13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialParadoxuri pe piata energiei

Paradoxuri pe piata energiei

Scandalul    biletelelor si, implicit, cel legat de masinatiunile  puse la cale de "baietii destepti" in complicitate cu institutiile statului incep sa produca tot mai multe efecte in economie. Nu este vorba, inca, de o incetinire a reformelor pe fondul tensiunilor din mediul politic si nici de retrogradarea rating-urilor Romaniei de catre agentiile de profil. Problemele care au inceput sa apara tin de blocarea tranzactiilor pe asa-zisa piata libera a energiei, zona ocupata de intermediarii propulsati de DIP si apoi de Codrut Seres.
Tocmai cand ni se vorbeste de faptul ca s-a pus punct capusarii sistemului energetic si ca de acum inainte vom avea parte numai de  transparenta in tranzactii si negocieri, de concurenta si, implicit, de scaderea preturilor, nici ringul de energie de la Bursa Romana de Marfuri si nici platforma OPCOM, de unde cumpara Electrica, nu functioneaza. Ori intermediarii vand la preturi mari, energia ieftina fiind demult contractata, ori "baietii destepti" sunt intr-o faza de expectatie si nu sunt interesati sa mai fie bagati in seama. Practic, nu se tranzactioneaza nimic. Prima "licitatie" a BRM a fost mai mult decat dezamagitoare, dat fiind faptul ca a avut doar doi participanti, un vanzator si un cumparator, care nu s-au inteles la pret si au plecat cum au venit. Pe de alta parte, Electrica pe OPCOM nu a "prins" nici ea vreun vanzator, tot din cauza pretului mic pe care era dispusa sa-l suporte. In acest ultim caz, situatia ar putea avea efecte devastatoare, pentru ca dupa 31 martie societatea nu are asigurata cantitatea de energie necesara consumatorilor eligibili, inclusiv populatiei. Ministrul Economiei a declarat deja ca nu va mai interveni in favoarea Electricii, obligand producatorii de stat sa prelungeasca pana la sfarsitul perioadei de iarna contractele de furnizare si, ca atare, trebuie sa se descurce singura. In acest mod simplu am ajuns si la capitolul importurilor de electricitate. Si nu de oriunde, ci dinspre Est, prin Republica Moldova. Ca lucrurile stau asa nu mai este nici un dubiu, dat fiind faptul ca au si inceput discutiile, se cunoaste modalitatea de import si s-au ales si zonele in care va ajunge energia.
Toata aceasta anomalie este, in primul rand, consecinta relatiilor mafiote, perpetuate in acest sector din anul 2000, cand a avut loc liberalizarea pietei. Pare un paradox, dar momentul de la care trebuia sa inceapa o concurenta reala s-a transformat intr-unul care a declansat monopolul initiatilor, cei care au stiut cu mult timp inainte cand si de unde sa cumpere energie ieftina.
Si, in tot acest timp, dl ministru Vosganian aduce in discutie capacitatea Romaniei de a sustine infiintarea unei burse regionale de energie la Bucuresti, servind drept argument suprem tocmai lichiditatea buna a operatorului OPCOM. Daca nu ar fi de plans, ar fi de ras. Domnia sa ori nu stie, ori nu mai are despre ce sa ne vorbeasca, dar exemplul cu tranzactiile (inexistente) de pe operatorul pietei este singurul pe care nu trebuia sa-l aduca in discutie. Si asta, pentru ca ani de zile OPCOM a fost tinut la pastrare de DIP, abia la sfarsitul mandatului lui Seres a reusit sa tranzactioneze maximum 7% din energia produsa, iar acum "a inghetat" din nou. Si lucrurile nu se vor schimba prea curand, pentru ca nu mai exista energie ieftina. Dupa 2013 putem sa discutam.
Singura parte buna din toata aceasta "afacere" este ca marii consumatori isi vor construi sau reabilita propriile termocentrale, cu toate riscurile, inclusiv cel de reglementare. Pentru ca si aici au fost mari probleme, ANRE avand grija sa lase pe piata, intr-o concurenta  total neloiala, si producatorii ineficienti pe care i-a iertat mai mereu de datorii.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă