Dan Mihalache, secretar general adjunct al PNL: „Trebuie operate corecţii în privinţa funcţionării DNA şi ANI"

Sabina Fati 23.05.2012 - 21:03

Dan Mihalache, 41 de ani, numărul doi în Secretariatul General al Guvernului, recunoaşte că la alegerile generale nu va fi vorba despre o paritate între PSD şi PNL, sugerând că partidul lui Victor Ponta are toate ...

Share

Dan Mihalache, 41 de ani, numărul doi în Secretariatul General al Guvernului, recunoaşte că la alegerile generale nu va fi vorba despre o paritate între PSD şi PNL, sugerând că partidul lui Victor Ponta are toate şansele să câştige mai multe mandate, fiindcă este vorba despre o „paritate a candidaturilor, nu a locurilor eligibile". Liberalii nu mai sunt siguri dacă Traian Băsescu trebuie sau nu suspendat, iar Dan Mihalache, secretar gen-eral adjunct al PNL şi unul dintre strategii partidului, spune că deciziile importante se vor lua după alegerile generale din noiembrie. „Este un calcul de ordin strategic şi tactic", spune Mihalache, lăsând să se înţeleagă că urgenţa demiterii preşedintelui, anunţată de Dan Voiculescu, se amână, astfel, cel puţin până după alegerile parlamentare, aşa cum şi-a dorit PSD. Printre marile schimbări pe care USL vrea să le facă se numără şi „corecţiile" care trebuie aplicate în funcţionarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Agenţiei Naţionale de Integritate.

După preluarea puterii de către USL, una dintre primele declaraţii făcute de liderii liberali a fost despre suspendarea lui Traian Băsescu, o urgenţă care nu a fost însă împărtăşită de PSD. Este unul dintre punctele de divergenţă dintre PSD şi PNL?

Dan Mihalache: Nu cred că în momentul de faţă e neapărat un punct pe agenda guvernării.

Dar pe agenda USL?

D.M.: Rămâne un punct pe agenda alianţei, în funcţie de felul în care preşedintele îşi va exercita mandatul prezidenţial. Nu este în intenţia USL şi a Guvernului să provoace un conflict constituţional acum. USL trebuie să demonstreze că e în stare să guverneze mai bine decât PDL. Sigur că, dacă ne uităm în trecut, vedem un număr de fapte şi acţiuni care pun sub semnul întrebării finalizarea mandatului lui Traian Băsescu. Ordinea de priorităţi e totuşi alta pentru USL: buna guvernare, câştigarea alegerilor locale şi parlamentare.

Se înţelege că urgenţa suspendării lui Traian Băsescu, aşa cum a fost trasată de Dan Voiculescu, s-a amânat pentru după alegerile generale.

D.M.: În momentul de faţă avem alte priorităţi.

Deci PNL a renunţat la ideea suspendării lui Traian Băsescu?

D.M.: Eu cred că dvs. aşteptaţi un răspuns cu da sau nu. Răspunsul are în vedere ce avem de făcut acum, pe termen scurt şi pe termen mediu. E sub semnul întrebării dacă Traian Băsescu merită să fie lăsat să-şi ducă mandatul până la final. Va depinde foarte mult de modul de raportare a lui Traian Băsescu la guvernare, la Parlament, la temele de politică internă şi externă.

Dacă Traian Băsescu devine un preşedinte neutru, USL este gata să coabiteze cu preşedintele până în 2014?

D.M.: Nu am spus asta. Mai ales că sentimentul popular este îndreptat în special împotriva lui Traian Băsescu, fiindcă el a girat regimul politic din ultimii ani. Rămâne de văzut în ce măsură poţi conduce o ţară când nu mai ai nici un fel de legitimitate politică derivată din sprijin popular, în ce măsură poţi să rămâi preşedinte atunci când 90% din populaţie îţi dezaprobă acţiunile.

E destul de obişnuit în ţările civilizate ca preşedintele să-şi termine mandatul, chiar dacă imaginea lui a fost drastic erodată.

D.M.: În situaţii normale, da. România este însă într-o conjunctură specială şi este evident că decalarea alegerilor parlamentare de cele prezidenţiale, respectiv un mandat de 5 ani la Cotroceni, a fost o greşeală. Eu cred că populaţia a obosit cu Traian Băsescu. 10 ani cu Traian Băsescu e parcă totuşi prea mult.

N-ar fi, într-un fel, în defavoarea PNL să amâne suspendarea lui Traian Băsescu?

D.M.: Este un calcul de ordin strategic şi tactic asupra căruia nu vreau să mă exprim. Oricum, cred că o posibilă suspendare trebuie abordată în termeni de principii democratice şi abordare constituţională, nu pe baza unor calcule politice.

Există în interiorul PNL voci care spun că dacă PNL pierde oportunitatea suspendării preşedintelui înainte de alegerile generale şi nominalizarea lui Crin Antonescu acum, după aceea fie USL nu va mai funcţiona, fie PSD va avea un candidat mai bine plasat inaintea prezidenţialelor din 2014.

D.M.: Sunt tot felul de calcule care se fac şi tot felul de scenarii care se vehiculează, inclusiv acesta că dacă vom merge pe un calendar normal până în 2014 s-ar putea ca cei din PSD să nu respecte înţelegerea pe care am stabilit-o referitor la paritate şi la împărţirea candidaturilor. În ciuda acestor scenarii, vă invit să vă uitaţi la ultimul an şi jumătate şi veţi vedea că tot ceea ce a fost proiectat pentru USL s-a îndeplinit pas cu pas.

Totuşi, temerea că PSD va deveni mai puternic şi va vrea să-şi numească propriul candidat la prezidenţiale este reală în interiorul PNL.

D.M.: Temeri putem avea cu toţii, deocamdată proiectul USL a funcţionat pentru toate etapele proiectate, inclusiv în ceea ce priveşte împărţirea paritară a candidaturilor pentru consiliile judeţene şi primării, fără prea mult „sânge pe pereţi", aşa cum s-a tot prorocit. Eu cred că stabilitatea proiectului USL este un bun câştigat.

Aveţi deja o schemă a împărţirii circumscripţiilor pentru alegerile din noiembrie?

D.M.: La alegerile parlamentare va funcţiona acelaşi principiu ca la alegerile locale: paritatea.

Au fost însă declaraţii făcute de lideri ai social-democraţilor, care susţin că PSD este un partid mult mai mare şi mai solid şi nu are cum să fie de acord cu împărţirea paritară a locurilor eligibile cu PNL.

D.M.: Eu am spus paritatea candidaturilor, nu a locurilor eligibile, fiindcă întotdeauna, ştiţi cum e, proiecţia iniţială asupra locurilor eligibile poate să difere faţă de realitate. Eu am văzut proiecţii făcute în 2008, care nu au fost validate de rezultate.

În final vă aşteptaţi, probabil, ca PSD să aibă mai multe locuri decât PNL în Parlament, potrivit acestui principiu al parităţii candidaturilor, şi nu al locurilor eligibile.

D.M.: Nu putem spune în termeni absoluţi cine va avea mai mult şi cine mai puţin, poate PNL va avea mai mulţi.

Dar sistemul uninominal pur, pe care PNL nu l-a dorit, va fi în avantajul partidului pe termen lung?

D.M.: Eu nu sunt deloc un fan al votului uninominal. Cred că presiunea populistă pe care Traian Băsescu a făcut-o pentru acceptarea votului uninominal a fost extrem de nocivă. Ceea ce au propus colegii noştri are măcar avantajul că reprezintă un sistem clar, nu ca cel din 2008.

Uninominalul dintr-un tur este proiectul lui Traian Băsescu, dar nu pare să fie în favoarea PNL.

D.M.: Sunt colegi care consideră că e o soluţie bună. Şi, în plus, respectă voinţa poporului, care s-a exprimat prin referendum în acest sens.

PNL nu este, de fapt, nici pentru reducerea numărului parlamentarilor, nici pentru votul uninominal pur, care pe termen lung va fi în dezavantajul liberalilor.

D.M.: Obiectivul strategic al PNL este acela de a scoate partidul din zona partidelor mici, a partidelor de tip balama şi de a-l urca în rândul partidelor care strâng peste 25% din totalul voturilor exprimate. După cele două rânduri de alegeri vă voi spune dacă am reuşit sau nu: de pildă, dacă sare de la 5 consilii judeţene la 10, dacă trece de pe locul 3 la alegerile parlamentare la locul 2, atunci atunci am reuşit. În orice caz sistemul majoritar nu reprezintă un risc politic pentru PNL, dar mi se pare o greşeală că schimbăm sistemul politic în funcţie de ierarhia partidelor la un moment dat. Într-o ţară normală, sistemul electoral nu se redesenează o dată la patru ani, în funcţie de sondajele de opinie.

În raport cu PSD, PNL nu va fi dezavantajat de votul uninominal într-un singur tur?

D.M.: Depinde, dacă viaţa politică se restructurează într-un binom stânga-dreapta, unde dreapta este reprezentată de PNL, atunci este şi în avantajul liberalilor, dacă PNL rămâne forţa a treia, aşa cum a fost în ultimii ani, atunci sistemul majoritar îl va elimina de pe scena politică.

Această analiză arată că PNL se va despărţi de PSD. Când?

D.M.: Probabil după un ciclu de guvernare. E greu de făcut prognoze: cert e că avem obiective pe termen scurt cu PSD, de a readuce ţara la normalitate, şi obiective pe termen lung, de a polariza scena politică în stânga şi dreapta.

Guvernarea cu PSD nu va diminua electoratul de dreapta al PNL?

D.M.: De ce l-am pierde, de vreme ce vocea PNL se va auzi suficient de puternic. Acesta este pariul pe care Crin Antonescu l-a făcut cu viitorul: putem rămâne un PNL mic, aşa cum ne-am obişnuit, sau putem fi un PNL cu 30%, un partid mare care să atragă oameni cu valori liberale, conservatoare, populare.

Această filozofie ar putea duce la o reîntâlnire a PNL cu PDL?

D.M.: Eu sper că ceea ce reprezintă partea sănătoasă şi necompromisă a PDL va veni spre PNL. De altfel, tot acest proces a şi început deja.

Vă gândiţi să înghiţiţi PDL-ul?

D.M.: Doar partea onorabilă.

Nu vă imaginaţi o nouă alianţă de dreapta, ci doar înglobarea PDL-ului?

D.M.: Cred că trebuie să aşteptăm momentul postelectoral şi să vedem ce scenarii vor urma pentru PDL. Dar PDL a intrat deja într-un proces de disoluţie. Problema PDL este că a acumulat o enormă adversitate populară, ceea ce îl face nefrecventabil pe termen scurt şi mediu.

USL ar putea obţine mai mult de 50 la sută din voturi la alegerile generale. Cu o majoritate atât de puternică, PSD şi PNL pot să-şi pună în practică toate planurile. Cu ce veţi începe?

D.M.: Reforme instituţionale şi chiar o schimbare a Constituţiei.

Care va fi rolul preşedintelui într-o eventuală nouă Constituţie?

D.M.: Eu pledez pentru o republică parlamentară clasică şi pentru a aşeza România în cadre constituţionale clare, pentru că am văzut în ultimii ani că acolo unde nu există lucruri clare apar derapaje.

Când credeţi că veţi putea schimba Constituţia?

D.M.: Cred că modificarea Constituţiei ar trebui să aibă loc în primii doi ani de mandat.

Declaraţia ministrului de Externe liberal, Andrei Marga, referitoare la Vladimir Putin ca exemplu de „competenţă" pe care liderii români şi europeni ar trebui să-l urmeze face parte din viziunea PNL?

D.M.: Eu cred că s-a exagerat cu interpretarea acestor declaraţii tocmai pentru a construi o temă de atac la adresa domnului Marga. E o opinie personală, dar să fim serioşi, nu i se poate contesta calitatea de lider lui Vladimir Putin.

Aţi vrea să aveţi un astfel de lider în PNL?

D.M.: Nu. Sunt conjuncturi şi culturi politice diferite. Nu suportă comparaţie.

Nu era mai bine ca Andrei Marga să fi fost numit la Ministerul Educaţiei, unde ar fi avut mai multe competenţe, iar USL ar fi scăpat de toate scandalurile de plagiat ale lui Ioan Mang şi de toate problemele din CV-ul Corinei Dumitrescu?

D.M.: Aceasta a fost distribuţia, Educaţia nu a fost adjudecată de PNL; cred însă că nici Andrei Marga n-ar fi avut o viaţă uşoară la Ministerul Educaţiei, pentru că acolo este vorba de interese foarte mari şi orice ministru ar veni şi ar pune în discuţie aceste interese ar păţi la fel.

La ce fel de interese vă gândiţi?

D.M.: E un sistem cu mai multe centre de putere unde se învârt bani mulţi, plus comisii, comitete, cei care dau acreditări, învârt fondurile etc. E o luptă pentru resurse.

Ceea ce nu înseamnă că reclamaţiile făcute de cercetători serioşi din afara ţării cu privire la lucrările plagiate de Ioan Mang n-ar fi adevărate sau minciuna Corinei Dumitrescu privind studiile făcute la Stanford.

D.M.: O să vedeţi că despre plagiatul dlui Mang nu se va mai vorbi şi nici despre Corina Dumitrescu. Cred că au fost cam neglijenţi în raport cu miza politică în care s-au băgat.

Bacalaureatul este o mizăpoltică?

D.M.: Poate fi, pentru că are influenţă asupra pieţei de muncă, asupra mediului universitar, asupra dezvoltării personale. Nu cred totuşi că bacalaureatul este elementul central al conflictului din Educaţie.

Cred că Guvernul Ponta va organiza bacalaureatul în aceleaşi condiţii de rigurozitate ca şi anul trecut.

Credeţi că Traian Băsescu va rămâne până în 2014 la Cotroceni?

D.M.: Sper că nu.

Ar trebui modificată legea de funcţionare a DNA?

D.M.: DNA este un subiect sensibil atât pe plan intern, cât şi pe plan extern, ceea ce nu înseamnă că nu trebuie făcute unele modificări.

Ce fel de modificări?

D.M.: Vom lua decizii în acest sens după alegerile generale.

Au existat mai multe tentative de modificare a legii privind funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate; care ar fi punctele în care ar trebui introduse schimbări?

D.M.: Nu ştiu în momentul de faţă. Este nevoie de un examen critic în ceea ce priveşte funcţionarea acestor instituţii. Am sentimentul că s-a generalizat o falsă dezbatere în societate construindu-se un tabu al acestor instituţii - dacă vorbeşti despre ele, automat ori eşti corupt, ori nu vrei reforma justiţiei, ceea ce nu e-n regulă. Încă o dată spun: DNA, Agenţia Naţională de Integritate vor continua să funcţioneze, în ciuda ţipetelor doamnei Macovei, de pe toate culoarele. Dar asta nu înseamnă că anumite corecţii nu vor trebui operate.


CV DAN MIHALACHE, 41 de ani

2010 - secretar general adjunct PNL;

1994 - Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti;

1994-1997 - expert guvernamental, Guvernul României;

1997-2001 - Alianţa pentru România, secretar executiv;

2001-2004 - consilier al premierului Adrian Năstase;

2004-2007 - deputat PSD;

2007-2009 - eurodeputat PSD;

2008 - S.N.S.P.A., doctorand în ştiinţe politice;

2009 - membru PNL.