12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiIeși din depresie găsind timp și pentru sinele tău!

Ieși din depresie găsind timp și pentru sinele tău!

Starea mentală cunoscută sub termenul de “depresie” este tot mai des dezbătută, în ultimii ani, atât în cărțile de specialitate, în media cât și în zona de relaționare socială.

Indiferent de gradul de severitate (ușor, moderat ori sever), persoanele afectate au, în fază incipientă, aproximativ aceleași simptome, manifestarea acestora raportându-se la momentul apariției, durata sau intensitatea evenimentului declanșator.

Mulți se întreabă cum pot recunoaște depresia. O preocupare normală pentru vremurile pe care le trăim, omul fiind mult mai conectat la exterior decât la sine. Tot mai des ne etichetăm cu ușurință un coleg sau prieten ca fiind depresiv dar, în ceea ce ne privește, ignorăm simptomele sau alunecăm, fără să ne dăm seama, în stări cărora nu le găsim justificare.

Dacă simți că trăiești stări nefirești de tristețe, oboseală, nu te mai poți concentra sau nu te mai poți bucura de activitățile care altădată îți aduceau bucurie, dacă randamentul îți este diminuat iar somnul sau apetitul îți sunt modificate, dacă stima de sine este redusă și trăiești stări de culpabilitate și nevalidare, cu certitudine este cazul să ceri ajutor. Îți poți creiona cu ușurință starea generală din ultima perioadă cu o singură condiție: să ieși din rolul de victimă și să intri în cel de observator. Propriul tău observator!

Apreciezi că stările nu sunt permanente, apar în momente firești, le poți accepta, la fel le poți și depăși, atunci poate că ești pe un drum bun. Dacă, totuși, au o durată de mai bine de două săptămâni, simți că le trăiești cu intensitate și ai sentimentul că nu poți ieși de unul singur din acea zonă întunecată în care te afli, acordă-ți timp de calitate și stai de vorbă cu un specialist.

Am încredere că, parcurgând acest ghid explicativ al stării tale mentale, vei găsi ceva util care te va determina, pe viitor, să ai mai multă disponibilitate pentru sinele tău.

Psiholog Roxana Cișmașu

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă