11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialInterviu cu Alina Gorghiu: Nu exclud discuții cu Geoană și UNPR pentru...

Interviu cu Alina Gorghiu: Nu exclud discuții cu Geoană și UNPR pentru moțiunea de cenzură

Alina Gorghiu, copreședinta PNL, crede că un nou guvern îi va lua locul cabinetului Ponta în cursul acestei sesiuni parlamentare, adică până în luna iunie. Deocamdată nu au început însă negocierile propriu-zise, potrivit liderei liberale, ci doar discuții cu fiecare parlamentar în parte.

Negocierile vor demara doar cu programul viitorului guvern pe masă, dar Alina Gorghiu spune categoric că „nu vom negocia voturi contra funcții“.

În ceea ce privește cazul Varujan Vosganian, pentru care procurorii au cerut începerea urmăririi penale, dar Senatul nu i-a dat avizul, copreședinta PNL spune că partidul are printre prioritățile legislative un proiect depus anul trecut care taie imunitățile parlamentarilor, miniștrilor și foștilor miniștri.

Alina Gorghiu este prima femeie președintă a unui partid mare, dar nu crede că ar fi necesară o lege care să le impună partidelor o cotă fixă de femei pe listele lor eligibile: „Nu sunt un susținător al proiectelor care reglementează cota de gen. Sunt membră în PNL și niciodată nu cred că voi agrea genul acesta de impunere a unei cote“.

RL: Ați vorbit despre urgența cu care ar trebui schimbat Guvernul Ponta. Care ar fi riscul major pentru noul PNL în eventualitatea în care ar putea prelua guvernarea?

A.G.: Nu cred că ar fi corect să vorbesc în termeni de riscuri și câștiguri pentru PNL, ci să mă raportez la riscul și câștigul pentru cetățeanul român. Poate sună a clișeu, dar aceasta a fost mereu discuția în partid. Ne pregătim temeinic pentru guvernare și pentru constituirea unei noi majorități, iar strategia noastră are la bază agenda publică. Am pus în discuție chiar la ultima noastră întâlnire ce trebuie să facem pentru a transforma agenda cetățeanului în agendă politică. Dacă nu vom înțelege să facem acest lucru, parcursul nostru va fi nefericit și nu ne dorim acest lucru.

RL: Ar putea fi destul de complicat pentru PNL să-și pună în aplicare programul, pornind, de pildă, de la premisa că bugetul pe acest an a fost făcut de PSD.

A.G.: Eu cred că un guvern eficient ar trebui să poată să lucreze chiar și în aceste condiții. E adevărat că bugetul a fost încropit de Victor Ponta în fugă, dar, dacă pornim de la necesitatea modernizării țării și dacă vom hotărî împreună cu românii care vor fi domeniile care ar trebui să furnizeze creștere economică în următorii ani, lucrurile vor merge mai bine. Vrem să le oferim oamenilor stabilitate economică și câteva direcții în care să se dezvolte din punct de vedere profesional. Discuția despre buget o vom relua când vom avea noul guvern.

RL: Pentru ca o moțiune de cenzură inițiată de PNL să poată trece aveți nevoie și de voturile disidenților din PSD, dar Mircea Geoană, liderul acestora, vrea „o guvernare paritară între noul PSD și noul PNL“. Negociați această variantă?

A.G.: Fiecare parlamentar știe exact ce planuri are și cum va vota la o moțiune de cenzură. Pentru noi cel mai important lucru este ca această guvernare PSD să-și termine agonia cât mai repede și îi vom ajuta cât putem, dacă nu vor reuși printr-o implozie în PSD.

RL: De ce ar vota moțiunea de cenzură a PNL, de pildă, oamenii lui Mircea Geoană și ai lui Marian Vanghelie, dacă ei nu câștigă nimic?

A.G.: Răspunsul meu nu-l vizează doar pe Mircea Geoană, ci pe fiecare parlamentar în parte: suntem deschiși dialogului cu ei și discutăm despre îndepărtarea guvernului PSD. În acest moment, refuzăm să negociem orice fel de vot pe funcții guvernamentale și orice alt troc politic. Ca atare, toți parlamentarii care vor dori să voteze în favoarea moțiunii, inclusiv dl Geoană, o vor face pentru binele românilor, pentru agenda publică și pentru că au înțeles cât de toxic este un guvern lipsit de credibilitate și de scrupule.

RL: În acest caz, negocierile despre care ați spus zilele acestea că se poartă cu diverși parlamentari și grupuri din interiorul Legislativului de la ce pornesc?

A.G.: Sunt discuții, ar fi prea mult să le spunem negocieri. Sunt discuții pe care le purtăm cu toți parlamentarii și care au la bază susținerea moțiunii de cenzură. Constituțional vorbind, moțiunea este un gest politic care sancționează un guvern. Vom avea un argument mult mai puternic în momentul în care vom finaliza programul de guvernare și atunci colegii noștri s-ar putea pronunța în cunoștință de cauză pro sau contra acestuia. Am ferma convingere că sunt deja mulți parlamentari care și-au format deja un punct de vedere, în funcție de prestația premierului, în funcție de ultimele acțiuni ale Guvernului și chiar în funcție de sentimentele pe care le au față de Victor Ponta.

RL: Aveți discuții și cu UNPR?

A.G.: Până acum nu am demarat nici un fel de discuții cu colegii din UNPR.

RL: Veți avea?

A.G.: Da, cu absolut toți parlamentarii care vor înțelege că un vot pentru moțiunea de cenzură este un vot pentru a da jos un guvern ilegitim. Dar nu vom negocia voturi contra funcții.

RL: Excludeți din start formarea unui guvern din care să facă parte și alte forțe politice în afară de PNL, de pildă, UNPR sau Mircea Geoană și oamenii lui?

A.G.: Nu exclud nimic pentru că ar fi un gest de imaturitate politică să punem problema acum, înainte de a avea finalizat programul de guvernare. Nu putem vorbi încă de o majoritate parlamentară sau de felul în care va arăta Executivul. Nu am vorbit nici în interior despre eventuale nume pentru viitorul cabinet.

RL: Deci, dacă nu excludeți, înseamnă că există și această posibilitate.

A.G.: În teorie există, într-adevăr, toate posibilitățile, dar ce se va întâmpla în practică vom vedea după ce terminăm programul de guvernare.

RL: Ce se va întâmpla cu ceilalți parlamentari PNL trimiși în judecată, Corneliu Dobrițoiu și Costin Gheorghe?

A.G.: Aplicăm statutul noului PNL, care are prevederi clare pentru cei care sunt condamnați pentru fapte de corupție sau alte fapte grave. Deocamdată, cei doi sunt doar trimiși în judecată. Vom fi însă destul de exigenți, iar cazurile care aduc atingere imaginii PNL și cele care privesc cazurile de condamnări definitive vor fi atent analizate.

RL: Mai există cazul senatorului Varujan Vosganian, în jurul căruia senatorii au făcut zid pentru a bloca începerea urmăririi penale. În toate rapoartele Comisiei Europene privind Mecanismul de Verificare și Control (MCV) apare în mod critic această obstrucționare a justiției. Ce veți face?

A.G.: Avem un proiect de lege, depus în sesiunea trecută, care lămurește aceste aspecte referitoare la modalitatea în care se ridică imunitatea parlamentarilor, foștilor miniștri și miniștrilor în funcție. Proiectul este depus de mai bine de jumătate de an și după ce va fi adoptat nu va mai fi nevoie de votul Parlamentului pentru începerea urmăririi penale. Am discutat despre acest proiect și când ne-am întâlnit cu adjuncta secretarului de stat american, Victoria Nuland, și nici unul dintre colegii din Parlament prezenți acolo nu a părut să fie împotrivă.

RL: Aveți și altă soluție, în cazul în care intrarea în vigoare a acestei proceduri durează prea mult?

A.G.: Este pe lista priorităților legislative ale PNL și se va discuta la sfârșitul acestei luni la ședința grupurilor reunite ale partidului, iar apoi sperăm să strângem o majoritate care să o voteze, pentru că, într-adevăr, au fost foarte multe critici în rapoartele pe justiție ale Comisiei Europene, pornind de la faptul că Parlamentul nu lasă justiția să lucreze.

RL: Varujan Vosganian va rămâne deci pe loc, nu strică imaginea partidului?

A.G.: Nu putem forța pe nimeni să facă ceva ce nu e în statutul partidului. Rămâne la latitudinea parlamentarului ce face. Președintele partidului trebuie să pună în aplicare statutul. Cazul în care se află Varujan Vosganian nu este reglementat în nici o lege. Nu este nici condamnat, nici urmărit.

RL: Pentru că justiția e împiedicată să înceapă ancheta?

A.G.: Așa a hotărât Senatul, eu nu pot spune mai multe, dar sper că proiectul nostru de lege va avea majoritatea și va putea fi pus în aplicare cât mai repede.

RL: Săptămâna trecută, decanul Baroului București, Ion Ilie Iordănescu, s-a înscris în PNL. Credeți că ar fi o ocazie ca dl Iordănescu să ceară excluderea lui Victor Ponta din barou, dat fiind că a fost admis pe baza unui doctorat care s-a dovedit a fi plagiat?

A.G.: Sunt două aspecte diferite. PNL are obligația să se deschidă spre toată lumea, atât de la centru, cât și din organizații, și ne bucurăm că am reușit să-l aducem aproape pe decanul Baroului București. În același timp, nu cred că putem amesteca faptul că decanul Baroului București a avut o opțiune de ultimă oră cu cererea făcută de Monica Macovei. Analiza acestei solicitări va fi făcută de Consiliul baroului. Categoric, nu se pune problema să-i cerem decanului baroului ceva care ține de profesia lui.

RL: Care ar fi termenul până la care vă propuneți să luați guvernarea?

A.G.: Este greu de spus pentru că depinde de foarte multe lucruri, de cât de repede terminăm programul de guvernare, de cât de complicat este să convingem o majoritate parlamentară să susțină un guvern care vine cu un nou program de guvernare. Sper că în această sesiune parlamentară, care se termină în luna iunie, să reușim să schimbăm Guvernul Ponta.

RL: În spatele ușilor închise aveți un guvern din umbră?

A.G.: Nu, dar anticipez că vor fi niște criterii foarte serioase când vor fi numiți noii miniștri. Vreau să fie un guvern în care nici o persoană să nu aibă vreo problemă de imagine, de corupție, de integritate și toți să aibă suficientă experiență profesională în domeniile de care se vor ocupa.

RL: Premierul acestui guvern va fi Cătălin Predoiu sau orice candidat susținut de PDL?

A.G.: Protocolul este clar, Cătălin Predoiu este premierul desemnat al PNL.

RL: Nu există nici o discuție în acest sens?

A.G.: Nu a fost și nu este nici o altă nuanță.

RL: E mai greu pentru o femeie să răzbească în politică decât pentru un bărbat?

A.G.: Nu sunt adepta acestui tip de separare.

RL: Cu toate acestea, acest tip de diferențiere există, nu numai în politică, dar și în majoritatea domeniilor.

A.G.: Am constatat că se fac aceste distincții. Dar noi, oamenii politici, ar trebui să fim judecați în funcție de ceea ce facem, de ideile pe care le avem și mai puțin de genul căruia îi aparținem. Mie nu mi-a fost nici mai ușor, nici mai greu în PNL și am ars exact aceleași etape ca alți colegi de-ai mei. Nu sunt intimidată nici de discursuri sexiste și nici de șoapte pe la colțuri: au fost și vor mai fi. PNL a demonstrat că sparge tiparele desemnând o femeie ca președintă a partidului, înlăturând în același timp niște tabuuri retrograde.

RL: A fost determinantă susținerea lui Klaus Iohannis în cursa pentru președinția PNL?

A.G.: Am avut privilegiul să fiu susținută de foarte mulți colegi, nu doar de Klaus Iohannis, care, din păcate, nu a putut vota fiindcă și-a dat demisia cu o zi înaintea votului. M-am bucurat și de sprijinul fostului președinte liberal, pe care eu îl prețuiesc foarte mult și cu care mă sfătuiesc aproape zilnic, Mircea Ionescu Quintus. M-au susținut, de asemenea, și Petre Roman și mulți alți colegi. După alegeri însă, toată lumea a revenit în aceeași echipă, iar Ludovic Orban, contracandidatul meu, a devenit unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai mei.

RL: Parlamentul României este dominat de bărbați, credeți că ar trebui impusă o cotă fixă, astfel încât, de pildă, pe listele eligibile ale partidului să existe un număr impus de femei, cum se întâmplă și în alte țări mai dezvoltate?

A.G.: Nu sunt un susținător al proiectelor care reglementează cota de gen. Sunt membră în PNL și niciodată nu cred că voi agrea genul acesta de impunere a unei cote. Nu cred în reglementarea prin lege a cotei pentru femei. Au făcut-o alte state, unele cu succes, altele și-au dat seama că nu poți acoperi cu femei competente un anumit procent. Cred că în interiorul partidului se poate ajunge prin dezbatere la o reprezentare echilibrată a femeilor. Eu am beneficiat de o astfel de cutumă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, 
într-o delegație a parlamentarilor români cărora li s-a impus să ia și cel puțin o femeie.

RL: În statutul partidului ați vrea să propuneți o astfel prevedere?

A.G.: O discuție serioasă în privința reprezentativității femeilor va avea loc în PNL, dar nu cred că trebuie inclusă în statut cota de gen.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă