Sase, vine nea Nelu!

Eliade Balan 13.07.2005 - 00:00

Cu Iliescu in frunte, vom repurta succese multe! Cam asta ar putea fi sloganul pesedistilor in campania alegerilor anticipate. Cu conditia ca declaratiile lui Geoana sa fie primite de grosul PSD care, dupa reactiile de ultima ora, nu agreeaza ...

Share

Cu Iliescu in frunte, vom repurta succese multe! Cam asta ar putea fi sloganul pesedistilor in campania alegerilor anticipate. Cu conditia ca declaratiile lui Geoana sa fie primite de grosul PSD care, dupa reactiile de ultima ora, nu agreeaza anticipatele lui Basescu. Din acest motiv nu este exclusa o rafuiala interna in partid intre grupari rivale in saptamanile care urmeaza. Actualul presedinte al PSD se crede pe cai mari, dorinta de a iesi in fata cu orice pret, in conditiile in care partidul zice altceva, fiindu-i defavorabila pe toate planurile. Mircea Geoana nu poate spune de ce partidul sau este pregatit pentru anticipate. Si nici sa explice de ce a declarat razboi Aliantei fara sa aiba girul formatiunii politice in fruntea careia se afla din aprilie. Daca nu se trezeste repede, este posibil sa repete experienta trista din campania de la locale, cand striga: "Nu fugiti, sunt eu, Geoana". Pe de alta parte, are convingerea ca PSD poate lupta cu alti politicieni cu "reputatie si o modestie impecabile", adica fara "fetele gigantice" de care electoratul s-a cam saturat. Unde i-o fi gasit pe imaculatii pesedisti nu stiu. Poate in partidul lui Voiculescu, partid care se simte mult mai bine alaturi de PSD decat in coalitie. Moralitatea conservatorilor se apropie de cea a baronilor social-democrati, fapt ce nu poate fi trecut cu vederea daca se urmareste asigurarea majoritatii pe care o viseaza unul ca Adrian Nastase pentru a evita alegerile din octombrie.
Situatia in care s-a intrat este penibila, daca s-a ajuns ca o organizatie politica de tipul PC sa poata inclina balanta impreuna cu alte forte pentru a intari Opozitia. Practic, se sare in barca PSD din interes, nicidecum din convingere, aidoma prostituatelor de pe centura care schimba cabinele tirurilor de cateva ori pe noapte. Presedintele Basescu a avut dreptate atunci cand a sanctionat partidul lui Voiculescu imediat dupa alegeri, considerand ca este "solutia imorala" pentru guvernarea D.A. Aici se vede cat de mare este prostia lui Geoana daca este convins ca poate da lovitura cu noua majoritate parlamentara primind conservatorii langa PSD, tinta finala fiind suspendarea locatarului de la Cotroceni si formarea unui nou guvern. Daca astfel se vitaminizeaza principalul partid de opozitie, atunci PNL si PD nu ar trebui sa-si mai faca probleme. Renuntand la serviciile lui Nastase sau Mitrea, desi personal nu cred ca acest lucru se va intampla, presedintele PSD ar putea sa-si rupa gatul definitiv, indiferent de ce vor face politicienii din teritoriu. Nu cunosc cine sunt oamenii lui Geoana cu care poate intra "in dispozitivul de razboi". Cu "stindardul de lupta" in maini este posibil sa-l vedem pe "prostanac" cerand interventia lui nea Nelu, incercand astfel sa mobilizeze electoratul de la sate pentru a ajuta PSD sa iasa la mal. Este usor sa spui ca nu-ti place Traian Basescu, acuzandu-l ca distruge tara cu demisia guvernului Tariceanu, dar este foarte greu sa convingi alegatorii ca timp de patru ani, ca sa iau ultimul mandat, PSD a militat pentru apararea interesului national.
Prin urmare, agitatia din aceste zile a liderului pesedist are alura unei razbunari pe actuala putere, metodele de lucru folosite fiind indeobste cunoscute daca ne aducem aminte de epoca Iliescu. Geoana nu pricepe ca daca partidul sau va fi ingenuncheat, cu toti conservatorii, popularii si pinistii la un loc, primul care va intra cu capul sub ghilotina greilor din PSD va fi chiar el. Cat va avea zile nu va mai prinde vreo functie politica. Atunci, poate doar Voiculescu - daca PC nu va fuziona cu alt partid - ii va arunca un colac de salvare in semn de recunostinta fata de acceptarea "solutiei imorale" si de catre PSD pentru a intra in lupta pentru anticipate cu Alianta D.A. Va fi prea tarziu sa mai strige: Sase, vine nea Nelu!

Citește totul despre:

Comentarii

loading...