9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPlatforma carcoteala si stenogramele

Platforma carcoteala si stenogramele

Am facut un test printre cei care declara ca se adapa de la ideile “platformei alternative” pentru unitatea PNL (un fel de “sa vina Stolojan inapoi”). N-au fost in stare sa enumere, concret, macar una. Unde or fi “principiile” si “masurile”? Am luat la puricat si “cuvantarile” lui Stolojan si Stoica, incercand sa conturam, sa extragem cateva idei. Nimic. Pe ce se bazeaza atunci “aderarea” la platforma? O platforma-program trebuie sa fie clara: punctul 1, punctul 2… Dar acum ii auzi pe platformisti: “Sa avem posibilitatea sa ne prezentam ideile in partid”. Cine i-a oprit? Mai nou, “sa prezentam” a devenit “sa impunem noi reguli in PNL”.
Stenogramele de la reuniunea platformistilor releva “sinceritatea” unor Pinalti. Stolojan, omul-procent, a avut si el un moment de “sinceritate”, in conditiile in care PD s-ar retrage (de unde stie?): “Alegeri anticipate putem declansa si noi”. Stenogramele dezvaluie si solutii de forta. Asa se explica de ce platformistii evita un congres care sa transeze problema conducerii. Mai pe sleau, vor puci, pentru preluarea PNL, prin inlocuirea conducerii prin identitati false: “Sa il luam noi” este transcrierea exacta a stenogramelor. Cu tot cu sedii. O platformista abia acum vorbeste de “idei”: “Trebuie sa avem trei-patru teme”. Dar mai ales sa se organizeze… evenimente, iar de afara sa se vada ca au proiecte. Nu s-a sfiit sa ceara sustinere reciproca pentru functii. La finalul intalnirii platformisti-apelanti, Flutur a declarat ca programul Platformei liberale a fost imbunatatit. Daca a fost imbunatatit cu ideile din stenograme, ne-am lamurit. Credibilitatea PNL, de care se plange Stolojan ca ar fi pierduta, nu se castiga prin goana dupa functii (desi in fata camerelor declarau ca “nu functiile sunt cele care ne-au manat tot timpul in activitatea noastra”). Asadar batalie pentru functii si nu pentru manualul de liberalism. Intentiile reale ale parteneriatului Stolojan-Flutur sunt cele din stenograme, nu din platforma-program. Faptul ca PD a crescut in sondaje nu poate fi o “idee” platformista. PD nu s-a distins cu nimic. Cresterea se datoreaza locomotivei Basescu, perceput ca justitiarul care face dreptate. Platforma-program vrea fuziune, dar nu sufera deloc pentru faptul ca doar PNL-istii sunt raspunzatori pentru erodarea la guvernare. Ce si-or fi zis platformistii? Daca te comporti si te pozitionezi ca opozitie chiar in propriul partid, electoratul te ia de proaspat. Nu si cel de dreapta.
Nici “uniunea federativa” nu poate fi o idee noua. ADA ce este atunci? In Legea electorala nu exista formula “uniune federativa”.
Declaratia ca vrei “un mare partid de dreapta” poate fi considerata idee platformista? Ca nu exista democratie interna in PNL? Cine i-a oprit pe platformisti sa se exprime? Le-a retezat cineva microfonul? I-a inchis cineva usa lui Stolojan? Criticile si acuzatiile pe care platformistii le aduc conducerii PNL se refera, cu precadere, la Tariceanu. Prea putin pentru calitatea lui de presedinte de partid, ci mai degraba celei de premier. Pentru ce? Cota unica a strans mai multi bani la buget. Economia merge mai bine decat ne-am fi asteptat, iar cresterea este sanatoasa. Investitiile de toate felurile au cresteri masive. Constructiile aproape ne-au sufocat. Dupa atatia ani de comunism si de tranzitie, economia Romaniei este in refacere.
Dupa cum decurg ostilitatile in ADA, cu un PSD-stat din care a ramas doar o caricatura, incoerent, cu potential redus, tare ne temem ca marea batalie la proximele alegeri se va da intre liberali si democrati. Iar cei care vor rupe PNL vor fi stigmatizati. Si cum banuielile duc spre sforile PD, acesta va pierde din ceea ce a castigat de pe urma lui Basescu.
Dar vine el 1 ianuarie 2007! Rasfatatii nostri politicieni, care se dau in stamba, in stenograme, vor dansa pe sarma. Normalitatea. Limanul.

Cele mai citite

Novak Djokovic a câștigat Premiul Laureus rezervat celui mai bun sportiv al planetei

Liderul clasamentului ATP Novak Djokovic a fost ales sportivul anului în cadrul celei de-a 25-a ceremonii a Premiilor Laureus, Oscarurile pentru sport, desfăşurată luni...
00:03:41

Fără încetare de foc în Gaza unde războiul a ajuns la Ziua 200

Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian a intrat marți în cea de-a 200-a zi fără niciun semn de repaus, în ciuda apelurilor urgente pentru...

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...
Ultima oră
Pe aceeași temă