14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiÎnvățământul, iradiat, de multă vreme

Învățământul, iradiat, de multă vreme

Unul dintre posturile TV de știri extrem de prietenoase cu actuala guvernare a dezbătut un subiect menit să stabilească profesorii ca principalii vinovați pentru eșecul învățământului online și, implicit, al actualului an școlar.

S-a evidențiat, din informațiile noastre, cu sugestie directă de la ministrul Educației, că Fedrația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită acordarea unui spor de expunere prelungită la radiații, pentru cadrele didactice implicate în școla online.

Subiectul a fost astfel prezentat încât să trezească ura părinților și elevilor față de dascăli și, implicit, să o mai scoată din fața tirurilor pe actuala șefă a Educației, Monica Anisie.

Încă o strategie penibilă a actualei conduceri a ministerului.

Cu siguranță nu se poate discuta despre iradiere, dar se poate discuta despre afectarea vederii, în urma expunerii îndelungate la ecranele dispozitivelor digitale, o problemă cu care profesorii și elevii se confruntă de multă vreme, dar, acum, mai mult ca niciodată.

Ca angajator, statul ar trebui să asigure toate condițiile pentru cadrele didactice, astfel încât acestea să-și poată desfășura activitatea, deoarece, asta înseamnă respectarea drepturilor angajatului.

Pentru foarte multe cadre didactice, costul unei perechi de ochlerai reprezintă aproape 50% din salariu.

Sindicaliștii încearcă să obțină ceva, în condițiile în care actuala guvernare nu a asigurat nici mijloace tehnice pentru organizarea școlii online, nici materiale de protecție sanitară… nimic, ca să sintetizăm.

Iată un alt exemplu de spor ce trebuia acordat de mult cadrelor didactice: cel de lucru în spații ce pot afecta sănătatea.

În sălile de clasă, în sălile de sport, în bibliotecile școlare, chiar și în cancelarii, sunt o mulțime de materiale didactice vechi, încărcate cu acarieni, ce pot afecta atât cadrele didactice, cât și elevii.

Aici adăugăm și stivele de manuale vechi.

Nu se acordă niciun spor pentru expunerea la acest pericol, ce poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni respiratorii.

S-a ajuns în această situație pentru că nicio conducere a Ministerului Educației nu a investit în dotarea școlilor cu materiale didactice noi.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă