Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Florică și Pescariu, DNAtins

Laurențiu Mușoiu Actualizat: 14.05.2019 - 12:27
Laurențiu Mușoiu

S-a tot vorbit despre așa-zisul stat paralel și despre dosare fabricate de procurori.

Share

Din nefericire pentru societatea românească avem tot mai multe situații care demonstrează subiectivitatea sau, poate chiar mai grav, incompetența celor care ar trebui să dezvăluie și să trimită spre sancționare faptele de corupție.

Direcția Națională Anticorupție (DNA), invocată de mulți drept „salvatoarea statului de drept“ din România, dă din ce în ce mai mult cu stângul în dreptul sau, având în vedere cazul pe care îl vom prezenta mai departe, servește doar în out. Că vorbim de un meci deja făcut sau de pariuri de prin țări exotice, e mai puțin important.

DNA se ocupă, cel puțin teoretic, de o bună perioadă de timp, de două dosare de mari corupți: Microsoft și concesionarea fostei baze sportive „Cutezătorii“ a Ministerului Educației. În ambele dosare se regăsește numele fostului tenisman, actualmente om de afaceri cu statul, Dinu Pescariu.

La sfârșitul săptămânii precedente, Tribunalul București a dispus încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Claudiu Florică şi a fostului jucător de tenis Dinu Pescariu, inculpaţi pentru spălare de bani în dosarul Microsoft, în urma unei greşeli de procedură a procurorilor. „În baza art. 396 alin. 6 C.pr.pen. în referire la art. 16 alin. 1 lit. e C.pr.pen. încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Pescariu Dinu Mihail pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, prevăzută şi pedepsită de art. 29 alin. 1 lit. a şi c din Legea 656/2002 cu aplic. art. 5 C.pen., pentru lipsa autorizării prealabile de către procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ. În baza art. 396 alin. 6 C.pr.pen. în referire la art. 16 alin. 1 lit. e C.pr.pen. încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Florică Claudiu Ionuţ pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, prevăzută şi pedepsită de art. 29 alin. 1 lit. a din Legea 656/2002 cu aplic. art. 5 C.pen., pentru lipsa autorizării prealabile de către procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei“, se arată în decizia instanţei.

Mai exact, după ce a dat cu subsemnatul pe la DNA, unde a „ciripit“ tot ce era nevoie și puțin mai mult, că așa-i în tenis, Dinu Pescariu a beneficiat de o mică neatenție a procurorilor, care au greșit niște proceduri în dosarul său.

Déjà vu pentru omul de afaceri. Coincidență sau nu, după ce a parcurs aceiași pași, Pescariu a fost decapat și în dosarul bazei „Cutezătorii“, din lipse de probe. Mai exact, potrivit unor surse din Ministerul Educației Naționale, din dosarul concesionării bazei „Cutezătorii“ lipsește chiar contractul inițial semnat cu Fundația „Dinu Pescariu“. Procurorii DNA, cu toate că au beneficiat de sprijinul departamentului juridic al MEN, care tremura puțin de emoții, nu au solicitat toate actele necesare pentru a finaliza un dosar. Sau poate comanda de a nu-l deranja pe domnul Pescariu a venit mai de sus. Foarte probabil din biroul ministrului ­Educației, de unde mulți care s-au perindat pe la conducerea învățământului au disputat partide bune, de tenis, evident, cu Pescariu. Sau cel puțin și-au trimis o amantă supraponderală sau un plimbător de valiză la unul dintre cele mai ­luxoase cluburi de SPA din București, construit pe un teren de 60.000 de metri pătrați, ce ar fi trebuit să deservească elevii din ­Capitală.

Dar ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, nu știe nimic de dosarul semnat de copilul ei de suflet, Mihnea Costoiu, moștenitorul tronului de rector al Universității Politehnica din București, cu Dinu Pescariu. La fel cum nu a știut nici de teza unui anumit domn Coldea, pierdută pe holurile Politehnicii. Eu cred că tocmai aceasta este problema, că ar trebui să avem un ministru care știe.

Să nu credem însă că oamenii de la vârful statului și cei din statul paralel nu știu unii de alții, dar o ­mână o spală pe alta și prie­tenul, de pe cealaltă parte a ­baricadei, la nevoie se ­cunoaște.