14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialVoi când guvernați ca afară?

Voi când guvernați ca afară?

Cinismul politicienilor nu ne mai miră, după 26 de ani în care am fost mințiți și furați pe față și pe dos. Dar Guvernul Cioloș vine cu un nou tip de cinism, cel al tehnocraților.  În decembrie anul trecut, noul ministru al Finanțelor, Anca Paliu Dragu, ne lăsa cu gurile căscate după ce afirma că românii ar face bine să fie mulțumiți de salariile mici pe care le primesc, căci pe planetă sunt țări, ca Brazilia sau China, unde “sunt săraci şi mulţi şi toţi ştiu să facă câte ceva pe doi lei, fac ceva ce românul nu mai face de ceva vreme”.

Acum a venit rândul ministrului Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, să sugereze că, deoarece nu sunt suficient de muncitori, românii merită să moară în spitale slab dotate și cu medici prost plătiți. „Dacă ar fi să raportez sistemul de sănătate la ansamblul societății, aș spune că e peste medie. Sistemul este finanțat corespunzător posibilității României din 2016 de a-l finanța și corespunzător sistemului de valori în funcție de care împărțim din sacul comun. Vrem o țară ca afară? Perfect, hai să muncim ca afară”, a declarat ministrul într-un interviu.

Replica la astfel de afirmații este simplă: voi când ne guvernați ca afară? Rapoartele Curții de Conturi nu-i mai uimesc demult pe jurnaliștii care sunt familiarizați cu aceste dări de seamă despre jaful, neglijența și incompetența cu care sunt conduse instituțiile publice. Dar raportul pe anul 2014 arată o și mai cruntă bătaie de joc pentru banii pe care toți îi plătim statului român din munca aia a noastră, românească, de doi lei. 

Iată numai câteva exemple de prejudicii și erori care ne costă milioane, pe care le-a identificat colegul meu Petre Bădică în documentele menționate.  Nu a fost actualizat inventarul bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Dezvoltării cu valoarea de 1,7 milioane lei. Aceeași instituție a reabilitat 285 de drumuri în favoarea unor entități locale, dar a uitat (exact așa, funcționarii au uitat; sau poate că nu le-a păsat?) să le transfere către beneficiari. Sau: unii angajați ai Ministerului Muncii au continuat să primească bani, deși au fost dați afară din minister; mai mult, s-au plătit ajutoare sociale și alocații aiurea de 17 milioane de lei.

Și: Ministerul Agriculturii, care este mereu în centrul câte unui scandal privind neplata subvențiilor către agricultorii care se chinuie să supraviețuiască, a apucat să ia credite de 20 de milioane de lei pe care, ulterior, nu le-a mai folosit și nici nu le-a anulat.

Ori: personalul și cei cu funcții de conducere de la Ministerul Transporturilor  au primit drepturi salariale nemeritate de 20 milioane de lei. Nemeritate, evident, că doar nu degeaba a fost demolată o autostradă anul trecut.

Exemplele sunt mult mai numeroase, vă invit să citiți analiza colegului meu, dar și pe cea pe care o vom publica în ediția de joi a României libere, tot pe baza documentelor făcute publice de Curtea de Conturi.

Jaful și neglijența nu s-au oprit însă în 2014. Inspectorii instituției de control estimează și pentru 2015 un prejudiciu de 1.761 de milioane de lei, la care se adaugă abateri financiar-contabile de 22.747,30 de milioane de lei. “Pe termen mediu și lung, dacă nu vor fi eliminate, aceste nereguli pot conduce la pierderi de patrimoniu, lipsirea bugetelor publice de unele venituri importante și chiar la acte de corupție”, avertizează Curtea de Conturi. Cred că acest avertisment conține adevărata explicație a faptului că sistemul de sănătate este, de fapt, subfinanțat și necorespunzător, nu pentru că noi nu muncim ca afară.

Cele mai citite

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...
Ultima oră
Pe aceeași temă