14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiFBI-ul şi un afacerist român pot decide viitorul preşedinte al SUA

FBI-ul şi un afacerist român pot decide viitorul preşedinte al SUA

Schimbări majore nu pot să mai aibă loc. În zadar forţează preşedintele american criza vaccinurilor anti-coronavirus. Singura lui şansă e ca investigaţiile federale să-l găsească pe Joe Biden vinovat de insurecţia financiară din Ucraina.

Lozul cel mare nu se află în mâinile celor doi titani, ci ai FBI, instituţie care în campania electorală din 2016 i-a smuls lui Hilarry Clinton avansul de zece procente.

Va fi din nou FBI-ul jucătorul care va marca golul în plasa adversarului?

În ultima vreme apar puţine probe în plus că Joe Biden s-ar fi înfruptat din ajutorul american dat Ucrainei, pe timpul lui Barrack Obama.

Fostul vicepreședinte al SUA, Joe Biden, adjunctul lui Barrack Obama, a recunoscut anul trecut la un eveniment găzduit de Consiliul SUA pentru Relații Externe (CFR) că îi avea pe oficialii de la Kiev la degetul mic. În schimbul banilor, afirmă zerohedge.com, publicaţia americană fondată de un broker bulgar, administraţia SUA impunea preşedinţiei ucrainiene să lupte împotriva procurorului general de la Kiev care investiga afacerea Burisma, unde fiul lui Biden era director.

Anticorupţie e altfel pentru mişei

„M-am uitat la ei și am spus:” Plec în șase ore. Dacă procurorul nu este concediat, nu primești banii”, a declarat Biden la conferința CFR săptămâna trecută.Informaţiile anterioare dezvăluiau că Statele Unite dictau până şi cine să fie procuror general. Biden a confirmat ceea ce semnala publicaţia conservatoare “The New Yorker” încă din 2016, având ca sursă un oficial înalt de la Kiev, rămas anonim, dispus să vorbească. Procurorul General al Ucrainei a fost înlăturat numai după ce administrația Obama a amenințat că nu mai dă un miliard de dolari.  

Procurorul general la vremea respectivă, Viktor Shokin, a fost susținut anterior de SUA și de majoritatea UE, spuneau cei de la “The New Yorker.” „După ce l-au sprijinit inițial pe Shokin, oficialii din S.U.A. şi-au dat seama brusc că procurorul general impus de SUA şi de UE nu mai răspundea la comenzi. ERA corupt și nu dorea să inițieze reprimări în cazurile majore de scandal financiar care implicau sume uriaşe de bani.” 

Unde e dictat, nu mai există parlamentarism

Procurorul-șef al Ucrainei are un mandat de șase ani și poate fi numit și eliberat de președinte numai cu aviz parlamentar; cu toate acestea, în cazul lui Shokin, Joe Biden s-a lăudat în fața audienței CFR că le-a dictat președintelui ucrainean Petro Poroșenko și fostului prim-ministru ucrainean Arseny Yatsenyuk, undeva pe la sfârșitul lunii martie 2016: „Vă spun, nu primiți miliardul de dolari, „dacă nu-l demiteţi pe Shokin imediat. Urmărind uimirea audienţei, Biden a completat: „Ei bine, fiul de târfă, a fost concediat!”

 

 

 

Vocile lumii:

Hunter Biden, avocat, lobbyist şi om de afaceri, a fost într-adevăr membru în consiliul de supraveghere al grupului gazier ucrainean Burisma între 2014 şi 2019. Cu alte cuvinte şi pe vremea când tatăl său era vice-preşedinte SUA şi se ocupa de dosarul ucrainean. «Un amestec dubios de genuri» notează Le Monde. Mai ales că firma respectivă, Burisma, a fost o vreme ţinta unei anchete pentru corupţie dar fiul lui Biden nu a fost niciodată pus în cauză public ( RFI, 25 septembrie 2019)

 

Să vedem dacă FBI, atât de criticat de Trump, îl va scoate pe Trump şi a doua oară preşedinte

 

Dă Puiu Popoviciu lovitura de graţie?

Într-adevăr, amenințarea cu reținerea celei de-a treia tranșe a unui pachet de împrumut, atât de disperat solicitat de noul guvern pro-UE şi pro-SUA de la Kiev, a dus la demiterea grabită a lui Viktor Shokin din funcţia de procuror general de către parlamentul ucrainean pe 29 martie 2016 – în chiar luna în care Biden a trimis ultimatumul. Poroșenko l-a revocat oficial oficial pe Shokin în ziua de 3 aprilie 2016.

Legăturile lui Shokim cu SUA şi UE erau în Ucraina un secret cunoscut de toată lumea, I se spunea – potrivit lui Tyler Durden, pseudonimul proprietarului blogului zerohedge.com, Daniel Ivandjiiski, „omul cu miliarde de dolari”. La Washington nu mai e o noutate că Administraţia OBAMA era într-o permanentă legătură cu președintele Poroșenko, vorbind despre ajutoarele externe și pachetele de împrumut, condiţionate de politica publică a conducerii de la Kiev.

Vicepreşedinte al SUA recunoaşte politica hegemonică a Washingtonului

Biden a dezvăluit în memoriile sale că el „vorbea la telefon cu Poroshenko sau cu Yatsenyuk, aproape în fiecare săptămână,” încercând să ghidoneze aproape fiecare decizie majoră a administrației Poroshenko după răsturnarea lui Viktor Ianukovici prin lovitura de stat din 2014, care a prefrigurat criza din Ucraina.

În aceeaşi perioadă, Joe Biden vorbea cu Traian Băsescu la telefon. Public, s-a vorbit despre parteneriatul strategic şi ameninţarea Rusiei în regiune.

Iniţiaţii ştiu despre serviciile de consultanţă acordate de Hunter Biden (fiul candidatului susţinut de democraţi ) de afaceri român Gabriel (Puiu) Popoviciu, ale căror afaceri imobiliare au devenit subiectul unei investigații. De aceea aliații americani, parteneri ai statului român, puneau presiune pe clasa politică din România pentru a lua măsuri de combatere a corupției. Toate au dus la condamnarea lui Popoviciu și la o pedeapsă cu închisoarea, numai că el e acum ascuns în Marea Britanie.

Umanitarism, dar pe parandărăt

Au trecut mai mult de şase ani de la acţiunea “umanitară Ucraina 2014”. Ecourile sunt doar în SUA. Toată mizeria se scoate la vedere doar în cursele electorale. Să vedem dacă FBI, atât de criticat de Trump, îl va scoate şi a doua oară preşedinte.

Poate că Puiu Popoviciu dă lovitura letală. Şi iată cum un român face istorie.

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Ciolacu s-a întâlnit cu românii din Qatar: “Sunt ferm convins că în Qatar câștigați mult mai bine”

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în fruntea unei delegații guvernamentale în Qatar, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiește în această țară...

TikTok, luat la rost de UE cu privire la riscurile pe care varianta Lite le are asupra copiilor

ByteDance's TikTok a primit un termen de 24 de ore pentru a furniza o evaluare a riscurilor privind noua sa aplicație TikTok Lite, lansată...
Ultima oră
Pe aceeași temă