. Pe de altă parte și serviciile de informații sunt duse cu pluta și au uitat să croșeteze până și o banală operațiune de sifonare. Orice tâmpit, fie el și de la TelDrum, știe că dacă vrei să scapi de niște documente compromițătoare le dai foc. Este lemn de foc suficient în baltă la Belina.  

Cele mai citite
00:01:23

Qatar ripostează împotriva „minciunilor” israeliene

Doha, Qatar – Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Mohammed al-Ansari, a criticat membrii oficialității israeliene, inclusiv miniștri din guvernul...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă