De ce mai scriem despre Gabriel Oprea? Generalul s-a retras, dar reţeaua care l-a creat e încă puternică | OPINIE

Razvan Chiruta Actualizat: 06.12.2016 - 14:46

"România liberă“ îi cere ministrului Apărării Naționale să ancheteze modul cum au dispărut din arhiva instituției – una cu regim strict al actelor – documentele avansării lui Gabriel Oprea la gradul de locotenent-colonel. De asemenea, ziarul nostru solicită degradarea generalului cu patru stele.

Share

"România liberă“ îi cere ministrului Apărării Naționale să ancheteze modul cum au dispărut din arhiva instituției – una cu regim strict al actelor – documentele avansării lui Gabriel Oprea la gradul de locotenent-colonel. De asemenea, ziarul nostru solicită degradarea generalului cu patru stele. 

Am fost întrebați săptămâna trecută de ce insistăm cu dezvăluirile despre modul cum și-a obținut gradele militare Gabriel Oprea, un personaj care nu mai este pe prima scenă politică și care contează tot mai puțin în România. 

Răspunsul la această întrebare e simplu. Politicianul care a ajuns anul trecut premier interimar, militarul de care se temeau toată Poliția și Armata, omul care avea la degetul mic toată mass-media cotidiană din Capitală reprezintă doar un simptom al modului defect în care este condusă România de două decenii și jumătate. 

Un impostor militar, un afacerist cu numeroase umbre, un politician care nu a avut altă ideologie decât să se facă util oricui îi oferea puterea a ajuns până la vârful societății noastre şi a devenit un model al succesului în viață. 

Or, acest model trebuie pur și simplu destructurat. 

Cât timp Gabriel Oprea va rămâne cu gradele pe care le-a obținut ilegal, cât timp generalul nu va plăti pentru dispreţul cu care s-a căţărat până la cele patru stele, nici un tânăr militar – şi nici un civil, de asemenea – nu va fi îndemnat să respecte regulile statului de drept pe care ni-l dorim.
Pe de altă parte, ascensiunea fulminantă a politicianului – în șapte ani a avansat în grad cât alții într-o viață, de la maior în 1996 la locotenent-colonel în 1998 și colonel în 2000, apoi în 2001 la general de brigadă – nu ar fi fost posibilă fără complicitatea celor care formează structurile de putere ale ţării. 

Doar un găinar încalcă legea de unul singur şi atunci este repede prins. 

„Profesioniştii“ îşi creează o întreagă reţea de complicităţi care le acoperă ilegalităţile ani de zile. Iată un alt exemplu relevant: directorul de la Spitalul Malaxa, Florin Secureanu, nu ar fi avut cum să ascundă derapajele financiare incredibile dacă nu ar fi fost protejat de oameni din sistem. „Cum putea fura cineva sume atât de mari și într-un mod atât de imprudent? (...) Felul în care n-a fost controlat de Primărie, iar când a fost... a fost iertat, felul în care l-a tratat Curtea de Conturi şi felul în care și-a construit imaginea, în țară și în străinătate, dovedesc un nivel profesionist de protecție“, scrie Cătălin Tolontan, cel care a dezvăluit cheltuielile şocante din spitalul bucureştean. 

Explicaţia e valabilă şi în cazul lui Gabriel Oprea. Da, acesta nu mai este în prim-planul politicii româneşti, dar reţeaua care l-a protejat este încă pe poziţii şi, după cum arată investigaţiile „României libere“, are încă puterea de a-şi proteja impostorii. 

Aici stă miza demersului nostru jurnalistic: România nu se va curăţa până nu vor fi dezvăluite toate complicităţile care au ţinut-o înlănţuită atâta vreme.

____________________________________________________________________________________________________

Citește totul despre:

Comentarii

loading...