ELI sau când românii se bat, alte state europene câștigă

Laurențiu Mușoiu 13.05.2021 - 00:08
Laurențiu Mușoiu

Ceea ce s-a întâmplat cu laserul de la Măgurele, un proiect ce are toate șansele să rămână nefinalizat, în mare parte din lăcomia unor persoane instalate la conducerea institutului, este încă un caz în care marele perdant este statul român.

Share

Concret, oamenii susținuți de politicienii de pe Dâmbovița la conducerea institutului ELI nu au făcut altceva decât să creeze scandaluri unul împotriva celuilalt, să-și pună bețe în roate și, direct, să saboteze un proiect strategic al țării noastre.

Astfel, pentru alte state membre UE care râvneau la poziția României în acest proiect științific de amploare misiunea a fost simplificată.

Pare tot mai evident că țara noastră a fost sabotată de state colege din UE, care au speculat harța dintre românii cu diverse înclinații politice.

Laserul trebuia finalizat, însă problemele au apărut la partea de Gamma, unde companii “prietenoase” din  Italia și Franța, care, conform contractului, trebuiau să livreze componentele, au întârziat enorm proiectul.

Un fost director a reziliat contractul și s-a apelat la alte firme, de pe la noi, și, aici, proiectul a stagnat.

Ungaria și Cehia au speculat situația din România și au scos țara noastră din rândul fondatorilor acestui proiect european.

România a fost degajată de la masa pe care a amenajat-o.

Acum, țara noastră s-a ales doar cu o fierătanie uriașă ce nu poate fi utilizată la proiecte majore de cercetare.

Nu am văzut nicio reacție a președintelui Klaus Iohannis, despre care ni s-a tot spus că are suținere la nivelul UE.

Acum e nevoie să o demonstreze, când proiectul ELI nu mai poate fi salvat decât printr-o fermă negociere la nivel înalt.

De această dată, un simplu “PSD e vinovat” nu poate ajuta statul român să spele din imaginea acestui eșec al tuturor partidelor care s-au aflat la putere în ultimii ani.