Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Referendum: câteva concluzii după votul maghiarilor

Laurentiu Mihu 30.07.2012 - 11:21

Invalidarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu va influenţa mai mult ca orice prestaţia USL la alegerile parlamentare din toamnă şi chiar negocierile pentru formarea unui nou guvern. Însă ecourile acestui ...

Share

Invalidarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu va influenţa mai mult ca orice prestaţia USL la alegerile parlamentare din toamnă şi chiar negocierile pentru formarea unui nou guvern.

Însă ecourile acestui eşec vor reverbera nu doar în interiorul PSD, PNL şi PC, ci şi în UDMR, după ce comunitatea maghiară a boicotat masiv referendumul.

Procentele prezenţei la vot din Harghita, Covasna, Mureş sau Satu-Mare sunt grăitoare. Mai mult, nu ar fi de mirare să aflăm şi că dintre cei care au mers duminică la urne în aceste judeţe maghiarii au fost de fapt în minoritate, ceeace ar face ca ponderea reală a maghiarilor care au boicotat boicotul să fie încă şi mai redusă.

Atitudinea electoratului în această parte a ţării a fost, deci, lipsită de echivoc şi pentru că oamenii nu au lăsat nici o portiţă putem conchide că neprezentarea lor la referendum echivalează de fapt cu o opţiune clară de tipul NU.

Chiar cifrele arată faptul că nu a fost vorba de un absenteism "gratuit", iar pentru asta merită trecută în revistă, comparativ, prezenţa la vot de la alegerile locale şi cea de la referendum: Covasna - 54,47% la locale şi 20,60% la referendum; Harghita - 54,23% la locale şi 11,56% la referendum; Mureş - 58,66% la locale şi 33,96% la referendum; Satu-Mare - 56,14%  la locale şi 28,23% la referendum.

Acum, câteva concluzii:

* UDMR va fi obligat să ţină cont de semnalul dat pe 29 iulie de comunitatea pe care o reprezintă si este de aşteptat ca reprecusiunile să se facă simţite mai ales în politica de alianţe pe care o au în vedere Kelemen Hunor şi echipa sa în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă şi a discuţiilor care vor începe pentru formarea unei majorităţi parlamentare.

* Pe de altă parte, chiar dacă la alegerile locale nu a trecut printr-un şoc de proporţii, aşa cum se şi temeau unii, dată fiind concurenţa făcută de radicali, UDMR nu va putea ignora totuşi faptul că atitudinea comunităţii maghiare la referendumul de duminică s-a sincronizat perfect cu apelul la boicot făcut tocmai de liderii acelor radicali, ca şi de şeful Executivului de la Budapesta, Viktor Orban, un apropiat al lui Laszlo Tokes.

* În al treilea rând, din referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu iese mai slăbită aripa Borbely-Frunda, care în interiorul Uniunii a înclinat constant balanţa spre stânga şi USL.

* Transilvania s-a desprins net de pluton, iar acesta este un semnal mai ales pentru USL şi PDL, pentru că aportul maghiarilor care au stat acasă, deşi a fost semnificativ, nu a fost şi decisiv pentru a face ca prezenţa la vot să se situeze sub 50%. 

Citeşte şi Sofismele care au ţinut în spate un referendum ruşinos

Citește totul despre:

Comentarii

loading...