23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiGeorge Soroș: „Sunt mândru de dușmanii pe care îi am”

George Soroș: „Sunt mândru de dușmanii pe care îi am”

George Soros urmează să împlinească 90 de ani

Acesta este omul care reunește extrema dreaptă americană și extrema stângă europeană, care face legătura dintre Vladimir Putin în Rusia la VOX în Spania și dintre regimul chinez la Viktor Orban în Ungaria. George Soroș, investitor și filantrop, urmează să împlinească 90 de ani, dar menține viziunea strălucitoare, acuratețea analitică și ironia care l-au caracterizat întotdeauna. Unii îl acuză că ar vrea să umple Europa de imigranți musulmani pentru a dilua rădăcinile creștine din Europa, alții îl acuză că ar vrea să distrugă Uniunea Europeană pentru a impune valori neoliberale, anglo-saxone. Îl întreb despre această abilitate de a incita frica la nivel de proporții globale. „Sunt mândru de dușmanii pe care îi am”, răspunde el cu un zâmbet: „munca mea și munca fundațiilor mele constă în promovarea și consolidarea societăților deschise, așa că aceasta îmi spune că facem ceva corect”, deși concluzionează ironic că „dezavantajul este că avem doar prea mulți dușmani în acest moment”.
Așa a fost George Soroș, un om care, supraviețuind ocupației naziste din Ungaria, a învățat aproape toate lecțiile vitale care i-au permis să ducă o viață de succes în lumea finanțelor, precum și în lumea filantropiei. Chiar și astăzi, Soroș reprezintă cea mai vizibilă întrupare a idealurilor filosofului austriac Karl Popper. Fundațiile sale sunt numite Societatea Deschisă în cinstea unuia dintre marii gânditori nu numai pe tema libertății, ci și a fragilității sale și, ca atare, a necesității de a o apăra neobosită și continuu. Soros continuă să se bucure de faptul că vorbește despre cele două concepte (reflexivitate și failibilitate) care au format filozofia vieții sale. În lumea lui Soroș, nimeni nu posedă adevărul și trebuie să-l descoperim punând la îndoială realitatea cu ajutorul principiilor și valorilor noastre.
Vorbesc cu el prin videoconferință, cu el la New York, cu mine la Madrid. Ne-am întâlnit în persoană cu puțin peste un deceniu în urmă, când împreună cu Martti Ahtisaari (Premiul Nobel pentru pace), Joschka Fischer, Emma Bonino, Javier Solana Diego Hidalgo, Ana Palacio și alte figuri europene, el a a fost în fruntea creării Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), un think-tank dedicat realizării unei Europe cu o singură voce, care este unită în apărarea valorilor și principiilor sale și al cărui sediu la Madrid am acceptat să-l conduc. Este doar o mică parte a unei activități filantropice care a dus până acum la donația de 32 de miliarde de dolari organizațiilor conexe care promovează democrația, protejarea drepturilor omului, libertatea de gândire și de exprimare, jurnalismul, justiția, refugiații, precum și lupta împotriva discriminării unor grupuri precum comunitatea de romi sau LGBT.
Obiectivul primei sale donații, în 1979, a fost să ofere burse tinerilor sud-africani pentru a le permite să studieze și să depășească barierele apartheidului. Ulterior, a sprijinit opoziția din Ungaria, de asemenea, cu un program de burse și cu mașini de tip stencil pentru a-și tipări samizdaturile -o achiziție care i-a permis să obțină bani de la regimul comunist datorită absurdei sale politici de schimb valutar. Din aceasta a ieșit o rețea globală de fundații, care au fost în mare parte prezente în timpul proceselor de schimbare democratică și a transformărilor sociale care au avut loc de atunci; de asemenea, în construirea unui ordin multilateral mai echitabil, bazat pe reguli și pe soluționarea pașnică a conflictelor.
În Spania, „efectul Soroș”, care a fost uneori în mâna stângă, datorită rolului său în devalorizarea Lirei Sterline și care (ca urmare) a pesetei, a crescut datorită activismului VOX , care a preluat și a adaptat mesajele și tehnicile extremei drepte din SUA. Rezultatul este un cocktail în care agitația din rețelele sociale este amestecată; dezinformare și falsă propagare nouă de către pseudo-media digitală; analiști care trăiesc pe seturile de infotainment; și, în sfârșit, broșuri și calomnii (Soroș:Rupe Spania) în care este acuzat nu numai că a finanțat și a susținut destrămarea Cataloniei, ci și că a reușit să se infiltreze în societatea spaniolă, astfel încât să se afle, presupus, sub controlul său, sau influențează figuri atât de diverse precum Federico Jiménez Losantos, avocatul lui Puigdemont, Gonzalo Boyé sau ziarul El País.
Acuzația de a fi sprijinit și finanțat despărțirea Cataloniei (despre care Javier Solana, Diego Hidalgo și Ana Palacio susțin că sunt la fel de „uimiți”) nu este nouă, dar este revelatoare în ceea ce privește funcția acestor campanii. Un exemplu este Ungaria, unde Orban nu numai că a încurajat ura față de Soroș (de la a cărei fundație a primit o subvenție) organizând un referendum în jurul său, dar a hărțuit Universitatea Centrală Europeană, condusă de Michael Ignatieff, până la închiderea acesteia.
În cazul Spaniei, nu numai că nu există dovezi că Soroș a sprijinit destrămarea Cataloniei, dar, după cum s-a arătat, a fost Rusia care, în coluzie cu separatiștii catalani și în conformitate cu campaniile pe care le-a urmat împotriva altor democrații. , a interferat cu media oficială, rețelele sociale și alți aliați, precum Julian Assange și Edward Snowden. Obiectivul tuturor a fost acela de a slăbi poziția unui membru-cheie al UE și NATO într-un moment în care intervenția lor militară în Ucraina și anexarea ilegală a Crimeei au fost în centrul atenției internaționale.
Este vorba despre o acuzație pe care, Soroș, căruia i se atribuie transparență cu privire la cauzele pe care le susține, a negat în timp util prin intermediul unei comunicări oficiale de la fundația sa și a unui răspuns detaliat al directorului său la pretențiile absurde ale acuzaților săi. În timpul conversației, îi pun din nou întrebarea și el confirmă fără echivoc că „este complet fals faptul că promovăm naționalismul când, în realitate, favorizăm cooperarea internațională. Nici eu, nici Fundația Open Society nu am adoptat nicio poziție cu privire la independența Cataloniei. Este o acuzație falsă ”.
Obiectivul final al dezinformării nu este așa încât credem într-un adevăr alternativ, care va fi întotdeauna fragil și ușor de demontat, ci de a răspândi convingerea că cei de la putere, ascunzând faptele care i-ar demasca, fac imposibil pentru noi să cunoaștem adevărul. Datorită acestui fapt, în loc să pierdem mult timp refuzând teoriile conspirației, trebuie să insistăm asupra faptelor. De exemplu, să privim la acuzațiile împotriva lui Soroș că ar fi vrut să slăbească sau să distrugă Europa. Nu contează de câte ori Soroș s-a dovedit a fi, fie prin cuvinte, fie prin muncă, un apărător pasionat al unității Europene. În timpul conversației noastre, Soroș nu numai că își amintește că angajamentul său față de integrarea europeană poate fi remarcat până la nașterea instituțiilor europene în sine („Am privit”, spune el, „dezvoltarea Uniunii Europene de pe vremea comunității cărbunelui și a oțelului până când a devenit Uniunea Europeană ”), dar și faptul că o justifică în măsura în care idealurile în care se susține procesul de integrare europeană, se potrivesc perfect cu proiectul de societate deschisă, care a influențat toată activitatea sa filantropică.
Angajamentul său față de Europa se extinde până în zilele noastre. Ultima sa propunere în fața unei crize precum Covid-19, ale cărei consecințe îl îngrijorează foarte mult, este că UE emite „obligațiuni perpetue” cu care să finanțeze redresarea economică. Ideea a fost foarte bine primită („Spania a adus o contribuție deosebită în explicarea importanței sale”, recunoaște el), deoarece ar permite reunirea a mult mai multe resurse, până la un miliard de euro, la o zecime din cost (cinci miliarde de dolari pe an), decât emiterea unei datorii de 30 de ani. Îl întreb despre renașterea rivalităților dintre nord și sud și catolici și protestanți de fiecare dată când Europa este în criză și îmi arată ceva despre care, cu siguranță, mulți oameni din Olanda nu sunt conștienți de faptul că „obligațiunile perpetue au fost folosite începând cu 1648, când un directorat olandez de apă le-a emis pentru a plăti pentru repararea unui dig.
”Dacă dușmanii lui Soroș sunt strâmbi, acest lucru se datorează faptului că și dușmanii libertății sunt strâmbi. Așa se explică de ce activismul său nu face distincția între dreapta și stânga, culori sau țări. Una dintre cele mai mari grijile ale sale actuale este legată de rolul tehnologiei digitale. În ultimele sale discursuri, el a fost la fel de critic față de marile platforme digitale, pe care le-a acuzat că operează ca monopoluri care exploatează, fără niciun fel de respectare a drepturile utilizatorilor, de a le deține datele și a cerut chiar lui Mark Zuckerberg să renunțe la conducerea Facebook, căci a fost de partea guvernului chinez. Pentru Soroș, „dezvoltarea inteligenței artificiale și a așa-numitului sistem de credit social pe care China îl dezvoltă reprezintă o amenințare finală pentru societatea deschisă”.
Închei încercând să-l ispitesc pe Soroș cu un pariu: „ce șanse are ca Trump să fie reales?”. „Nimeni nu-l poate acuza pe Putin sau Xi Jing Ping că nu sunt deștepți”, răspunde ironic, „Trump – de asemenea, ar fi un dictator – poate fi acuzat că nu este inteligent.” „Trump nu poate câștiga de fapt al doilea mandat din cauza modului în care a gestionat greșit virusul și a provocat multe decese inutile”. El avertizează totuși că: „Singura șansă pentru el de a câștiga este să fure alegerile prin utilizarea de urgenței antivirus pentru a introduce măsuri care ar descuraja oamenii să voteze prin poștă. Aceasta este singura sa șansă și a recunoscut-o, chiar dacă acest lucru duce la falimentarea serviciului poștal. ” Soroș încheie cu un avertisment: că nu ar trebui să permitem coronavirusului să fie lovitura finală care pune capăt societăților noastre deschise într-un moment în care inamicii lor sunt atât de puternici.

Dr. José Ignacio Torreblanca este șeful Biroului Madrid din Consiliul European pentru Relații Externe, prof. de politică la Universitatea UNED din Madrid și scriitor pentru ElMUNDO
Notă: aceasta a fost publicată în ElMundo duminică, 31 mai 2020

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă