Uniunea Europeana, cu ochii pe noi

Ileana Lucaciu 03.06.2005 - 00:00

Mare bucurie mare a starnit in randul romanilor ideea integrarii in Uniunea Europeana. Toate sondajele arata ca majoritatea concetatenilor vor in Europa. Apartinem continentului european de cand ne stim, numai ca mai avem de trecut hopul ...

Share

Mare bucurie mare a starnit in randul romanilor ideea integrarii in Uniunea Europeana. Toate sondajele arata ca majoritatea concetatenilor vor in Europa. Apartinem continentului european de cand ne stim, numai ca mai avem de trecut hopul afilierii noastre la aceasta comunitate a tarilor in care democratia, economia si institutiile statului sunt consolidate de multe decenii. Din pacate, noi vrem in UE, dar nu prea stim ce presupune aceasta infratire cu Germania, Franta, Anglia si celelalte tari ce constituie Uniunea. Multi suntem uimiti ca in Franta si Olanda, Constitutia europeana a cazut la vot, iar aceasta ar putea afecta si aderarea noastra. In curand si in Germania parlamentarii vor trebui sa-si spuna opinia asupra acestei Constitutii si este ingrijorator zvonul ca si ei ar putea da un vot negativ.
Crestin-democratii aflati la putere, prin purtatorul de cuvant pentru probleme europene al grupului parlamentar CDU-CSU din Bundestag, pun punctul pe i in ceea ce ne priveste. "Tratatele au fost semnate deja cu Romania si Bulgaria. Dar Guvernul nostru nu va supune votului Parlamentului ratificarile decat dupa raportul din noiembrie al Comisiei Europene, cu conditia ca aceasta evaluare sa ateste ca cele doua tari au facut progrese reale", afirma Peter Hintze, in numele parlamentarilor. Subliniem, toate cele 25 de tari din UE, printr-o procedura obligatorie, trebuie sa ratifice documentul aderarii in 2007. Daca una spune ba, documentul cade! Extinderea Uniunii deranjeaza pe multi membri pentru ca in tarile lor s-ar putea, conform Constitutiei aflate in discutie, sa apara o noua forta de munca venita din tarile proaspat integrate.
Nu este atat de simplu sa intri intr-o comunitate cu legi solide, chiar daca ai semnat promisiuni ca le vei avea si respecta si tu. In contextul in care Constitutia europeana are probleme, nefiind adoptata de toti membrii, Romania primeste noi avertismente in ceea ce priveste justitia si asigurarea frontierelor. Acum UE, aflata in criza provocata de Constitutie, e cu ochii pe noi, mult mai atenta la ce infaptuim, iar raportul din noiembrie trebuie sa arate ca promisiunile n-au fost vorbe in vant.
Reforma in justitie inseamna si domolirea coruptiei care a facut ravagii pe plaiurile mioritice. Ministrul Monica Macovei se lupta cu magistratii ca sa intre in vigoare un nou statut al lor, sa permita tinerilor afirmarea in domeniu. Legea statutului magistratilor e foarte importanta si aplicarea ei ar insemna un semn pozitiv si pentru UE ca in Romania se schimba ceva din vechile mentalitati. Cum Parlamentul doarme pe el, ca de obicei, guvernul va fi nevoit sa-si asume raspunderea pentru pachetul legislativ privind justitia si proprietatea. Asumarea raspunderii va starni valuri in opozitie, care se face a nu intelege stricta necesitate a acestor legi daca dorim sa intram in UE. Politicienii au uitat parca de obligatiile pe care le avem pentru a se implini aceasta aderare. Pentru multi "aderare" presupune ca politica lor sa fie "populara" si se paruiesc pentru schimbarea partidelor in populare, conservatoare etc., uitand de regulile stricte ale UE si promisiunile facute, ce privesc direct cetatenii romani care n-au nimic in comun cu politica, numai cu viata de zi cu zi.
Furtuna starnita de Constitutia europeana ar trebui sa-i preocupe mai mult pe politicienii nostri, dar si pe romani. Este cazul sa ne trezim la realitate si sa nu mai visam ca aderarea inseamna lapte si miere, daca n-au de unde sa le procure. Explicarea regulilor UE este strict necesara in aceste momente cand bate la usa momentul scadentelor.