Ura nu salvează Europa

Razvan Chiruta Actualizat: 12.01.2016 - 17:47

Îmi pare rău, dar nu mă pot întoarce împotriva unor oameni doar pentru „vina” că fac parte dintr-o altă religie, dintr-o altă cultură sau dintr-o altă țară decât a mea, oricât ar încerca să mă convingă pseudo-apărătorii din România ai creștinismului și ai Europei. Nu pot să spun că mă miră sau că mă surpind astfel de poziții, întotdeauna vor exista pe planetă oameni care se vor crede mai buni decât ceilalți aflați în situații dificile, care li se va părea că este un merit personal că s-au născut sau că trăiesc într-o zonă ferită de conflicte. Ce mă uimește, totuși, este că astfel de poziții vehemente sunt vehiculate de persoane cu o bună cultură și educație, dintre care se remarcă scriitori, jurnaliști și un europarlamentar român care devine tot mai penibil.

Share

Îmi pare rău, dar nu mă pot întoarce împotriva unor oameni doar pentru „vina” că fac parte dintr-o altă religie, dintr-o altă cultură sau dintr-o altă țară decât a mea, oricât ar încerca să mă convingă pseudo-apărătorii din România ai creștinismului și ai Europei.

Fără îndoială, infracțiunile comise la începutul anului de „afro-arabi” la Köln și în alte orașe din Germania sunt condamnabile și trebuie condamnate legal. Cu siguranță, poziția autorităților și a presei germane, care au încercat să acopere dimensiunea violurilor și a jafurilor din noaptea de Anul Nou, sunt condamnabile și trebuie condamnate moral și, dacă e cazul, legal.

Dar - și voi insista de oricâte ori va fi nevoie - aceste condamnări trebuie realizate individual.

În Germania, au ajuns numai anul trecut peste un milion de refugiați, dintre care aproape 70% au venit din Orientul Mijlociu, potrivit unei excelente analize Pressone. 450.000 au depus deja cerere oficială de azil, iar alte câteva sute de mii își pregătesc documentele, după cum a relatat Deutsche Welle. Violurile și jafurile de la Köln au fost comise însă de circa 1000 de persoane.

Cu toate acestea, radicalii anti-migrație din România cer acum expulzarea tuturor celor peste un milion de oameni care au venit în Germania fugind de război.

Nu pot să spun că mă miră sau că mă surprind astfel de poziții, întotdeauna vor exista pe planetă oameni care se vor crede mai buni decât cei aflați în situații dificile, care vor considera că este un merit personal faptul că s-au născut sau că trăiesc într-o zonă ferită de conflicte. Ce mă uimește, totuși, este că astfel de poziții vehemente sunt vehiculate de persoane cu o bună cultură și educație, dintre care se remarcă scriitori, jurnaliști și un europarlamentar român care devine tot mai penibil.

Mai mult, unele dintre cele mai dure voci împotriva refugiaților, cel puțin pe rețelele de socializare, aparțin unor persoane care altfel se declară creștini până în măduva oaselor. (Desigur, ei nu par să înțeleagă că alungarea unui om aflat în nevoie contravine principiilor religiei iubirii de aproape.)

Nu militez în nici un caz ca Europa să asiste pasivă la acest val de refugiați care a năvălit peste continent în ultimii ani. Din contră, pasivitatea liderilor europeni și incapacitatea birocraților UE de a înțelege fenomenul sunt îngrijorătoare. Este evident că se impun reguli și filtre mult mai clare și mai eficiente de primire și de integrare a refugiaților. 

Dar cuvântul-cheie aici este „de primire”, nu de „expulzare” a lor. Iar când se impune expulzarea, aceea trebuie făcută numai pentru faptele comise de fiecare individ în parte, nu în funcție de religia, cultura sau originea sa.

Nici măcar nu e așa greu de înțeles.

Dar radicalii anti-refugiați par să nu înțeleagă și continuă să viseze la expulzarea în masă a unor grupuri de persoane, deși istoria secolului al XX-lea e plină de dramele produse de astfel de măsuri.

Mai mult, cei care pretind că vor să apere valorile europene nu bagă de seamă că tocmai pe acestea le încalcă. Căci unul dintre drepturile esențiale în Europa este tocmai aceasta: de a fi judecat individual pentru faptele tale și nu ale grupului etnic sau religios din care provii.

A stabilit asta inclusiv Curtea Europeană a Drepturilor Omului într-o sentință pe care a dat-o anul trecut împotriva Italiei. CEDO a condamnat această țară pentru expulzarea în grup a trei cetățeni tunisieni (trei, nu un milion), deoarece a considerat că "petiționarii au făcut obiectul unei expulzări colective, decretele lor de expulzare nefăcând referire la situația lor personală", ceea ce este contrar Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Desigur, nu îmi fac iluzii, textul acesta nu va avea nici un efect în rândul celor pe care-i vizez. Vor continua să se adâncească în radicalismul etnic și religios care devine tot mai periculos pentru Europa, convinși fiind că, de fapt, sunt niște buni creștini și niște buni europeni.

Eu însă nu mă voi putea întoarce niciodată împotriva unor oameni doar din cauza rasei, religiei sau a originii acestora. 

 

NOTĂ: Se pare că e necesar să menționez că voi șterge toate comentariile care conțin cuvinte sau expresii obscene, care sunt rasiste sau care nu fac decât să denigreze. Le voi accepta doar pe cele care conțin poziții argumentate la temă. Mulțumesc.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...