10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăOp & EdOpiniiEşecul opoziţiei unite

Eşecul opoziţiei unite

Ideea de unitate a opoziţiei a fost însă lansată, potrivit surselor Newstandard.ro, de către Traian Băsescu, cel care pregăteşte „nucleara“ pentru toamna aceasta.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat sâmbătă că a fost mandatat de partid să demareze discuţii cu PNL şi USR pentru a crea un pol politic anti-PSD, punctând că un următor pas ar putea fi stabilirea unei liste comune a opoziţiei la alegerile europarlamentare de anul viitor.

O întâlnire între Eugen Tomac şi liderul PNL, Ludovic Orban, era programată pentru luni, la ora 11. Cu o zi înainte, Ludovic Orban, fără să consulte vreun for de conducere al partidului, a lansat ideea că PNL merge singur pe liste pentru alegerile europarlamentare. 

Atât PMP, cât şi PNL fac parte din Partidul Popular European. În primăvară, Ludovic Orban a făcut o vizită la Bruxelles, în urma căreia l-a adus în partid pe Siegfried Mureşan, fost europarlamentar PMP, la recomandarea liderilor populari europeni. 

Pentru listele de anul viitor, Crin Antonescu, potrivit surselor Newstandard.ro, ar fi cerut două locuri eligibile, atât pentru el, cât şi pentru soţia sa, propunere respinsă de preşedintele PNL.

Dan Barna îşi doreşte să participe singur pe liste. Intenţionează să intre în grupul european ALDE, unde mai sunt aşteptate şi alte formaţiuni de tip Indignados. 

Dacian Cioloş, despre care Ludovic Orban spunea, la congresul din iulie 2017, că „în PNL sunt mii de daciani cioloşi“, intenţionează să meargă singur cu partidul Mişcarea România Împreună sau RO+, dar care nu este înscrisă încă la tribunal. 

Klaus Iohannis nu a dat semne că ar fi interesat de o opoziţie unită, bazându-se pe puterea de organizare a reţelei electorale a lui Vasile Blaga şi pe baronii PNL. 

Dacian Cioloş, potrivit altor surse, ar fi puternic susţinut de mişcarea Macron, ce s-ar dori o alternativă la PPE, partidul care a năşit extinderea UE.

Dacă unele partide din opoziţie au un program politic, USR adunând deja aproape un milion de semnături pentru iniţiativa cetăţenească „Fără penali“, PMP este partidul de departe cel mai ancorat politic, depunând câteva zeci de proiecte de reformă, în spirit liberal, iar PNL-ul rămâne doar pe tronsonul contestaţiilor şi delaţiunilor la parchete. Însuşi Ludovic Orban a şocat ieri colegii când a spus, potrivit stiripesurse.ro, că nu are încredere că va trece moţiunea de cenzură contra Guvernului. 

În Biroul Politic al Camerei Deputaţilor şi în Senat nu există niciun proiect de lege de inspiraţie pur liberală. 

Mulţi analişti comentează că actuala Coaliţie PSD-ALDE i-a suflat PNL-ului toate ideile economice liberale prin reducerea impozitelor şi retragerea statului din economie. 

Ludovic Orban ar dori să fie prim-ministru al României, dar deocamdată nimeni nu cunoaşte un plan la vedere despre compoziţia unei eventuale noi majorităţi. Parlamentari ai puterii sunt luaţi bucată cu bucată de către reprezentanţii statului paralel cu propuneri cât mai mieroase posibil pentru trădarea care ar schimba majoritatea, dar vorba lui Crin Antonescu: „Nu fuge câinele de la măcelărie“.

Diferenţele mari de doctrină dintre partidele aflate în opoziţie, ambiţiile liderilor, răfuielile personale sunt piedici în calea realizării unei opoziţii coagulate pe modelul CDR care a doborât monstrul FSN şi l-a alungat de la putere – spune un vechi liberal, retras din activitatea publică, dezamăgit de cât de captivă e conducerea partidului de serviciile secrete ale ţării. 

Klaus Iohannis probabil se bazează mai mult pe serviciile secrete decât pe majorităţi ample, dinamice, în stare să unească toţi anti-PSD-iştii, spun alte surse.

Varianta de campanie emoţională, care i-a adus voturile diasporei în 2014, va fi reluată, dar sub alte forme, mult mai explozive, în paradigma socială de azi. În cazul în care Dacian Cioloş nu va candida la preşedinţie, Klaus Iohannis are un culoar bun. Într-un recent sondaj al DC News, o publicaţie apropiată PSD, varianta Tăriceanu – candidat PSD-ALDE la prezidențiale este: „Cea mai bună variantă pentru PSD – 66,26% (23.968)“, „O variantă greșită pentru PSD“ – 33,74% (12.205). La sondajul efectuat printre cititorii DC News au răspuns 36.173 de persoane, dintre care 66,26%, adică (23.968), consideră că Tăriceanu este cea mai bună variantă PSD-ALDE pentru prezidențiale.  

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Internat de urgență la spital, după ce a mâncat conserve de pește

Un locuitor din orașul Urlați, județul Prahova, a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești cu diagnosticul de botulism. Bărbatul a declarat medicilor...

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...

Apple va organiza un eveniment în luna mai a anului 2024. Ce pregătește compania

Apple va organiza un eveniment pe 7 mai, a anunțat marți compania, în contextul în care există informații potrivit cărora luna viitoare va lansa...
Ultima oră
Pe aceeași temă