15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiIncertitudine în căminele pentru elevi și studenți

Incertitudine în căminele pentru elevi și studenți

S-a înregistrat un număr semnificativ mai mare de candidați, față de anii precedenți, la foarte multe facultăți.

Urmează, în unele cazuri, și o a doua sesiune de admitere, iar, apoi, urmând cursul firesc de până acum, se realizează repartizarea studenților în cămine.

În contextul pandemiei, avem însă o mare problemă în toate universitățile: ministerele Sănătății și Educației nu au precizat până acum – și este târziu – normele de cazare a studenților.

Universitățile, în lipsa unei precizări din partea autorităților, au cazat studenții din anii superiori după vechile norme: avem multe camere cu câte patru studenți și cazuri cu și mai mulți în aceeași încăpere.

În cazul în care Ministerul Sănătății va decide că trebuie redus numărul de studenți dintr-o cameră, mulți dintre cei care știu că au un loc asigurat în cămin, se pot trezi că au rămas pe străzi.

Mai mult, în acest moment, universitățile întâmpină probleme și la renovarea unor cămine, deoarece nu se știe cum trebuie amenajate acestea.

Unele instituții de învățământ superior au mai folosit și mai folosesc și metoda decontării chiriei studenților care își găsesc singuri un spațiu de locuit la persoane fizice sau juridice.

Aici, problema este, pe lângă costurile suplimentare pentru instituția de învățământ, că multe persoane nu oferă un contract de închiriere, ceea ce face imposibil de justificat decontul.

Dacă autoritățile nu spun nimic despre limitarea numărului de studenți din cămine, atunci, să înțelegem că vom avea în continuare camere aglomerate?

În această situație nu se mai vede logica declarațiilor ministrului Educației, Monica Anisie, care vorbește despre învățământ hibrid, unde elevii să vină la școală în ture.

Unde este logica de a evita aglomerațiile din unitățile de învățământ, cât timp în căminele studențești sau în campusurile pentru elevii navetiști nu putem vorbi de distanțare socială?

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă