Fără mimat Bacul anul acesta

Laurențiu Mușoiu Actualizat: 18.05.2020 - 14:41
Laurențiu Mușoiu

Trebuie să o felicităm pe Monica Anisie pentru că a eliminat probele orale inutile de la Bacalaureatul din acest an.

Share

Am scris în “România liberă” încă din data de 04.05.2020 că, în contextul actual, probele orale de la examenul de bacalaureat ar trebui eliminate, deoarece candidații oricum nu sunt notați la acestea și nu sunt nici eliminatorii.

De fapt, aceste probe ar putea fi eliminate definitiv și nimeni nu le va simți absența.

Dar nu putem să nu ne întrebăm de ce a durat atât de mult, până când ministrul Educației să conștientizeze că aceste probe de competențe ar însemna doar o grijă inutilă în plus și un risc la care ar fi expuși candidații și profesorii.

Cel mai probabil decizia a trebuit să vină de la Palatul Cotroceni.

S-au învățat și miniștrii Cabinetului Ludovic Orban că nu trebuie să mai gândească, ci să stea cuminți în banca lor și să ia poziția de drepți doar când sunt solicitați.

Marea problemă este că această frică a miniștrilor se transpune în incertitudinea unor domenii esențiale, așa cum este și Educația.

Ritmul lent de la Palatul Cotroceni este bine cunoscut, dar școala românească nu poate performa cu această viteză.

Trebuie să admitem însă că putea fi mult mai rău.

Măsura de eliminare a probelor orale de la Bac a fost anunțată de vicepremierul Raluca Turcan, cea care se dorea ministru al Educației și care, nu cu mult timp în urmă, panica toți elevii și părinții anunțând posibilitatea înghețării anului școlar.

Trebuie să fim recunoscători partidului aflat la guvernare că nu o avem pe Raluca Turcan la cârma Învățământului.