21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPăienjenișul de legături oculte care a capturat România

Păienjenișul de legături oculte care a capturat România

Legăturile ascunse dintre politicienii care în fața electoratului mimează opoziția se întind ca niște pânze de păianjen peste o Românie care s-a comportat multă vreme ca o casă părăsită.

România liberă“ prezintă de exact o lună un serial amplu despre ascensiunea politică a unuia dintre cei mai toxici premieri ai României postdecembriste, Victor Ponta. Dezvăluirile merg până la detaliile transformării unui procuror oarecare în politicianul care a speriat diaspora și împotriva căruia românii au stat la coadă la cabinele de vot. Informațiile adunate de jurnalistul Daniel Befu despre fostul „mic Titulescu“, cum l-a alintat premierul condamnat Adrian Năstase, prezintă o lume în care nu pătrunzi decât dacă cunoști pe cine trebuie sau dacă accepți să te compromiți. Incredibile, în cele nouă episoade prezentate până acum, sunt legăturile uriașe ce s-au creat între personaje politice și de afaceri care, în teorie, ar trebui să se afle în tabere adverse.

Voi oferi doar câteva exemple dintre cele mult mai numeroase prezentate în serialul ce continuă în „România liberă“. Victor Ponta a deținut o perioadă 1% din acțiunile la echipa de fotbal FC Național, la fel ca mulți alți milionari și politicieni controversați. Procentul era menit să garanteze apartenența la un grup din care au mai făcut parte, de-a lungul timpului, prin diverse asociații și firme, actualul vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară Mircea Ursache, actualul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, controversatul afacerist Sorin Ovidiu Vîntu, asociatul său penal Nicolae Popa sau ofițerul de Securitate Vasile Goga.

Șase companii deținute de Dorin Cocoș, soțul Elenei Udrea, de Victor Cocoș (tatăl lui Dorin) și de Anca Dinu (sora lui Dorin) au beneficiat de serviciile avocățești ale lui Victor Ponta în anii 2005-2006, arătăm în episodul 3. „O banală căutare pe Google dezvăluie că Medcomplex SRL (aparținând lui Dorin Cocoș) are același număr de telefon ca firma de contabilitate Exfin 2000, înființată de mama lui Victor Ponta. Medcomplex apare și în declarațiile de avere ale Elenei Udrea, pe vremea când era ministru în Guvernul Boc“, arată colegul nostru Daniel Befu.

Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, a deținut în zona semicentrală a Timișoarei o casă de 327 metri pătrați, pe care a înstrăinat-o în 2003 către trei cumpărători pentru suma de 291.000 euro, puteți citi în episodul 4 al investigației prezentate de „România liberă“. La foarte scurt timp după achiziție, cei trei au revândut imobilul către Novacov Emilia și Novacov Stoian, pe o sumă de 22 de ori mai mică decât cea cu care îl achiziționaseră, respectiv cu circa 12.800 euro. Novacov Emilia și Novacov Stoian sunt părinții Milianei Popa, soția de la acel moment a lui Corneliu Popa, șeful Agenției Domeniilor Statului (ADS), ulterior condamnat la 8 ani de închisoare în dosarul ICA-Voiculescu pentru fapte de corupție.

Nu oricine poate pătrunde în politica românească sau în lumea afacerilor mari și, cu atât mai mult, nu oricine poate evolua până spre vârf dacă nu este conectat la persoanele și mecanismele „corecte“. Din episodul 8 al serialului de investigații reiese clar că, în intervalul 2007-2012, printre clienții firmei de contabilitate a familiei Ponta „EXFIN 2000 SRL“ regăsim numeroase societăți comerciale ai căror patroni dețin, conduc sau administrează companii abonate la contracte cu statul, cu o varietate de domenii de activitate, de la concesiuni de câmpuri de gaze naturale şi participații în cadrul unor exploatații petrolifere la gestionarea deşeurilor orăşeneşti sau la construcții prestate pentru stat.

 

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă