Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Taxa pe trasura

Ada Stefan 01.09.2007 - 00:00

In urma cu doua zile, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ca, de la  1 ianuarie,  Codul Fiscal va fi din nou modificat, nu in sensul majorarii taxelor si impozitelor, ci in directia ...

Share

In urma cu doua zile, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ca, de la  1 ianuarie,  Codul Fiscal va fi din nou modificat, nu in sensul majorarii taxelor si impozitelor, ci in directia "inlaturarii pericolelor ce tin de evaziunea fiscala". Singurul aspect concret al reluarii luptei (fara de sfarsit) impotriva evazionistilor a fost exemplul referitor la posibilitatea acordarii dividendelor in timpul anului. Mult mai la obiect, in sensul indicarii clare a categoriilor de contribuabili care greveaza bugetul statului de zeci de milioane de euro, a fost seful Departamentului de Control al Guvernului, Emanoil Negut. In aceeasi zi a intalnirii dlui Vosganian cu reprezentantii mass-media, acesta a aratat in cadrul unei alte conferinte de presa ca va scoate din economia subterana proprietarii care inchiriaza locuinte pe litoral turistilor, pe cei ai trasurilor si saniilor destinate agrementului si, in general, pe toti comerciantii care nu suporta in prezent decat costul autorizatiei pentru desfasurarea activitatii, fara a plati impozite la bugetul de stat. Cu astfel de exemple, domnul Negut si-a motivat introducerea unei noi taxe forfetare anuale. In aceste conditii, mai bine ca oricand, cei doi membri ai echipei Tariceanu s-au completat de minune. Impozitele si taxele nu se maresc, se introduc altele. Ceea ce nu demonstreaza faptul ca Executivul chiar este interesat de lupta impotriva marii evaziuni fiscale, care s-a situat anul trecut la 230 milioane de euro, ci doar efortul atragerii unor noi resurse bugetare. Cum nu prea mai are de unde sa ia, va incepe sa-i alerge prin gari, pe strazi sau pe poteci de munte pe noii nominalizati in topul evazionistilor. Am convingerea ca reprezentantii Corpului de Control al Guvernului se fac de ras si in ceea ce priveste modul in care i-ar putea identifica pe cei care cazeaza turisti pe perioada verii, dat fiind faptul ca nimeni nu plateste camera imediat. Pentru stiinta dlui Negut, mai intai se merge la apartament, se vizioneaza si dupa aceea, eventual, are loc plata cazarii. Ceea ce spune domnia sa despre echipele de inspectori sub acoperire, cu bagaje in gara, care vor urmari eliberarea chitantelor fiscale este un fapt de plans, daca nu ar fi hilar prin absurdul situatiei. Din pacate, toata aceasta idee de impozitare pare aruncata la plesneala, la fel cum s-a dovedit si lupta impotriva marilor evazionisti.


Genul acesta de intentii nu reprezinta totusi o noutate in peisajul politicii fiscale romanesti. Prin 2005, acelasi Guvern Tariceanu cauta resurse bugetare din veniturile obtinute de profesorii meditatori. Se facuse si un calcul, care arata ca din serviciile nefiscalizate ale dascalilor se puteau obtine cam doua milioane de euro, adica de 100 de ori mai putin decat totalul evaziunii fiscale. Ca atare, cine este responsabil de restul de 228 de milioane de euro? Vizitiii din statiuni, particularii care inchiriaza cate o camera? Este trist daca Executivul a ajuns sa faca intalniri cu presa pe aceste subiecte.
Nu spunem ca toti cei despre care vorbea dl Negut nu insala statul obtinand niste venituri neimpozitate. Dimpotriva, putem sa-i dam chiar si un alt exemplu de contribuabili posibili evazionisti: zecile de proprietari ai teraselor de pe litoral care, cel putin in aceasta vara, cand dl Negut s-a aflat la malul marii, nu au eliberat nici un fel de chitanta fiscala. Dar daca reprezentantii Guvernului s-au gandit sa-i jupoaie de bani pe acestia, in detrimentul marilor datornici, statul ar trebui sa faca si ceva pentru ei. Sau, daca nu pentru ei, macar pentru sutele de romani care au apelat la particulari pentru ca nu au avut bani anul acesta sa plateasca servicii de cazare mult mai decente, in structuri autorizate. Din pacate pentru imaginea Guvernului, singurul ajutor venit din partea autoritatilor l-au primit doar proprietarii atelajelor folosite pentru plimbari in Mamaia, pe care primarul Constantei, Radu Mazare, eternul adversar al liberalilor si democratilor, i-a scutit de vreo trei ani de plata autorizatiei.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...