Incertitudine în căminele pentru elevi și studenți

Laurențiu Mușoiu 28.07.2020 - 01:20
Laurențiu Mușoiu

Admiterea s-a rezolvat deja, în cele mai multe instituții de învățământ din România.

Share

S-a înregistrat un număr semnificativ mai mare de candidați, față de anii precedenți, la foarte multe facultăți.

Urmează, în unele cazuri, și o a doua sesiune de admitere, iar, apoi, urmând cursul firesc de până acum, se realizează repartizarea studenților în cămine.

În contextul pandemiei, avem însă o mare problemă în toate universitățile: ministerele Sănătății și Educației nu au precizat până acum – și este târziu – normele de cazare a studenților.

Universitățile, în lipsa unei precizări din partea autorităților, au cazat studenții din anii superiori după vechile norme: avem multe camere cu câte patru studenți și cazuri cu și mai mulți în aceeași încăpere.

În cazul în care Ministerul Sănătății va decide că trebuie redus numărul de studenți dintr-o cameră, mulți dintre cei care știu că au un loc asigurat în cămin, se pot trezi că au rămas pe străzi.

Mai mult, în acest moment, universitățile întâmpină probleme și la renovarea unor cămine, deoarece nu se știe cum trebuie amenajate acestea.

Unele instituții de învățământ superior au mai folosit și mai folosesc și metoda decontării chiriei studenților care își găsesc singuri un spațiu de locuit la persoane fizice sau juridice.

Aici, problema este, pe lângă costurile suplimentare pentru instituția de învățământ, că multe persoane nu oferă un contract de închiriere, ceea ce face imposibil de justificat decontul.

Dacă autoritățile nu spun nimic despre limitarea numărului de studenți din cămine, atunci, să înțelegem că vom avea în continuare camere aglomerate?

În această situație nu se mai vede logica declarațiilor ministrului Educației, Monica Anisie, care vorbește despre învățământ hibrid, unde elevii să vină la școală în ture.

Unde este logica de a evita aglomerațiile din unitățile de învățământ, cât timp în căminele studențești sau în campusurile pentru elevii navetiști nu putem vorbi de distanțare socială?