5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiGrapini şi Tatoiu – două business women. Evoluţii şi involuţii

Grapini şi Tatoiu – două business women. Evoluţii şi involuţii

Pe vremea când Maria Grapini conducea doar o fabrică de panglici, Monica Tatoiu era manager Oriflame pe ţară. Două poziţii diferite de top management. Dacă Pasmatex era o firmă de stat, privatizată, Oriflame era o multinaţională de succes.

Am impresia că cele două femei sunt de aceeaşi generaţie. Apreciindu-le calităţile manageriale, nu am crezut niciodată că vor putea face politică.

Ambele s-au retras din business. Dacă Maria Grapini a ales să meargă în Parlamentul European pe listele Partidului Conservator, Monica Tatoiu a preferat să devină „Doamna de fier“ a show­biz-­ului autohton.

Nu am dat şanse de ­reuşită, la începuturile ­noilor ­cariere, niciuneia. Trebuie să recunosc că m-am ­înşelat.

În urmă cu mai mulţi ani, un emerit medic oncolog din Cluj m-a întrebat dacă o cunosc pe Monica Tatoiu. I-am explicat mândru că „da“. Dacă o cunosc atât de bine – remarca profesorul universitar – roag-o să nu mai facă atâta rău pacienţilor cu cancer prin recomandarea soluţiilor naturiste pe bază de miere de albine. Zahărul hrăneşte celula tumorală. Am acceptat invitaţia la masă la fosta directoare de la Oriflame. Nu pridideam să vorbim nimic, nici măcar să-i transmit mesajul specialistului (ea susţinând că s-a vindecat de un cancer cu reţeta-minune pe bază de miere de albine şi tinctură de propolis). Telefonul suna încontinuu. Mari producători de miere, asociaţii de profil, fabricanţi din domeniu îi cereau sprijinul. Mi s-a părut caduc să-i mai explic recomandarea medicului oncolog. Am înţeles că viaţa e un business. Scoatem profit cât trăim. Din moarte nu ies în câştig decât Pompele Funebre şi câţiva producători de colivă.

Maria Grapini a urcat ie­rarhiile politice, cu mici poticneli, prilej de caterincă din partea celor care n-au fost în stare nici să administreze o scară de bloc, darmite să planteze un pom. Miştoul i-a ridicat notorietatea.

Ambele femei sunt extrem de ambiţioase. Dar şi foarte cunoscute.

Una cutreieră lumea pentru afaceri europene, alta colindă televiziunile mai dihai ca Moş Crăciun.  Ambele sunt mărturisitoare. Una de ţară şi de tradiţii, alta a sexului nebun din anii tinereţii.

Dacă Maria Grapini a evoluat mult, ajungând în postura să dea replici preşedinţilor de stat şi prim-miniştrilor, să modifice legi europene, să ajute domeniul său de expertiză prin conferinţe şi alte cele, Monica Tatoiu s-a calificat într-o postură de comentator bun la toate. Dacă nu fierbe bine orezul, ea are răspunsuri, la fel cum toate crimele cu autori necunoscuţi scot din dascălul emerit un procuror de zile mari. Se spune că ­Tatoiu face rating. Ani de zile a umblat după televiziuni, acum umblă acestea după ea.

Maria Grapini, din funcţia ei europeană, a reuşit să contraatace rezoluţiile antiromâneşti şi să-i pună la punct pe mulţi omologi cu dublă agendă.

Pe Monica Tatoiu o preocupă viaţa. Mai ceva ca la 20 de ani. Din orice accident minor vede o lecţie de viaţă. Ceartă, vituperează, dă sentinţe. E în formă de zile mari. Și totuşi, ce o mână în luptă cu toţi arlechinii catwalk-ului la braţ? Pentru că în showbiz există prietenii şi duşmănii. Ea e new-entry. Mai poate rivaliza Monica Tatoiu cu Loredana Groza, o altă vedetă, pe care am întrebat-o odată, la o petrecere a lui Pino Caramitru, cum o cheamă, de m-a făcut afiş de supărare că nu o cunosc? Nu ştiu, nu am calificare, în Groapa Marianelor, unde am auzit că şi infarcturile vedetelor fac rating, îţi trebuie pricepere. Nici cu Dan Negru n-am băgat mâna la şerpi. 

Zilele trecute, Monica Tatoiu îmi dădea, în pauza unei emisiuni de la România TV, lecţii despre jurnalism, asta după ce l-am întrebat pe prezentator care e ştirea din materialul dat pe post despre sinuciderea unui manechin al lui Cătălin Botezatu de acum vreo enşpe săptămâni. Nici n-am apucat să spun că moartea manechinului fără asocierea cu vedeta de showbiz era insignifiantă, şi fosta directoare de la Oriflame mi-a ţinut lecţii că din cancan se face presă. N-am mai apucat să-i explic despre rolul presei quality. Nici eu nu aş fi stat să-mi explice cât caramel conţine un fard de o mie de lei. Deşi timişoreni, provenind amândoi din familii de medici, vedem viaţa diferit. Ea caută excepţionalul din moravurile societăţii, eu cred că o anumită pudoare în spaţiul public nu strică.

Între Maria Grapini – care pune la punct prim-miniştri și îi scoate din pepeni pe liderii europeni – şi Monica Tatoiu, care plimbă biblioteca prin insule ca pe moaştele dătătoare de sfinţenie, cred că prima a izbutit mai mult. Poate a depus şi mai mult efort. Şi a avut puterea de a o lua mereu de la capăt. Tatoiu n-avea handicapul coborâşului. De la înălţimea priceperii la toate până la autobeatificare e doar un pas. Am să propun acordarea titlului de cetăţean de onoare al Timişoarei pentru amândouă. Îl depăşesc în condiţie fizică şi intelectuală pe rockerul întârziat, vremelnic primar şi mult mai autosuficient decât Tatoiu.

Cred că lupta pentru podiumul involuţiei unei personalităţi din oraşul meu se va da crâncen între Robu şi Tatoiu. Maria Grapini poate fi arbitru.   

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă