4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiEliminarea fondului școlii, discurs demagogic

Eliminarea fondului școlii, discurs demagogic

O dată la patru ani, cei care aspiră la un mandat în Parlamentul României își amintesc de Educație și bombardează cu promisiuni electoratul format din părinți de elevi și cadre didactice.

Una dintre temele abordate frecvent de politicienii de pe Dâmbovița, în campania electorală, ete așa numitul „fond al clasei”, o denumire rămasă din perioada comunistă.

Conștienți că este un subiect sensibil, ce a acumulat o mare parte din frustrările părinților, mai mulți politicieni/mai multe partide promit eliminarea fondului clasei, printr-o viitoare lege, după ce le va fi încredințat mandatul de parlamentar.

Este doar un discurs demagogic, deoarece, legal, fondul clasei nu există.

Cum poți să elimini prin lege ceva ce este deja ilegal.

Există, legal, unele prevederi ce ar permite strângerea unui presupus fond al clasei, dar sunt foarte dificil de aplicat.

Este nevoie de o organizație înregistrată a părinților care să poată susține financiar școala, dar acest lucru nu poate fi impus de către direcțiunea unității de învățământ.

Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar prevede: „Capitolul V. Consiliul reprezentativ al părinţilor/Asociația de părinți. Art. 171. (3) Consiliul reprezentativ al părinţilor este o structură, fără personalitate juridică, a cărei activitate este reglementată printr-un regulament adoptat prin hotărârea adunării generale a preşedinţilor comitetelor de părinţi pe grupă/clasă din unitatea de învăţământ, care nu are patrimoniu, nu are buget de venituri şi cheltuieli, nu are dreptul de a colecta cotizaţii, donaţii şi a primi finanţări de orice fel de la persoane fizice sau juridice. Se poate implica în activităţile unităţii de învăţământ prin acţiuni cu caracter logistic – voluntariat.”.

Prin urmare, nu este nevoie de o lege care să elimine fondul clasei, trebuie mai multă educație pentru părinții elevilor, e nevoi de profesori dedicați și se impune necesitatea unei rigori în unitățile de învățământ și, mai ales, eliminarea subordonărilor pe criterii politice din școli.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă