10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSocuri externe

Socuri externe

Joi, dupa inchiderea sedintei valutare, Banca Nationala a anuntat un curs de referinta de 3,3733 lei/euro, in scadere cu 13 lei vechi fata de ziua anterioara. Apoi, brusc, la finalul zilei, cand nimeni nu se astepta, un singur ordin masiv de cumparare a dus moneda nationala la minimul istoric al ultimelor opt luni, de 3,4350 lei/euro. Ulterior, cotatia euro s-a stabilizat la 3,4150 lei-3,4200 lei, o valoare care a influentat nivelul din ziua de ieri, inchisa la un curs de 3,4026 lei pentru un euro.

Ce ar putea insemna deprecierea brusca cu 2% de acum doua zile? Ca se confirma pe deplin teza vulnerabilitatii leului supraevaluat la socurile externe. Un fapt de altfel confirmat si de reprezentantul FMI pentru Romania, care a apreciat ca evolutia monedei noastre este determinata mai ales de factorii externi. Adica de acele iesiri masive de fonduri speculative, care, iata, in ceea ce priveste ziua de joi, s-au dus, se pare, pe piata americana, acolo unde exista criza de lichiditati. Nici vorba, cel putin in acest caz, de vreo temere a investitorilor legata de posibilele alegeri anticipate, care ar putea fi generate in urma depunerii motiunii de cenzura de catre PSD.
Leul a castigat in 2006 fata de moneda unica europeana 7,2% in termeni nominali, iar, in comparatie cu dolarul, a stat si mai bine, castigand 19,4%. Procesul de apreciere a monedei nationale in raport cu euro a continuat si pe parcursul primelor luni din 2007, in aprilie cunoscand chiar o intensificare peste asteptari, traiectoria acestuia decuplandu-se temporar de cea a ratelor de schimb ale monedelor din regiune. Punctul culminant a fost atins in luna mai, cand in data de 21 a inregistrat minimul istoric al ultimilor cinci ani. Astfel, leul a avut in primele sase luni ale anului o apreciere nominala de 5,8% fata de euro si de 7,9% fata de dolar. Banca Nationala a pus toate aceste succese pe de o parte pe seama cresterii apetitului pentru risc al investitorilor financiari, iar pe alta parte pe sporirea oportunitatilor de castig oferite mai ales de majorarea puternica a randamentelor pietei monetare interbancare.

Astfel, din aceste plasamente straine speculative moneda nationala s-a umflat ca un balon de sapun in raport cu valutele-reper de pe piata internationala, meritandu-si pe deplin titulatura de "leu financiar". Iata si motivul pentru care criza de pe pietele de credit, declansate in luna august, nu au cum sa nu-l afecteze.
Din pacate, aceste socuri externe se pot amplifica in continuare ca urmare a sentimentelor negative pe care le inspira economia romaneasca. Deficitul de cont curent se adanceste, previziunile pentru investitii straine sunt defavorabile, iar cresterea economica a suferit o modificare. Sa nu ignoram catusi de putin nici contextul politic, cu tot cu masurile de crestere a pensiilor, cu consecintele acestora, decizii asupra deficitului bugetar si cu climatul alegerilor ce se vor succeda in 2007 si 2008.
Daca pe pietele financiare lucrurile nu se stabilizeaza in curand, toate acestea la un loc pot face ca, in viitor, investitorii sa inceapa sa evite expunerile la plasamentele riscante in lei, fapt coroborat, din pacate, cu alte iesiri masive dupa ce mai multi observatori internationali au avertizat ca Romania s-ar putea numara printre tarile cel mai puternic afectate de criza globala a creditelor, avand in vedere deficitul extern foarte ridicat.
In aceste conditii, cum nu avem un leu comercial, adica o moneda care sa exprime direct situatia concreta a economiei reale, cursul de schimb va ramane vulnerabil in toata aceasta perioada la miscarile de pe pietele internationale.
Deja euro a depasit pragul de 3,4 lei. Analistii atrag atentia ca o valoare mai mare pentru moneda unica europeana si un pret in crestere la petrol si produse alimentare se vor reflecta in depasirea tintei de inflatie stabilite de Banca Nationala pentru acest an. Ca atare, este foarte probabil ca BNR sa intervina discret, pentru a nu lasa leul sa se prabuseasca. De altfel, este singura lui salvare, ca de la Guvern, responsabilul cvasiinexistentului leul comercial, nu avem nici o pretentie.

Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă