Un eșec #Colectiv: 65 de morți, nicio schimbare | OPINIE

Mircea Marian Actualizat: 01.08.2017 - 11:11

Societatea română a eșuat lamentabil în a schimba ceva după drama de la Colectiv. Procesul care se desfășoară acum la Judecătoria Sectorului 4 este o bătaie de joc. Singurul personaj relativ important care a fost adus în fața instanței este fostul primar Piedone, sub acuzația dură de „abuz în serviciu”.

Share

Societatea română a eșuat lamentabil în a schimba ceva după drama de la Colectiv. Procesul care se desfășoară acum la Judecătoria Sectorului 4 este o bătaie de joc. Singurul personaj relativ important care a fost adus în fața instanței este fostul primar Piedone, sub acuzația dură de „abuz în serviciu”.

Magistrații au respins introducerea statului în proces, deci e clar că nu vor fi bani pentru plata despăgubirilor. Cei care au coordonat politic intervenția dezastruoasă din seara zilei de 30 octombrie 2015 sunt neatinși. Raed Arafat conduce și acum, din poziția de secretar de stat, Departamentul pentru Situații de Urgență. Fostul premier Victor Ponta și fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu sunt deputați.

Un raport al Corpului de Control al primului-ministru, din martie 2016, a apreciat că: „Intervenția de urgență în urma incendiului de la clubul Colectiv din București din seara de 30 octombrie 2015 a fost în mare parte o acțiune necoordonată, cu elemente de improvizație a autorităților”. La acel moment, guvernul Cioloș nici măcar nu a reușit să afle cauza exactă a deceselor. „Controlul nu a putut concluziona cu privire la cauzele deceselor victimelor dezastrului din Colectiv, ulterior datei de 30.10.2015, având în vedere datele medicale insuficiente aflate la dispoziție”, a arătat Corpul de Control. Ceea ce nu a putut „concluziona” Executivul, a spus însă, în decembrie 2015, un medic de la Spitalul de Arși, într-un interviu acordat lui Cătălin Tolontan: ”Cauza morții a fost, aproape la toți pacienții de la Colectiv, infecția nosocomială dobândită în spitalele noastre”. Ceea ce s-a întâmplat e relativ simplu de explicat: guvernul Ponta, într-un reflex ceaușist, de autosuficiență, a refuzat ajutorul extern și transportarea celor arși în străinătate, deși știa că nu are capacitatea să-i trateze corespunzător în România. „Chiar nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noștri pot gestiona situația. (…) Franța, Germania, am primit din foarte multe părți astfel de solicitări. Momentan noi ne descurcăm foarte bine. Ne descurcăm foarte bine, iar medicii noștri pot face față cu brio oricărei situații, da?”, spunea, dur, ministrul Bănicioiu, la 1 noiembrie 2015.

La doi ani de la această dramă, este evident că sistemul care a făcut posibilă drama de la Colectiv – un sistem construit pentru ca clienții statului să poată sifona resurse, atât – a supraviețuit. Văzusem că nu funcționează, după accidentul aviatic din Apuseni, când a murit Aura Ion. A urmat prăbușirea, pe lacul Sutghiol, a unui elicopter SMURD și din nou sistemul, beneficiind de excelenta campanie de propagandă a Antenei 3 - a scăpat neatins. Nu vreau să fiu patetic, dar mă întreb câți oameni trebuie să mai moară până când dăm deoparte gașca Raed Arafat și reușim să schimbăm ceva.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...