23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPoliticienii au creat haos și acum se plâng de haos | OPINIE

Politicienii au creat haos și acum se plâng de haos | OPINIE

Concluzia primelor trei luni de foc ale acestui an este că legislația dintr-un domeniu esențial al statului democratic, Justiția, acolo unde ar trebui să se împartă dreptatea și unde se decid destine, este un haos major, creat cu intenție chiar de politicienii care acum se plâng că i-au căzut victime.

Am putut observa, în aceste trei luni, cum specialiștii din justiție nu se pot pune de acord pe norme care ar trebui să fie cât se poate de clare. Când Guvernul a acceptat, cu presiune sub geam, să renunțe la ticăloasa Ordonanță 13, unii experți au susținut că o poate face prin abrogare, iar alții, din contră, că abrogarea nu e suficientă. Când s-a adoptat Ordonanța 14, unii specialiști au afirmat că aceasta e neconstituțională și va fi respinsă, ceea ce va permite OUG 13 să intre în vigoare automat, iar alții, din contră, că acest lucru nu se va întâmpla.

Iar ultima încurcătură juridică a fost creată de motivarea publicată de Curtea Constitu­țională a României cu privire la conflictul constituțional dintre DNA și Guvern pe aceeași Ordonanță 13.

Unii juriști au înțeles din explicațiile judecătorilor CCR că procurorii pot ancheta în continuare miniștri, în timp ce alții au strigat că miniștrii au primit cadou o superimunitate. Iar senzația că toate aceste confuzii și încurcături sunt făcute intenționat e tot mai acută.

Există o castă la conducerea României care se simte mereu cu musca pe căciulă și care dorește mereu să își lase portițe de scăpare, în caz că „brațul legii“ îi ajunge din urmă. Sunt celebre, printre juriști și jurnaliști, situațiile când un act normativ a primit un cu totul alt înțeles doar pentru că parlamentarii au scris „sau“ în loc de „și“ într-un articol cu dedicație.

În momentul de față, România funcționează pe baza a 6.302 legi, 957 de ordonanțe ale Guvernului și 1.974 de ordonanțe de urgență ale Guvernului care au fost adoptate în perioada 1990-2017, la care se adaugă 17 legi în vigoare care au fost adoptate înainte de 1990, potrivit unei statistici realizate de Asociația Voci pentru Democrație și Justiție.

O cantitate uriașă de acte normative, care demonstrează o instabilitate a societății românești, dar mai ales un interes constant de a schimba legislația după interesul de moment al unui lider politic sau altul. O cantitate uriașă de modificări și răsmodificări cu care cei vizați (nu doar juriști, dar și contabili, oameni de afaceri, inspectori etc.) trebuie să se descurce cum pot și cum se pricep.

Dar paradoxul vine din altă parte. Cei care strigă cel mai tare că sunt victime ale junglei legislative sunt chiar creatorii ei, parlamentarii. Și-au plantat tot felul de portițe și acum se plâng că acele portițe s-au întors împotriva lor. Ceea ce este cel puțin penibil.

Căci, în loc să ne tot intoxice pe la televizor cu discursul lor de asupriți ai justiției, parlamentarii și guvernanții mai bine și-ar face corect treaba pentru care au fost trimiși în fruntea țării. Și abia când vor face ordine vor putea să ne ceară o grațiere. Morală, desigur.

Între timp, adevăratele victime suntem noi, obligați să trăim zilnic în această nebunie creată de ei.  

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă