Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Iohannis va avea nevoie de sprijinul PSD

Marius Ghilezan Actualizat: 07.08.2019 - 10:20
Marius Ghilezan

PNL anunţă marea operaţiune pentru Cotroceni. Cel poreclit Blocanis de către socialişti, actualul candidat pentru un nou mandat la Cotroceni, Klaus Iohannis, va fi nevoit să ceară sprijinul PSD pentru a fi reales. Nori sumbri se prefigurează la orizont.

Share

Ştiind că memoria colectivă e scurtă, liberalii vor trebui să reia vechile colaborări cu liderii PSD, pe faţă sau pe din dos. Iar Klaus Iohannis să-i cânte Vioricăi Dăncilă „O sole mio“.

Scandalurile #Alexandra şi #Sorina îi vor exploda liderului de la Cotroceni drept în faţă în preajma alegerilor prezidenţiale, chiar dacă el sugerează că actualul Guvern, condus de Viorica Dăncilă, este vinovat de destructurarea statului, ceea ce este fals.

Klaus Iohannis conduce serviciile secrete. E greu de crezut că nu primeşte informări despre cârdăşiile grupărilor mafiote cu poliţia, magistraţii şi serviciile secrete din teritoriu.

E prins ca într-un cleşte. Nu poate scăpa în faţa lui Dan Barna în câştigător, dacă nu are o opţiune clară. Fie taie în carne vie, fie cere sprijinul PSD. A treia variantă nu există pentru ca el să domnească încă un cincinal.

Toate zbaterile de astăzi, întreaga dihonie şi dezmembrare a statului n-ar fi fost posibilă în cazul unei Monarhii constituţionale. Dar despre asta decidenţii politici refuză să vorbească, darmite să gândească. Le e mai la îndemână să treacă prin abacul STS alegerile.

Votează oricine, iese doar cine trebuie.

Dar acel trebuie e cam câh în preajma alegerilor prezidenţiale, timp în care serviciile joacă mai mereu la două capete.

De ce e mai comestibil Klaus Iohannis decât Dan Barna? Simplu.

Primului i se cunosc pornirile şi gusturile. Dar şi obedienţele. Că doar nu suntem naivi să credem că el e în fruntea statului pentru că era profesor de zece. Are şi domnia sa un fir roşu prin care este tras sau ridicat. Îndeobşte, acelaşi fir poate avea rol şi de spânzurătoare politică. Ăsta e dezavantajul să domneşti în numele altora. Nu discutăm despre agenda prea puţin românească a acestuia.

Celui de-al doilea nu-i ştim nimic. Nici măcar de ce îşi trage ciorapi de două culori şi de ce merge la ambasade în sandale. E imprevizibil. Atât el, cât şi umbrele sale. Nu ne-au spus ce au de gând şi unde vor să ducă ţara. Asta e deosebit de periculos.

În spatele amândurora stau o serie de băieţi cu agende secrete. La primul sunt previzibile; la cel de-al doilea – total necunoscute.

Helvig îl sprijină pe Iohannis; Coldea, cu sete de răzbunare, pe Barna. Ferească-te de oamenii răzbunători, zice un vechi proverb!

Ce are de făcut Klaus Iohannis pentru a câştiga cel de-al doilea mandat? În primul rând, să se asigure că va juca finala cu Viorica Dăncilă. În caz contrar, e pierdut. Pierdut total. Useriştii în concubinaj cu plusiştii (ce nume de cabaret Voltaire) ştiu să gestioneze emoţia. În plus, şi-au construit profiluri de virgini politici. Nu contează că toată viaţa lor au atârnat legaţi de stat. Aşa e proiecţia lor în imaginarul colectiv. Apărând ca salvatori în ochii naivilor, pot stârni valul care să radă tot: de la preşedinte la primari şi la Parlamentul viitor.

 

În sondajele din marile oraşe, Alianţa USR-PLUS conduce semnificativ. Dacă mâine ar avea loc alegeri la Timişoara, Iaşi, Bucureşti, Craiova, primăriile ar fi câştigate de ei. După cum se ştie, alegerile locale dintr-un singur tur avantajează încă PNL şi PSD. În caz contrar, USR-PLUS ar câştiga şi mai mult. După cum se ştie, alegerile locale sunt proiecţii fotografice ale celor parlamentare.

Vrea cineva ca USR-PLUS să conducă ţara, în afara celor spălaţi pe creier?

Spania e un simplu exemplu. Podemos, omologul USR- PLUS, a blocat regatul timp de aproape patru ani. A trebuit să vină decizia izbăvitoare a socialiştilor de a susţine un guvern minoritar popular pentru a scoate ţara din criză.

Nimeni nu mai vrea un desant „5 stele“ în Balcani. Chiar dacă forţele care finanţează campania de destructurare a statului român îşi fac planuri mari de ocupare totală a ţării şi acces total la resurse.

Dintre Klaus Iohannis şi Dan Barna, Iohannis e răul cel mai mic. Şi de aici începe discuţia. Vor trece liberalii peste ultimele animozităţi şi îşi vor face o analiză de ce Crin Antonescu a pierdut mandatul de preşedinte? Vor reuşi oamenii din structuri ai lui Iohannis să o scoată challenger pe Viorica Dăncilă? Aici începe travaliul dintre oamenii PNL şi cei porecliţi ciuma roşie.

Sigur că, atunci când s-au încârdăşit în dărâmarea Guvernului Dăncilă, liberalii, serviciile, Iohannis cu societatea în civil din jurul USR nu s-au gândit că vine o zi în care trebuie să-i sărute mâna doamnei din Palatul Victoria.

Mitingul de pe 10 august va arăta începutul schismei între iohannisişti şi dan barnişti (ultimii fiind habarnişti de politică).

Nimic nu va mai fi ca înainte. Iohannis nu va mai ataca PSD decât aşa, de ochii lumii. PSD va lupta să-şi ducă în turul 2 candidatul. Dar în finală ce ar câştiga foştii ciumaţi de la cei care lansau până ieri torpile? Simplu. Liniştea guvernării până la alegerile parlamentare.

Iohannis poate că e sfătuit deja că pentru turul 2 trebuie să-şi facă un selfie cu Viorica Dăncilă. Aici îi va cuprinde groaza pe ţârcovnicii de la Palat, dar n-au de ales. Trebuie să înghită şerpi pentru a mai supravieţui politic. Astfel, iar devine PSD un partid interesant pentru liberali, chiar dacă Ludovic Orban respinge cu tărie ideea de coabitare.

Realismul politic e mai presus decât prejudecăţile. Nu poţi să fii mereu scorpionul care roagă broasca să-l treacă râul şi să înţepi mereu la mijlocul drumului. Mai trebuie să-ţi armonizezi comportamentul şi să-ţi ceri iertare pentru turnatul hârdaielor în capul pesediştilor.

Politica în statele democratice e un joc la dublu. Niciodată la triplu. Dar în democraţiile slabe intră pionul care se vrea rege. Însă poate fi suprimat dacă albul nu mută la negru. Griul e o culoare neplăcută toamna.