Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

„Băsescu e cel mai bun premier pe care România nu l-a avut. Încă“

Sabina Fati 03.02.2014 - 20:33

Daniel Funeriu, 42 de ani, fost ministru al Educaţiei şi fost consilier al preşedintelui ­Traian Băsescu, membru al Partidului Mişcarea Populară (PMP), este de părere că venirea Elenei Udrea în această formaţiune va aduce ...

Share

Daniel Funeriu, 42 de ani, fost ministru al Educaţiei şi fost consilier al preşedintelui ­Traian Băsescu, membru al Partidului Mişcarea Populară (PMP), este de părere că venirea Elenei Udrea în această formaţiune va aduce “voturi”. În acelaşi timp, fiica preşedintelui “a făcut treabă bună” în Parlamentul European şi n-ar fi exclus să fie pe listele acestui partid la scrutinul pentru europarlamentare, dacă-şi va dori acest lucru, după cum sugerează Funeriu.

Uşile PMP sunt deschise pentru toţi cei care vor să facă “treabă serioasă”, fără alte criterii etice, iar fostul ministru al Educaţiei spune că Elena Udrea ar putea avea şanse “la orice funcţie în stat”, inclusiv la cea prezidenţială, dacă va reuşi “să câştige lupta împotriva prejudecăţilor”.

PMP “este partidul lui Băsescu”, explică Daniel Funeriu, care îl vede pe actualul preşedinte şi într-un eventual rol de şef al Guvernului. “Cred că Traian Băsescu este cel mai bun premier pe care România nu l-a avut. Încă.”

O dată cu venirea Elenei Udrea la ­Partidul Mişcarea Populară, a ­început şi migraţia democrat-­liberalilor spre PMP. Veţi impune anumite criterii pentru transfugii ­care vin spre partidul dvs.?

D.F.: Iată că la 42 de ani mă reîntâlnesc cu termenul „transfug”! Prima dată am fost catalogat drept „transfug” când am părăsit la 17 ani România lui Ceauşescu pentru a mă realiza în Franţa. Mulţi oameni din PDL au venit de ceva timp în PMP, toţi au în comun faptul că au susţinut reforma statului. Elena Udrea este cea mai vizibilă mediatic. Aş răsturna logica întrebării: faptul că un pedelist alege să plece dinspre confortul celor „20%”, procente reale sau nu, înspre uriaşa cantitate de muncă ce trebuie depusă la PMP arată că îndeplineşte cel puţin un criteriu: al dorinţei de a face treabă serioasă. Alte criterii sunt prinse în statutul Fundaţiei MP. Ele vizează plasarea omului potrivit la locul potrivit, ceea ce nu s-a întâmplat în nici un partid până acum.

Care sunt avantajele pe care le ­aduce Elena Udrea Partidului Mişcarea Populară?

D.F.: Voturi.

Când spuneţi că Elena Udrea ­aduce voturi, aveţi în vedere sondaje mai noi sau influenţa ei în anumite organizaţii PDL?

D.F.: Am în vedere realitatea. A luat scoruri mari întotdeauna.

Credeţi că electoratul pe care vreţi să-l atrageţi va fi convins mai uşor de fosta ministră a Dezvoltării?

D.F.: E mai uşor să iei voturi cu Elena Udrea decât fără ea. Mai uşor decât cu Vasile Blaga? Cu siguranţă da.

Dacă o parte din filialele PDL sau unii parlamentari migrează spre PMP, se mai poate spune că acest partid este unul nou?

D.F.: Noutatea este o stare, nu o calitate. Faptul că aici sunt vectorii reformei ­care la un moment dat au fost în PDL mă onorează, nu mă deranjează. Şi Ponta a fost nou în politică într-o zi, şi Iliescu, dar asta nu înseamnă că au fost şi buni. Cel mai nou partid este PP-DD şi iată ce a ieşit… Etichetele pe care le punem partidelor au valoare de cancan, nu au nici o valoare pentru oameni. Important pentru un partid este conţinutul: oamenii şi programele.

De fapt, în afară de electoratul PDL, din ce zonă veţi mai atrage votanţi?

D.F.: Ne adresăm tuturor, nu suntem un partid de nişă. Primii noştri votanţi sunt cei care cred că ei ştiu mai bine cum să-şi cheltuiască banii decât o face statul, în numele lor, punând biruri pe orice. Din zona oamenilor care înţeleg diferenţa dintre un plagiat şi un doctorat cu un laureat Nobel, din zona oamenilor cărora nu le este frică să iasă din zona lor de confort pentru a avansa în viaţă. Din zona oamenilor care privesc dincolo de aparenţe şi înţeleg fondul problemelor, din zona celor oneşti care credeau în USL, mai ales în PNL, dar acum au înţeles, în sfârşit. Din zona votanţilor-justiţiari PP-DD care au înţeles că justiţie şi „lupta cu ciocoii” sunt două lucruri diferite, din zona celor care au reflexul să stea cu fruntea sus, nu cu mâna întinsă, din zona celor care vor un bacalaureat cinstit, nu un bacalaureat fraudat, din zona părinţilor care-şi dau seama că e un mare plus pentru copiii lor faptul că au mers la clasa pregătitoare, din zona celor care cred că am făcut bine când am reintrodus învăţământul profesional, din zona celor care cred că am făcut bine că am adus în România cel mai mare proiect de cercetare din istoria noastră: ELI, laserul de la Măgurele.

Mai mulţi lideri ai PMP spuneau că se aşteaptă în viitor la o regrupare a „dreptei”. Drept urmare, PMP şi PDL ar urma să se comaseze?

D.F.: Să clarificăm: când PDL era „unit”, era o unitate de formă. În rea­litate exista un clivaj sever între reformişti şi nonreformişti. Am văzut asta când eram în Guvern şi voiam să promovez reforma educaţiei. Sintetic: Emil Boc vs Vasile Blaga. Partea nonreformistă avea o putere mare în partid. Adesea ei erau la butoane şi păreau indispensabili şi numai autoritatea lui Traian Băsescu făcea că şi ei, de voie-de nevoie, mimau un spirit reformist. Erau indispensabili atunci, pentru a păstra majoritatea fragilă în Parlament. Acum suntem într-o etapă de reconstrucţie. Este necesar să securizăm reformele lui Traian Băsescu: reforma marilor sisteme (educaţie, sănătate, administraţie), integrare europeană, unirea cu Republica Moldova. Dacă lumea zice că „Mişcarea Populară este partidul lui Băsescu” nu greşeşte deloc! Aşa e. Miza este să rea­lizăm o comasare în jurul unui proiect: modernizarea României. Nimeni nu poate duce acest proiect înainte mai bine decât echipa din jurul lui Traian Băsescu şi a membrilor Guvernului Boc. Sunt foarte mulţi membri PDL care încă nu au făcut pasul, dar aparţin, cu certitudine, curentului reformist. Eu nu o pot acuza pe Monica Macovei că nu ar fi mânată de spiritul reformei, numai că ea a ales echipa în mod greşit. Chiar dacă o echipă de divizia judeţeană are un jucător de top, tot nu va lua Champions League. E o chestiune de ADN...

De câteva luni, actuali reprezentanţi ai PMP, cum este Cristian Preda, ­şi-au făcut o pasiune din a o ataca pe ­Macovei. E util pentru partid?

D.F.: N-am auzit asta. Ţinta este USL. Nu am vocaţia luptelor fratricide. E util ceea ce aduce voturi. Aducem voturi dacă arătăm că suntem alternativa generoasă la guvernarea găunoasă.

V-aţi gândit să o invitaţi în PMP?

D.F.: Din câte ştiu, Monica Macovei ­este în guvernul din umbră al PDL, dar şi pe lista PDL la europarlamentare, deci are o opţiune politică clară.

Dacă tot va urma comasarea, de ce faceţi tot acest ocol? De ce n-aţi rămas în PDL, dvs. şi ceilalţi oameni din PMP, care acum câţiva ani se aflau în Guvernul Boc?

D.F.: Tocmai v-am spus. Eu eram ­într-un conflict de loialitate: să fiu ­loial faţă de interesele României sau să fiu loial faţă de PDL? Mi-am re­zolvat acest conflict de loialitate ­participând la fondarea Mişcării Populare. Vă mai spun un lucru: primarii de ­dreapta au nevoie de un vehicul politic de dreapta puternic şi unitar pentru a-şi susţine proiecte de dezvoltare pentru comunitatea lor: investiţii, nu ­pomeni. Singurul proiect care-i ­poate strânge pe toţi primarii de dreapta este Mişcarea Populară, că e vorba de fundaţie sau partid. De aceea aş fi cât mai bucuros să avem mulţi primari de dreapta în fundaţie, care să poată să lucreze la această uniune a dreptei de jos în sus, de la cei care sunt cel mai aproape de oameni: primarii. Indi­ferent de culoarea lor politică actuală, dacă sunt de dreapta şi vor să fie ­puternici împreună, Fundaţia Mişcarea Populară îi aşteaptă.

Într-un comunicat de presă al PMP se precizează că „Traian Băsescu va intra din nou în cursa ­electorală! ­Împreună pregătim lista candidaţilor PMP pentru alegerile europarlamentare. În fruntea ­listei noastre ar putea fi chiar Traian ­Băsescu”. E o glumă sau ­într-adevăr preşedintele ar putea candida la alegerile europarlamentare din mai?

D.F.: Este un comunicat făcut de pe un cont fals al Mişcării Populare.

Ar fi bine să candideze pe listele PMP la europarlamentare Elena Băsescu?

D.F.: Nu ştiu ce va face. Ştiu că a făcut treabă bună în Parlamentul European.

Câte locuri speraţi să obţineţi la ­europarlamentare?

D.F.: Cinci.

E posibil ca scorul PMP să fie smuls întru totul din cel al PDL. Veţi ­considera acest lucru o victorie?

D.F.: Mişcarea Populară va fi victorioasă când va fi guvernat şi va fi făcut din România o ţară normală. Detest să judec succesul sau eşecul privind către partid, şi nu privind către oameni. Din punct de vedere politic, vom considera că am avut o victorie dacă vom da preşedintele României, premierul şi preşedinţii celor două Camere. Vă rog să-mi permiteţi să nu mă transform în analist politic şi să-mi dau cu părerea despre raportul procentelor între PMP şi PDL. Prefer să-mi cheltuiesc energia pentru a clădi ceva trainic şi a avea oamenii şi programele care pot să guverneze România aşa cum se cade.

Prin ce se va deosebi PMP de PDL?

D.F.: Greu de spus ce e PDL la ora actuală: are mulţi oameni de mare valoare, mulţi primari de exemplu, dar o conducere care reprezintă trecutul politic al României. O deosebire majoră: promotorii reformelor sunt în Mişcarea Populară! Sintetic: dreapta reformistă versus dreapta fesenistă.

Care sunt principalele trei proiecte ale PMP?

D.F.: 1) Creşterea competitivităţii prin continuarea reformei statului. 2) Integrare euroatlantică şi politica faţă de Republica Moldova. 3) Prosperitate prin investiţii şi locuri de muncă.

Veţi prelua în programul partidului unirea cu Republica Moldova?

D.F.: Da. Nu este un proiect ca toate celelalte, este un proiect de ţară. Pe lângă componenta de construcţie naţională, el ţine şi de poziţionarea României în viitor. Vedeţi, în ultimii 25 de ani România, aşa cum este ea, a reuşit să-şi atingă obiectivul de ţară stabilit la revoluţie: drumul spre Vest. Acest proiect de ţară era perfect în lumea bipolară a anului 1990: Vest şi democraţie versus Est şi dictatură. Acum lumea este multipolară, SUA, Rusia, China, India, America de Sud, în curând Africa, iar România trebuie să-şi definească proiectul de ţară pentru această nouă realitate politică şi economică. Eu aş citi proiectul unirii cu Republica Moldova şi în această cheie.

Pe listele europarlamentare se va afla şi un candidat originar din ­Republica Moldova?

D.F.: Sper din tot sufletul. În scurtul meu mandat în Parlamentul European în 2009, am activat foarte mult în zona relaţiilor cu Moldova, iar dacă voi avea încrederea colegilor şi a electoratului pentru a reprezenta Mişcarea Populară în Parlamentul European, integrarea Republicii Moldova în UE va fi printre priorităţile mele şi, sunt convins, nu voi fi singurul.

Credeţi că Elena Udrea ar ­putea fi un candidat viabil pentru prezidenţiale?

D.F.: În primul rând Elena Udrea are de dat o luptă împotriva prejudecăţilor. În cazul ei ele sunt evidente. Iată un clişeu: „Elena Udrea nu e bună pentru că a făcut pârtii de schi”. Realitatea: astăzi în România poţi să schiezi mult mai bine de când Elena Udrea a condus ministerul. Când evaluarea ei va fi că a reuşit să câştige această luptă împotriva prejudecăţilor, va avea o şansă la orice funcţie în stat. Nu pot prezice care va fi acel moment. Cu cât mai repede o femeie va avea şanse la preşedinţie, cu atât mai bine.

Deci în viitor o vedeţi pe Elena Udrea într-o cursă prezidenţială?

D.F.: Asta ar însemna că a câştigat lupta cu prejudecăţile, ceea ce ar fi un pas înainte.

Aţi spus că vreţi să candidaţi la ­europarlamentare. Cine ar trebui să fie cap de listă?

D.F.: Cel pentru care Mişcarea Populară va avea maximum de susţinere. Democraţia internă este un ingredient esenţial al Mişcării Populare. Ea trebuie respectată cu sfinţenie. E clar că trebuie să fie un om care are experienţă, a dovedit că are capacitatea de a duce reformele înainte şi că are potenţialul de a ocupa posturi importante în Parlamentul European. Nu mai vorbesc de relaţii, limbi străine, studii etc. Având în vedere că suntem un partid nou, e important să aibă nu numai capacităţi tehnice, dar şi să entuziasmeze şi să convingă oamenii şi să fie susţinut de partid, şi nu paraşutat pe o listă.

După plecarea celor 8 consilieri ai preşedintelui la PMP, cine îl mai sfătuieşte pe şeful statului în ­politica internă?

D.F.: Sunt colegi profesionişti care au rămas la Cotroceni, dar principalul sfătuitor al preşedintelui rămâne Traian Băsescu.

Preşedintele a fost cel care v-a ­încurajat să plecaţi spre PMP?

D.F.: Sunt unul dintre fondatorii Fundaţiei Mişcarea Populară, proiect iniţiat de Traian Băsescu. În PDL ­exista un sport: să spui „Ştii, sunt susţinut de la Cotroceni”. Traian Băsescu a câştigat fără să fi invocat că „este încurajat sau susţinut” de cineva. El este modelul meu politic, a câştigat pentru că a convins, nu pentru că s-a prevalat de „susţineri”. Traian Băsescu îi susţine pe cei puternici şi cred că are mare dreptate.

După părerea dvs., preşedintele ar trebui să preia o funcţie de înalt ­oficial internaţional sau mai ­degrabă ar fi bine să preia PMP?

D.F.: Să-mi dau eu cu părerea despre ce ar trebui să facă cel mai puternic om politic al României din ultimii 25 de ani? Cred că Traian Băsescu este cel mai bun premier pe care România nu l-a avut. Încă. Pretind că după ce am lucrat cu Traian Băsescu atâta timp pot să spun că nu există funcţie politică internaţională pe care să nu poată să o ocupe.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...