Porcu’ liberal şi maimuţa curentată

Cristian Campeanu 16.10.2012 - 13:48

Crin Antonescu are dreptate. Invocarea numelui Brătienilor în legătură cu episodul Becali este deplasată. Mult mai potrivit în context ar fi alăturarea cu o altă personalitate liberală pe nedrept căzută în ...

Share

Crin Antonescu are dreptate. Invocarea numelui Brătienilor în legătură cu episodul Becali este deplasată. Mult mai potrivit în context ar fi alăturarea cu o altă personalitate liberală pe nedrept căzută în uitare, Alecu Constantinescu poreclit Porcu'. Istoriile din jurul lui Constantinescu Porcu' sunt mai nimerite pentru a însoţi asocierea liberalilor cu Gigi Becali, poreclit, la rândul său, de fostul şi actual fostul său prieten Vadim Tudor, „maimuţă curentată".

Alecu Constantinescu Porcu'a îndeplinit în mai multe rânduri funcţia de ministru, dintre care cele de ministru al înzestrării armatei sau al agriculturii au fost deosebit de lucrative, de unde şi porecla care nu era neapărat legată de greutatea sa. În fapt, atât de natural se mişca Porcu' în cercurile puterii şi atât de conştient era de valoarea sa politică încât se povesteşte că, nevoit la un moment dat să se prezinte în faţa tribunalului, în momentul în care judecătorul i-a cerut să-şi declare profesia, Alecu Constantinescu ar fi răspuns sigur pe sine „Fost şi viitor ministru".

Această siguranţă îi era dată, se pare, de conştiinţa că cercurile înalte ale puterii erau locul potrivit pentru un om politic de greutatea sa. O altă istorie spune că lipsiţi de candidaţi pe undeva prin Dobrogea, liberalii au luat un profesor de-al locului căruia, pentru a-l atrage în tabăra liberală, Constantinescu Porcu' i-ar fi oferit 200.000 de lei cu titlul de „cheltuieli de cercetare ştiinţifică". Nu mică i-a fost mirarea Conului Alecu când, la vreun an după aceea, bietul profesor s-a prezentat cu toate chitanţele pentru a justifica cheltuielile de cercetare pe care le făcuse din banii statului. „Nu eşti bun de politician" a decretat Porcu' şi l-a trimis pe bietul om înapoi în anonimat.

O anecdotă ceva mai serioasă legată de numele lui Alecu Constantinescu, care în unele variante are accente grave, priveşte deturnarea unui tren militar în ceasurile de mare nevoie care au urmat retragerii în Moldova în timpul primului război mondial. Trenul - 17 vagoane încărcate cu muniţie şi echipament militar, trebuia să ajungă pe front unde era aşteptat cu disperare de soldaţii care abia mai făceau faţă asalturilor germane. Înnebunit să îşi salveze avutul din calea nemţilor Constantinescu, care era ministru al înzestrării armatei, rechizţionează trenul şi în loc de muniţie şi armament îl încarcă cu maşini, mobilă, tablouri, haine, butoaie de vin şi cu tot ce mai avea prin conac şi îl trimite de urgenţă la Iaşi. „Până şi borcanele de murături le-a încărcat Porcu' în trenul armatei", nu uită să amintească povestitorul cu o notă mai degrabă ironică.

O notă care devine însă sinistră într-o variantă ulterioară, probabil de sorginte legionară, ştiut fiind că legionarii nu se încurcau în dileme morale şi obişnuiau să dea tuşe groase, caricaturale, portretelor „duşmanilor" politici. În această variantă, Constantinescu Porcu' se căsătoreşte cu o doamnă cu care avea deja un copil şi ca lucrurile să fie şi mai rele, proaspăta mireasă este nici mai mult, nici mai puţin decât cu sora fostei sale neveste (despre care nu este clar dacă murise, sau doar divorţase). Nuntă ca-n poveşti la conac în ciuda războiului şi a înfrângerii suferite. Dimineaţa, Porcu' încarcă toţi nuntaşii într-un tren cu direcţia Iaşi dar pe drum locomotiva se strică într-o gară în care pe o altă linie staţionează un alt tren plin cu răniţi veniţi probabil de Mărăşti unde rezistaseră eroic în faţa asaltului inamic. Fără nicio ezitare, Constantinescu Porcu' dă ordin să fie mutată locomotiva în stare de funcţiune la trenul său care pleacă, „în larma cântecelelor fără perdea ale chefliilor" în vreme ce răniţii rămân să sufere într-o gară uitată de lume de prin Moldova.

Dar nicio istorie ţesută în jurul lui Constantinescu Porcu' nu concentrează mai bine aroganţa, cinismul şi fibra profund coruptă a acestui politician - om de mare de încredere al lui Brătianu, să nu uităm - ca un scurt schimb de replici pe care acesta l-ar fi avut cu un negustor care solicita o favoare ministerială. Se spune că negustorul i-ar fi oferit ministrului suma de 500.000 de lei şi promisiunea că nimeni nu va afla vreodată de această tranzacţie. „Ba' să-mi dai un milion şi poate să afle toată lumea" ar fi răspuns Porcu' liberal (într-o altă variantă, probabil tot de producţie legionară, negustorul, devenit între timp evreu, oferă un milion iar Conu' Alecu cere opt).

Menajeria politică liberală se completează astăzi, după atâta amar de vreme, cu Gigi Becali, calificat de Corneliu Vadim Tudor, fostul, actualul şi iar fostul său prieten/duşman „maimuţă curentată". Becali s-a pricopsit cu această poreclă într-o emisiune tv în care Vadim îl acuza că i-a oferit un milion de euro pentru a-l include pe listele la parlamentare, acuzaţie negată de Becali cu obişnuitu-i torent de jurăminte, amestecate cu ameninţări şi înjurături de Dumnezei. Astăzi, Gigi Becali nu mai neagă. El a oferit public PNL 10 milioane de euro şi un palat şi astfel sfidarea Porcului se împlineşte: „Poate să afle toată lumea".

De la Porcul anilor '20-'30 la maimuţa curentată, Crin Antonescu închide astăzi un arc peste timp al unei istorii mai puţin cunoscute a liberalismului românesc. Mai puţin cunoscută dar presărată cu milioane.