10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialActivistii PCR, ofiterii si magistratii sistemului de represiune, demascati

Activistii PCR, ofiterii si magistratii sistemului de represiune, demascati

Guvernul a hotarat ieri infiintarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania, care va incepe sa functioneze din 2006.
“Cred ca este momentul sa ne debarasam de teama de a discuta despre tema investigarii crimelor din perioada comunista. Inceputul perioadei comuniste a fost unul extrem de dur, care a marcat infiintarea lagarelor de concentrare, in care elitele romanesti au fost practic exterminate, si avem datoria morala fata de victimele pe care acest regim le-a produs, fata de familiile lor, sa scoatem adevarul la suprafata. Crearea institutului reprezinta si un gest simbolic, pentru ca marcam astfel caderea regimului comunist din decembrie 1989, astazi, cand se implinesc 16 ani de la caderea regimului comunist”, a declarat premierul Tariceanu.
Institutul va investiga si identifica crimele, abuzurile si incalcarile drepturilor omului si va sesiza organele indreptatite sa ia masuri in acest caz.
Pentru realizarea acestor obiective, institutul are urmatoarele atributii principale: analizeaza sistemul de putere in cadrul regimului comunist; evidentiaza natura relatiilor dintre activul de partid si fosta Securitate, dintre aceasta si celelalte verigi ale sistemului represiv; descrie functionarea acestor institutii in administrarea actului de politie politica; prezinta activistii de partid, ofiterii si magistratii care lucrau in cadrul aparatului de represiune; identifica abuzurile si crimele savarsite, ordonate sau inspirate de catre acestia; aduna date, documente si marturii cu privire la toate actiunile care au lezat drepturile si libertatile omului in anii regimului comunist si pe baza acestora sesizeaza organele de cercetare penala, indiferent de timpul si circumstantele in care acestea s-au petrecut.
Institutul are si atributia de a-i identifica pe responsabilii aparatului de decizie din domeniul propagandei comuniste, precum si pe responsabilii pentru actele administrative si pentru deciziile economice care au generat manifestari ale represiunii in viata sociala si culturala, de la cartelarea hranei zilnice pana la limitarea accesului la informatie, arta si cultura, prin acte de cenzura. Se vor aduce la cunostinta opiniei publice crimele, abuzurile, instigarile la crime in numele “luptei de clasa” savarsite de toti acestia.
In plus, institutul va crea o baza de date care sa cuprinda numele fostilor activisti de partid din nomenclatura, numele cadrelor fostei Securitati, numele fostilor ofiteri de armata, militieni si magistrati care au participat la actiuni de politie politica. Rezultatele investigatiilor intreprinse vor fi publicate in rapoarte trimestriale si intr-un raport final anual.
Institutul se va afla in subordinea Guvernului si in coordonarea primului ministru si va functiona pe o perioada de sase ani, cu posibilitatea de prelungire a acestei perioade.
Numarul maxim de posturi al Institutului este de 25, iar conducerea va fi realizata de un consiliu alcatuit din 11 personalitati ale societatii civile, numite prin decizie a prim-ministrului. Consiliul functioneaza dupa principiul egalitatii membrilor sai, iar in termen de cinci zile de la constituire, acestia aleg comitetul director fomat din presedintele si doi membri.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă