22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialUreche n-a fost o porecla

Ureche n-a fost o porecla

Dupa o vizita la CNSAS si o discutie confidentiala, dna Rodica Stanoiu a demisionat din PSD. Este o victima tarzie a calaului sau, identificandu-se cu el.
Recent, decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, a solicitat CNSAS verificarea dosarelor tuturor membrilor conducerii acestei organizatii, dar si deconspirarea ofiterilor acoperiti din magistratura. Sa existe agenti acoperiti in magistratura este posibil. Securistii reactivati n-or fi pierdut pe drum colaboratorii. Imediat dupa Revolutie, colonelul Marian Ureche, fost sef la Directia I, a fost reactivat la Scoala Baneasa, ca “profesor”, apoi in SRI, ocupandu-se de compromiterea manifestatiilor opozitiei. Cand era asasinat Culianu, la Chicago, Ureche prelua o functie importanta in SRI (a mintit ca nu l-a cunoscut pe Culianu). Asadar, i-a urmarit pe disidentii regimului Ceausescu, dar si pe oponentii lui Iliescu. Tot numele lui Ureche este legat de redeschiderea unor dosare de urmarire informativa si ascultare ilegala de telefoane.
Ceea ce ni se pare de necrezut este cum de o justitie intreaga, care ar fi putut declara neconstitutionale atatea actiuni securistice postrevolutionare, a suportat umilinta de a fi urmarita si timorata (cica “protejata”) de “profesorul” Marian Ureche, ajuns sef la SIPA, politia politica a magistraturii. Ureche nu-si putea gasi un loc caldut in sanul puterii postrevolutionare fara a practica santajul dosarelor. S-a si avansat ideea ca avea o “relatie” informativa cu binefacatoarea sa de mai tarziu.
Ureche a avut neobrazarea sa sustina ca intocmirea si avizarea “planurilor de actiune” – ascultarea telefoanelor, interceptarea corespondentei, filajul, descinderea la domiciliul persoanelor urmarite – n-ar fi politie politica. Cei care si-au aruncat un ochi prin arhiva SIPA s-au ingrozit de ce au vazut, de turnatoriile ordinare la care s-a dedat fostul sef operativ de la Directia I. Deh, obiceiuri vechi: planuri de masuri, actiuni asemanatoare Serviciului K din Securitate, care se ocupa de Justitie si penitenciare. Fosta ureche a Securitatii, reactivata la SIPA, ii spiona pe judecatori. Facea si desfacea si in politica de cadre a Ministerului Justitiei. A intocmit 21.000 de “rapoarte” si “note”. Avea 175 de subordonati. Ministerul Justitiei – 330. O ureche la doi functionari ai ministerului. Generalul Ureche a cules informatii dincolo de atributii.
Nu stim inca daca dna Stanoiu a facut parte din retea cand Ureche “patrona” si Institutul de Cercetari Juridice. Are, sigur, dosare de “urmarire”. Din partea Directiei I – unde sef era si Marian Ureche. Cum ar veni, victima l-a angajat intr-un post mare pe calau, ba l-a investit cu puteri exceptionale, ca doar era un “profesionist”. Paradoxul este ca dna Stanoiu a dus acasa 600 de file cu amprenta “Ureche”. Poate crede si acum ca este o porecla. Ne indoim ca dna ministru nu aflase ca Ureche a coordonat direct actiuni de politie politica si misiuni macabre. Pentru vechea Ureche a Securitatii, trecerea de la politia politica la politia juridica a fost usoara. A implicat SIPA si in presiuni asupra magistratilor, dar si in musamalizari.
Ureche si familia s-au lansat si-n afaceri. Generalul Ureche a fost administrator la firma GTI, intr-un moment important: cand a obtinut de la Bancorex un credit de 22 milioane de dolari, pe care nu i-a mai inapoiat. Lui Ureche nu trebuie sa-i plangem de mila din ce va trai. In afara de afaceri, pensioara sa, de doar 33 de milioane lei (a fost doar sef de directie in DSS), este pentru maruntis, ca la mai toti securistii pensionati “pe functie”, care mai au si spor de “fidelitate”. Disidentul Vasile Paraschiv are o pensie de 4,5 milioane lei, iar Ureche infrunta trecutul cu 33 de milioane pe luna.
Vine el 1 ianuarie 2007! Or sa iasa din scena toate “urechile” si vor fi desecretizate si arhive recente. SIPA, de pilda. Normalitatea. Limanul.

Cele mai citite

După toate celelalte probleme, companiile vor fi lovite și de greva la Registrul Comerțului

Greva la Registrul Comerțului este de natură să afecteze companiile din România, explică un articol publicat pe site-ul termene.ro. Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...

AUR l-a reclamat pe Cîrstoiu la Direcția Antifraudă Fiscală

Președintele filialei AUR București, Mihai Enache, anunță că l-a reclamat la Direcția Generală Antifraudă Fiscală pe medicul Cătălin Cîrstoiu, candidat la Primăria Capitalei. "Mihai Enache,...
Ultima oră
Pe aceeași temă