Examenul maturității, tratat cu imaturitate

Laurențiu Mușoiu 26.08.2020 - 23:59
Laurențiu Mușoiu

Într-un an marcat de pandemia Sars COV 2, universitățile au înregistrat un număr record de candidați la examenele de admitere.

Share

În plus, foarte mulți candidați au reușit și să fie admiși, asceasta și pentru că, în cele mai multe cazuri, facultățile au organizat doar concursuri de dosare.

Cu toate acestea, cifrele sunt înșelătoare și nu ar trebui trasată concluzia că a crescut nivelul de pregătire al absolvenților de 12 clase din România.

În spatele acestui număr record de candidați admiși în facultăți stau, în realitate, foarte mulți absolvenți de liceu care s-au înscris la mai multe specializări, profitând de faptul că numeroase instituții de învățământ superior au organizat doar concurs de dosare și au eliminat taxa de admitere, dar care, evident, nu vor continua în toate domeniile.

În ciuda unor subiecte considerate extrem de accesibile de mulți implicați în sistemul de învățământ românesc, examenul național de Bacalaureat, principala condiție pentru admiterea în facultate, și-a pierdut semnificativ din importanță, în rândul liceenilor, în ultima perioadă.

Avem tot mai mulți tineri care nu mai sunt dornici să suțină examenul maturității, iar acest lucru indică și un nivel scăzut al pregătirii în foarte multe unități de învățământ preuniversitar, o lipsă de implicare a comunității școlare.

La proba obligatorie a profilului, cea care ar trebui să fie cea mai accesibilă a examenului de Bacalaureat, la sesiunea a doua, au participat 22.187 de candidați din totalul celor 28.247 înscriși.

Faptul că 6.005 candidați nu s-au prezentat spune suficient de multe despre maniera superficială în care absolvenții de liceu au ajuns să privească examenul național de Bacalaureat.