8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiÎnvățământul gratuit e mai scump anul acesta

Învățământul gratuit e mai scump anul acesta

Cel mai mare sacrificiu, la care a fost obligată comunitatea școlară, este riscul de infectare cu noul coronavirus.

Este inaccectabil ca numeroase școli să fie deschise, doar pentru a o satisface pe doamna ministru Anisie, când existau suspiciuni de infectare ale unor cadre didactice din unitate și când erau așteptate teste.

Iată, testele au venit, au fost pozitive, iar școlile s-au închis la câteva ore după ce au permis accesul elevilor și cadrelor didactice în unitate.

La aceasta se adaugă și cheltuielile în plus pentru învățământul care, în România, conform legislației în vigoare este gratuit: tablete, laptop-uri, conexiune la internet etc.

Au mai rămas mai puțin de două săptămâni până când ar trebui să debuteze și anul universitar 2020 – 2021.

Aici nu mai vorbim despre învățământ gratuit, dar trebuie să semnalăm din nou lipsa de preocupare a autorităților centrale pentru soarta studenților și a cadrelor didactice din învățământul superior.

Asociațiile de studenți cer reducerea taxelor de școlarizare, în contextul pandemiei.

Este o revendicare pertinentă, având în vedere că și în cazul învățământului superior este nevoie de investiții în mijloace tehnologice care să permită accesul la învățământul online și în mijloace de protecție sanitară: măști, dezinfectant etc.

Totuși, această pandemie înseamnă și cheltuieli semnificativ mai mari pentru universități.

Aici trebuie să spunem din nou ceea ce guvernanții nu vor să audă: este nevoie de investiții în sitemul de învățământ superior.

Doar invocându-se autonomia universitară, instituțiile de învățământ nu pot fi lăsate să se lupte singure cu această pandemie, deoarece în cadrul lor se formează generațiile viitoare de la care avem așteptări.

Totuși, ce speranțe pot avea studenții și cadrele didactice universitare de la autoritățile care nu au ajutat nici măcar învățământul obligatoriu.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă