MARELE ANTICIPATOR

Mario Platero @ La Repubblica Actualizat: 12.08.2020 - 13:13
Mario Platero @ La Repubblica

George Soros este omul care în 1992 a "spart" Banca Angliei, filantropul care a dat 32 de miliarde de dolari pentru promovarea societăților deschise, pugilistul politic care s-a certat cu Donald Trump și Viktor Orban.

Share

George Soros este unul dintre cei mai emblematici finanțatori ai secolului. El este omul care în 1992 a "spart" Banca Angliei, filantropul care a dat 32 de miliarde de dolari pentru promovarea societăților deschise, pugilistul politic care s-a certat cu Donald Trump și Viktor Orban. Și totuși, stând în grădina sa privată de flori, la casa sa din Long Island, și privind înainte la aniversarea iminentă de 90 de ani, Soroș are o incertitudine persistentă: "oamenii nu mă cunosc", mărturisește el.

 

Îndoiala lui e de înțeles. Puțini oameni au fost mai supuși teoriilor conspirației, multe dintre ele absurde. Părinții lui Soros au supraviețuit Gestapo-ului în Ungaria natală și totuși el a fost numit nazist; a fost acuzat pe nedrept că este arhitectul crizei financiare din 2007/9; de a fi un evreu de "morală flexibilă", și chiar de a fi Anticristul. El este pretins a fi mastermindingul unui proiect pentru a șterge creștinismul în Europa prin organizarea imigrației pe scară largă a musulmanilor din Africa.

 

Toate fantezii, și lista ar putea continua. Soros a devenit în mod misterios un simbol al confuziei, ignoranței și fricii care domină lumea digitală de astăzi, atacurile venind atât din stânga, cât și din dreapta. Chiar și Mișcarea Cinci Stele din Italia, o mișcare de stânga cu rădăcini slabe înființată de un comediant, l-a identificat ca pe un dușman.

 

Nimic din toate astea nu par să-l îngrijoreze pe Soros. Sorbim împreună ceaiul într-o curte umbrită răcorită de briza care vine dinspre Oceanul Atlantic, cu un perete despărțitor din plastic între noi, cu respectarea regulilor de distanțare COVID-19. Are o explicație rațională pentru răutatea neobișnuită a unora dintre atacurile asupra lui. "Există mai multe fire de povești legate de aceste conspirații", spune el în liniște. "Una este că am construit o fundație care acoperă de fapt cea mai mare parte a globului. Aceasta se potrivește ideii a ceea ce era numit la acea vreme o conspirație globală iudeo-bolșevică. Acum se numește doar o conspirație evreiască".

 

El vrea să fie clar că el nu este un politician, ci un om de convingere angajat în mai multe cauze din întreaga lume, și că susținătorii acestor cauze consideră că este convenabil să împartă același inamic la nivel internațional. Acest lucru explică un adevăr simplu, spune el "există o conspirație reală, internațională împotriva mea.

 

Deci, atunci când contest aceleași probleme pentru o societate deschisă în întreaga lume,cum ar fi discriminarea, excluderea rasială, regimurile totalitare, nu conspir, aduc în mod deschis în față misiunea vieții mele. Și dușmanii mei învață unii de la alții. Și atacă împreună folosind tehnici similare".

 

1935 - George Soros, 5 ani, Budapesta, Ungaria

De aceea, în mijlocul atâtor fake news-uri despre el, Soros simte nevoia să spună cine este. Și astfel, își începe povestea : "M-am născut în 1930 într-o familie evreiască din clasa de mijloc din Budapesta. Ca mulți alți evrei, aș fi putut pieri în martie 1944, când Germania nazistă a ocupat Ungaria, dacă tatăl meu nu ar fi înțeles mai bine decât majoritatea oamenilor ce urma să se întâmple".

 

George, fratele său Paul, mama Elizabeth, tatăl Tivadar în Budapesta; arhiva personală a lui George Soros

Tatăl său, Tivadar și mama sa, Elizabeth au avut rădăcini adânci în Ungaria, dar în 1936, când antisemitismul și naționalismul au crescut în întreaga țară, au decis să schimbe numele original de familie evreu german Schwarz în Soroș, pentru a deveni mai puțin vizibili ca evrei. Tatăl său gestiona clădiri, iar când au sosit naziștii a aranjat acte de identitate false și ascunzători, pentru familia sa și pentru alții într-un număr destul de mare.  Unii plăteau, dacă puteau; cei cu mai puține posibilități erau ajutați gratuit.

 

"A fost cel mai bun moment al tatălui meu" spune Soros cu un dram de emoție în voce și ochi. Timp de mai bine de o oră se întoarce la anii copilăriei sale în Ungaria. Și merge mai departe înapoi în timp: la aventurile tatălui său Tivadar, fugind dintr-o tabără de prizonieri din Siberia, în 1918, în mijlocul Revoluției bolșevice.

 

În timpul după-amiezelor lungi la o piscină publică din Budapesta, el și fratele său Paul au auzit aceste povești.  Când a fost în lagărul de concentrare din Siberia, Tivadar a învățat Esperanto. Mai târziu, Tivadar a scris o carte, Crusoes în Siberia, despre experiențele sale rusești și evadarea sa în timp util și aventuroasă din tabără.

 

Într-o altă carte, Masquerade, Tivadar scrie cum el și comunitatea sa dansa în jurul morții în Germania ocupată de naziști și a reușit din nou să scape, salvându-și de această dată familia și cercul apropiat. Este clar că acele povești despre pericolele comunismului, totalitarismului și discriminării l-au impresionat pe tânărul George, care a învățat o lecție cheie care va deveni o mantra de-a lungul vieții sale: a anticipa cursul evenimentelor este o chestiune de supraviețuire.  O lecție bine învățată.

 

În 1947 a fost rândul lui George să ,,împuște glonțul” și să evadeze din Ungaria ocupată de URSS. El a călătorit mai întâi la o conferință Esperanto în Elveția. De acolo, la 17 ani, a plecat în Anglia, unde a urmat cursurile London School of Economics.

 

 

Victoria a fost dulce-amară, deoarece în acel acord a existat o contradicție evidentă: omul care a început deja o fundație pentru a sprijini Europa a fost, de asemenea, dispus să dea o lovitură Uniunii pe care a prețuit-o pentru propriul său câștig.   Aceasta este o acuzație pe care o respinge complet.  "În 1992", spune el, "Am văzut o oportunitate în cazul în care riscul a fost limitat, iar recompensa mult mai mare în caz de succes. A fost un pariu asimetric în favoarea mea. Am fost dispus să-mi risc întregul capital în pariuri pe asta. Și nici eu n-am fost singurul care a făcut-o. Am fost un factor important, dar în cazul în care ineficiența a fost în piață, atunci alte persoane, de asemenea, au speculat. Poate că am făcut-o la o scară mai mare decât alții au făcut-o în raport cu averea mea".

 

Pentru a-și explica punctul de vedere în ceea ce privește asumarea unui risc, Soros se întoarce în 1979, când a făcut un alt pariu important. El a fost sub o mare presiune. După cum își amintește, mergea pe strada Leadenhall din Londra căutând finanțare pentru pariul pe care l-a făcut. "Tensiunea a fost atât de mare încât am crezut că voi avea un atac de cord. A fost o alarmă falsă. Dar m-a făcut să cred că dacă aș fi murit, aș fi fost un ratat pentru că mi-aș fi pierdut viața încercând să fac bani". În cele din urmă pariul său a eșuat.

 

În acea perioadă, Soros a decis să-și deschidă fundația. A face bani nu a fost suficient; el a înțeles nevoia unei misiuni a binelui comun. El s-a concentrat asupra Europei, aflată încă în fruntea grijilor sale.

 

Misiunea sa a fost de a dezvolta în continuare ideea fostului său mentor pentru o societate deschisă, consolidând pilonii democrației, drepturilor civile, educației.  Faptul că a avut succes este clar din atacurile pe care le primește online de la forțele naționalismului.  Pe măsură ce împlinește nouăzeci de ani, este trist să fie martor că, la 76 de ani după ce a scăpat de deportarea în Budapesta sa natală, aceleași forțe ale naționalismului, prejudecăților și rasismului s-au întors. De aceea misiunea sa este încă în viață și încă bine: este adevărat că istoria se repetă. Este, de asemenea, adevărat că se poate face ceva în legătură cu asta.