13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiIpocrizia din comunicarea șefilor Educației

Ipocrizia din comunicarea șefilor Educației

Actualii șefi ai învățământului românesc se mândresc că s-a înregistrat cea mai mare rată de promovare la Titularizare, din ultimii trei ani.

Este reacția conducerii MEC, după ce a fost constatată cea mai mică rată de promovare a examenului de Definitivat în învățământ, din ultimii trei ani.

Cum s-a întâmplat și în cazul Definitivatului, după soluționarea contestațiilor, ne așteptăm la o creștere a ratei de promovare și la Titularizare.

Totuși, este cel puțin amuzant să te mândrești cu acest procent de promovare.

Este însă primul examen din învățământ, organizat în această perioadă de pandemie, la care rata de promovare nu a fost mai mică decât în anii precedenți.

Probabil că din acest motiv mulți candidați au apreciat că subiectele de la Titularizare au fost mai ușoare anul acesta.

Este o încercare a șefilor Învățământului de a mai îmbunătăți imaginea rezultatelor slabe ale examenelor, după experiența cursurilor online.

Într-adevăr, poate școala online, tratată superficial, în multe cazuri, le-a acordat mai mult timp pentru studiu candidaților de la Titularizare.

Nu putem să nu remarcăm însă că, acum, când rezultatele au fost mai bune, este prima dată când Ministerul Educației amintește și ratele de promovare din anii precedenți.

La Definitivat, când rezultatul a fost mai slab, nu s-a mai precizat ce a fost în anii precedenți.

Ascunderea “mizeriei sub preș” nu este însă o practică doar a actualei conduceri a ministerului.

Indiferent de partidul care s-a aflat la conducerea Educației, s-a încercat mereu ascunderea rezultatelor slabe, aruncându-se o perdea peste ele, dar care tot a fost luată de vânt, într-un final.

Cu bune, cu rele, singurul ministru al Educației, din ultimii ani, care nu s-a ferit să ofere rezultatele așa cum sunt a fost Liviu Pop.

În rest, de la mandatul lui Daniel Funeriu, care se mândrea cu strictețea examenelor organizate sub îndrumarea sa, statisticile au fost ascunse.

Probabil că armata de consilieri ai actualului ministru ar trebui să înțeleagă că ascunderea problemelor nu va asigura o imagine mai bună, ci, din contră, va înăspri criticile.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă