Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Inspecția Judiciară să vină să vă ia!

Marius Ghilezan Actualizat: 02.08.2018 - 07:54
Marius Ghilezan

Inspecția Judiciară s-a autosesizat în urma anunțului făcut, la concursul de candidatură pentru postul de procuror-șef al DNA, de către procurorul Marius Iacob că ar exista în instituția sa mai multe dosare de cercetare pentru un număr de 300 de magistrați.

Dacă luăm în calcul existența a aproape două mii de procurori și cinci mii de judecători, cifra pare imensă.

Principiile generale care guvernează autoritatea judecătorească se învârt în jurul inamovibilității, acea garanție constituțională că nimeni nu se poate amesteca în independența acestei puteri a statului.

Nu am auzit de judecători din Răcari sau Caracal anchetați. Majoritatea posibil să fie de la autoritățile supreme, și atunci e o condiție și mai agravantă.

Înseamnă că tot al doilea magistrat e cu sabia deasupra capului? Că o mână nevăzută îi dictează sentințele, cum să redacteze ­motivările?

Într-o lume zdravănă la cap, această informație ar fi căzut ca un tsunami peste oficina din subordinea Parchetului General, cea atât de suavă în protocoale și atât de smerită sub tocul înseși slujirii pure, mare admiratoare de lăutari și de melodii cântate cu ­băieții de la Secu: „La Chilia-n port“. Nu poți să-i iei femeii venite din suburbia unui burg imperial ­plăcerea de a asculta manele. De ­gustibus non est disputandum. Dar să nu știm cine sunt cei 300 de ­magistrați urmăriți, ­anchetați, ­fugăriți, ascultați de forțele întunericului e un pericol. O adevărată lovitură de stat.

Cum să spui că Justiția e independentă când cinci la sută dintre cei care împart dreptatea sunt prezumtivi infractori?

Un judecător de instanțe înalte ajunge la aproape 8.000 de euro salariu, iar procurorii din DNA la 3.000 de euro, fără sporuri.

Păi țara, acea parte tăcută, ce nu-și strigă disperarea, cum să mai aibă încredere că la București își va găsi dreptatea dacă unul din doi judecători e șantajabil?

Ce face Măriuca dacă are un proces cu un colonel SPP sau SRI? Se luptă degeaba. N-are cine să-i facă dreptate, pentru că în slujba pârâtului stau popota și firul scurt tras de chelneri cu ciocofoane în loc de butoni la cămașă, pentru a le fi generalilor mai aproape slujirea.

Of, Doamne!, și când te gândești că o armată de naivi, eu le zic idioți utili, le cauționează purtările și năravurile anticonstituționale, numai că un anumit laborator le-a indus în minte că nu le tihnesc vacanțele perpetue cu banii de la babaci pentru că Dragnea ar avea nu știu ce hotel în Brazilia, niciodată investigația nefiind dovedită, chiar dacă unii colegi de presă au avut bani să se documenteze taman în țara cocotierilor. 

Inspecția Judiciară, înființată recent, printr-o lege împotriva căreia Iohannis nu mai putea pune stavilă pendula, ne-a anunțat că va efectua un control tematic privind respectarea principiilor generale care guvernează activitatea autorităţii judecătoreşti în cauzele de competenţa DNA ce vizează magistraţi sau au legătură cu aceştia. Raportul va fi înaintat Consiliului Superior al Magistraturii până pe 5 noiembrie 2018.

De luni bune se vorbește despre înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infrac­ţiunilor din Justiţie în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Odată cu promulgarea de către președintele Iohannis a modificărilor la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, această instituție începe să prindă contur. Intră în pâine. Cu motoarele turate.

Țin minte câte tăvăliri s-au produs, câte PET-uri s-au rupt în asfalt, câte sutiene s-au smuls printre pălmuțele de carton și luminițe, pentru ca DNA să nu dea socoteală nimănui, vorbindu-se de pierderea independenței Justiției și de stoparea luptei împotriva corupției.

Foarte interesant în acest caz este că cei mai puternici critici ai acestei idei au fost magistrații, nu procurorii. Acum însă, știind că la DNA sunt 300 de dosare în care sunt anchetați magistrați, joaca de-a alba-neagra nu-i de colea.

DNA a fost una dintre cele mai importante instituții din România în ultimii 10 ani. Scandalurile recente în care Laura Codruța Kövesi a implicat DNA au dus la scăderea credibilității acestei instituții în rândul opiniei publice. Evident, Kövesi a reușit să-și creeze și o armată de talibani, dar la nivel național credibilitatea DNA a scăzut mult în ultimii doi ani.

După dezvăluirile din interiorul DNA și scandalul demiterii Laurei Kövesi, instituția are nevoie de o conducere care să-i redea credibilitatea. Investigațiile Inspecției Judiciare sunt pasul corect în acest moment, ținând cont că, în primele șase luni ale acestui an, DNA a încasat 121 de achitări definitive, 158 de achitări nedefinitive și 43 de restituiri.

Activitatea DNA trebuie să se bazeze pe probe, nu pe intimidarea martorilor sau pe constrângerea ­magistraților. În acest moment, DNA are nevoie de un ­refresh.

Apăsați tasta delete la tot ce a fost vechi. E momentul ca procurorii să se ocupe în sfârșit de investigații serioase, nu de trosnituri cu măciucile de la Comandament.

Așteptăm la ore de vârf și de maximă audiență cum se dau în gât oanele și ­portocalele. E timpul să vomite tot ce au mâncat la popotă.     

Comentarii

loading...