23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialScheele - menire savarsita

Scheele – menire savarsita

Atata tevatura cu desemnarea comisarului european – fie el si Varujan -, ca Romania aproape l-a uitat pe un adevarat print al elegantei si un bun comunicator, deloc blazat dupa ce i-a dadacit si pe altii – seful delegatiei CE la Bucuresti, Jonathan Scheele. Si-a incheiat mandatul dupa ce ne-a insuflat entuziasm si ne-a acompaniat in cursa pentru prinderea ultimului tren. Romanii ar trebui sa-i multumeasca pentru ca a dat dovada de rabdare fata de tara noastra, unde reformele politice si economice s-au derulat intr-un ritm lent. In fata tafnoasei noastre clase politice, Comisia lui Scheele ne-a tras, taras-grapis, spre ceea ce am putea numi salvarea Romaniei. Ne-a plasat cat mai bine pentru aderare la clubul european, la portile caruia Romania a pierdut atata amar de vreme.
Ne-a dat si cateva cartonase galbene, dar ne-a impins spre rezultate concrete ale finantarilor europene, in primul rand drumuri mai bune, ne-a atras atentia asupra multor probleme, printre care: strategia invechita de prevenire si combatere a inundatiilor, bubele agriculturii, colectarea accizelor, conflictul de interese, coruptia la scara larga, birocratia excesiva. Ne-a initiat in elaborarea politicilor agricole, ce trebuie sa mai facem pentru protectia copilului, intr-un cuvant a fost interesata de ce se intampla intr-un viitor stat membru al UE. Ne-a invatat si cum sa pescuim “pestii mari”.
Are dreptate Tom Gallagher cand afirma ca UE a fost prea ingaduitoare cand a evaluat pregatirea pentru aderare a unei Romanii dominate de recalcitranti oameni de afaceri, fosti comunisti. Nici oaspetele european nu ne-a considerat “suta la suta” pregatiti pentru integrare, dar cat a stat in Romania a cunoscut spiritul romanilor si a sesizat ca cel mai mare risc era intarzierea procesului de ratificare. O amanare ar fi fost perceputa ca un act de respingere, o deceptie. Romanii isi vor aminti de Scheele si pentru indemnul ca tara noastra sa devina un model pentru Republica Moldova.
Reformele adecvate vom fi obligati sa le realizam si era mai rau sa ni se inchida poarta, chiar si pentru un an. Restantele vom fi obligati sa le rezolvam. Important e – zice Scheele – sa ne bazam pe eficienta, servicii bune, inalte cunostinte, o economie bazata pe inovatie si pe folosirea adecvata a resurselor umane, integritate politica. Experienta gestionarii fondurilor din anii din urma ii va face pe oficialii europeni sa stea cu ochii cat cepele pe cele 30 de miliarde de euro pe care ni le va da Bruxellesul pana in 2012. Mai curand sa fim preocupati de absorbtia acestor bani, gandindu-ne la Grecia, care a pierdut sute de milioane de euro.
Viitorul ni-l construim, categoric, cu mainile si spiritul nostru, dar si cu ajutorul europenilor, care ne vor da noua milioane de euro de cheltuit zilnic. Dar pe proiecte eligibile. Nu degeaba Scheele ne-a tot indemnat sa cheltuim banii europeni in proportie de 100% si nu pe ultima suta de metri. Oportunitatile care ni se vor oferi sunt nemaipomenite. Vom avea pana la urma si legea prin care demnitarii trebuie sa-si dezvaluie sursa averilor, desi pe 8 septembrie clasa politica a sfidat Europa, tratand cu indiferenta legea averilor. Cel putin n-au mai venit cu argumentul ca ar deveni tinta spargatorilor. Vor fi aruncate peste bord toate casandrele care au pus bete-n roate sistemului judiciar, descentralizarii, reformei in administratia publica, depolitizarii functiei publice. Act istoric: Romania va fi tara europeana dupa ce mult timp isi pierduse harta si busola. Vom fi tara nr. 7 din Europa, dar nu si a 7-a putere economica de pe continent.
Vine el 1 ianuarie 2007! Retelele de politicieni pot sa-si ia adio de la dijmuirea fondurilor europene. Luciditatea. Normalitatea. Limanul.

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă