Învățământul, iradiat, de multă vreme

Laurențiu Mușoiu 16.11.2020 - 00:49
Laurențiu Mușoiu

Învățământul românesc, contaminat de pandemia COVID-19 și, mai ales, de soluții politice eronate, a fost marcat, la finalul săptămânii precedente, de un scandal, probabil iscat pentru a mai arunca o perdea de fum peste situația Educației.

Share

Unul dintre posturile TV de știri extrem de prietenoase cu actuala guvernare a dezbătut un subiect menit să stabilească profesorii ca principalii vinovați pentru eșecul învățământului online și, implicit, al actualului an școlar.

S-a evidențiat, din informațiile noastre, cu sugestie directă de la ministrul Educației, că Fedrația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită acordarea unui spor de expunere prelungită la radiații, pentru cadrele didactice implicate în școla online.

Subiectul a fost astfel prezentat încât să trezească ura părinților și elevilor față de dascăli și, implicit, să o mai scoată din fața tirurilor pe actuala șefă a Educației, Monica Anisie.

Încă o strategie penibilă a actualei conduceri a ministerului.

Cu siguranță nu se poate discuta despre iradiere, dar se poate discuta despre afectarea vederii, în urma expunerii îndelungate la ecranele dispozitivelor digitale, o problemă cu care profesorii și elevii se confruntă de multă vreme, dar, acum, mai mult ca niciodată.

Ca angajator, statul ar trebui să asigure toate condițiile pentru cadrele didactice, astfel încât acestea să-și poată desfășura activitatea, deoarece, asta înseamnă respectarea drepturilor angajatului.

Pentru foarte multe cadre didactice, costul unei perechi de ochlerai reprezintă aproape 50% din salariu.

Sindicaliștii încearcă să obțină ceva, în condițiile în care actuala guvernare nu a asigurat nici mijloace tehnice pentru organizarea școlii online, nici materiale de protecție sanitară... nimic, ca să sintetizăm.

Iată un alt exemplu de spor ce trebuia acordat de mult cadrelor didactice: cel de lucru în spații ce pot afecta sănătatea.

În sălile de clasă, în sălile de sport, în bibliotecile școlare, chiar și în cancelarii, sunt o mulțime de materiale didactice vechi, încărcate cu acarieni, ce pot afecta atât cadrele didactice, cât și elevii.

Aici adăugăm și stivele de manuale vechi.

Nu se acordă niciun spor pentru expunerea la acest pericol, ce poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni respiratorii.

S-a ajuns în această situație pentru că nicio conducere a Ministerului Educației nu a investit în dotarea școlilor cu materiale didactice noi.