Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Gaudeamus SRIgitur!

Laurențiu Mușoiu Actualizat: 11.06.2019 - 10:12
Laurențiu Mușoiu

Share

Că “băieții” din Servicii au ajuns să facă legea în instituții de învățământ (mai ales în învățământul superior, unde “ciolanul” este mai mare și mai gustos) nu mai este, de multă vreme, o surpriză.

Dar senzația este că “băieții deștepți” din Serviciul Român de Informații au ajuns acum la un nivel de control al lumii academice greu de egalat. Fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, este un exemplu foarte bun în acest sens. Coldea a ajuns nu doar să predea, ci să controleze tot ce mișcă, prin influența sa, în una dintre cele mai mari instituții academice din țară, Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Și nu este singur acolo, de mult băieții de la SRI nu s-au mai mulțumit doar cu universitatea lor, Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul”. Iar din lumea academică “la piovra” formată în SRI - într-o instituție ce ar trebui să aibă ca scop asigurarea siguranței țării – își extinde tentaculele în zona politicului și ajunge să controleze și alte instituții publice foarte importante.

Elocvent este ceea ce s-a întâmplat la Editura Didactică și Pedagogică, instituție de stat subordonată Ministerului Educației Naționale, ce până nu de mult avea ca scop tipărirea tuturor manualelor școlare. Director al acestei instituții a fost numită, fără concurs, Maria Mihaela Nistor. Dacă vă întrebați ce o recomanda pe aceasta pentru funcția de șef al manualelor școlare, răspunsul este simplu… profesorii de la SRI. În niciun caz performanțele din afaceri private, unde a reușit să managerieze “cu succes” o firmă privată ce a obținut fabuloasa cifră de afaceri de 900 de lei. Ce-i drept, o performanță mai bună decât cea de la Editura Didactică, unde domnișoara Nistor a scufundat în datorii instituția de stat. Adevărul este că pentru a tipări manuale cu atâtea greșeli este o performanță. Și performanța costă. Dar, din nefericire, ne costă, întotdeauna, tot pe noi, nu pe cei care conduc instituțiile publice.

Maria Nistor a predat – ca să vezi coincidență – tot la Universitatea “Babeș-Bolyai” (cadru didactic asociat), deși nu are lucrări științifice incluse în bazele de date internaționale reprezentative.

În 2015, Maria Nistor a obținut titlul de doctor în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene la Universitatea “Babeș Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, cu teza „(De)Constructing the Migration-(In)Security Nexus. Case Studies: Canada and Germany”. Coordonator al lucrării i-a fost Adrian Liviu Ivan (pe atunci profesor la UBB Cluj), numit rector al Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” (ANIMV) a SRI, funcţie ocupată în urma unui concurs la care a fost unic candidat.

Actuala directoare a EDP a contribuit, potrivit CV-ului său, la peste 20 de publicaţii, două dintre ele editate de către Toma Rus şi Liviu Adrian Ivan („Informaţii clasificate în balanţă” şi ”Securitate umană – o abordare diferită”, în 2012, la Editura CA Publishing). Toma Rus (fost chestor de poliţie, fost şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj, fost secretar de stat, profesor la UBB, director de securitate al clubului de fotbal CFR Cluj) a avut dosar penal pentru vătămare corporală și a fost urmărit penal pentru trafic de influenţă şi alte infracţiuni conexe de procurorii DNA Cluj pe vremea când era şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj.

Maria Nistor a fost numită la conducerea Editurii Didactice în timpul mandatului de ministru al Educației al lui Liviu Marian Pop. Altă coincidență frumoasă, Pop fiind cel care a comandat un sistem de bruiaj telefonic pentru cabinetul ministrului.

Dar, revenind la “tatăl” tuturor acestor băieți și fete, Florian Coldea… Influența acestuia nu se oprește la UBB Cluj, evident. Ca un “influencer” care se respectă, Coldea nu putea să nu-și plaseze “băieței” și în cea mai mare instituție de învățământ superior din România, Universitatea Politehnica din București. Până la urmă, din an în an ministrul Învățământului de la această instituție vine. Și Florian Coldea are o problemă, cu teza sa de doctorat, ce se află, teoretic, chiar la Universitatea Politehnica. Dar, să vezi surpriză, teza lui Coldea nu mai este de găsit în universitatea condusă de Mihnea Costoiu și Ecaterina Andronescu. Este bine cunoscut faptul că Mihnea Costoiu are probleme cu un dosar creat de DNA, iar Florian Coldea, potrivit declarațiilor sale, este un ferm susținător al fostei șefe de la Anticorupție, Laura Codruța Kovesi. Astfel, dacă Florian Coldea o susține pe Kovesi, nici Costoiu nu are de ales și trebuie să-l susțină pe fostul de la SRI.

Nici nu își putea permite Coldea, după imaginea pe care și-a creat-o, să ajungă precum “muritorii de rând”, colegii săi de la Academia SRI, rămași fără titluri academice, în urma depistării unor plagiate.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, prin vot, retragerea titlurilor de doctor obţinute de 16 persoane la Academia SRI, printre care generalul (r) Dumitru Dumbravă.

Asta pățesc cei care nu au învățat să fie precauți precum Florian Coldea. Prin urmare, profesorul Coldea ar trebui să le mai țină niște cursuri și băieților de la Academia SRI.