5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialOra exacta: 1990 si 6 luni

Ora exacta: 1990 si 6 luni

De la Vantu la Zaharia si de la Sechelariu la Patriciu, neonomenclatura a avut 6 luni rele. Ceea ce nu inseamna altceva decat ca presedintele Basescu a avut 6 luni bune. Sa facem, mai intai, prezentarile: neonomenclatura e singura miscare care a clintit acul ruginit al seismografului social romanesc. Ea a insemnat o operatie masiva de recrutare in sala de prapad unde era devorat, in numele capitalismului, sectorul bugetar si al comenzilor de stat romanesti. Noua armata a fraudei si-a gasit soldatii, intocmai ca partidul in zorii comunismului, in drojdia cea mai drojdita a societatii, undeva in spatiul stramt care desparte puscariile de casa de nebuni. Acolo se aflau, pandind incordat o sansa: Vantu, Sechelariii si Iacobovii (Patricii si Tiriacii s-au alipit mai tarziu, venind prin exterior si punand la picioarele turmei un oarecare lustru occidental). Contractul s-a incheiat repede: protectie politica, asigurata de institutiile aflate sub controlul Grupului Iliescu, in schimbul unei cote de fonduri virate catre oameni de stat, partid si campaniile sale electorale. La un loc, sistemul a reeditat puterea si procedeele fostei nomenclaturi de partid pe care le-a ambalat in formule si lozinci capitaliste. Asta e neonomenclatura. Cine e Traian Basescu?
Presedintele Romaniei e un reactionar providential. Sa desfacem formula: Traian Basescu e un vizionar care a inteles ca Romania nu poate trai in viitor decat daca e reparata in trecut. Basescu a inteles, pur si simplu, ca anul de fabricatie al Romaniei actuale nu e 2005, ci, probabil, 1985. Cu alte cuvinte, Basescu a pus capat pretentiilor naive ale iubitorilor democratiei, care au presupus, de la presedintele Constantinescu la cel mai recent ONG, ca Romania trebuie sa inghita cele mai noi documente legale occidentale si se va vindeca. Basescu a remarcat ca ne aflam, inca, la sfarsitul anilor '80. Asa se face ca avem acum ceea ce trebuia sa avem in 1990. Nu Mineriada lui Iliescu, ci procesele marii nomenclaturi. Nu Securitatea recuperata pentru loviturile de la Targu Mures si din Piata Universitatii, ci o alianta in care ei primesc dreptul de a iesi la pensii mari daca accepta sa-si fugareasca azi tovarasii de ieri. Basescu a stabilit primul contract care ii coopteaza pe toti romanii, lasand in afara grupurile neformabile. E o propunere pe muchie, dar si prima aterizare a politicii de stat in realitatea romaneasca, acea realitate derutanta care simuleaza prezentul doar pentru a prelungi trecutul.
Neonomenclatura nu va pieri dintr-un foc. Dupa 6 luni de Basescu, ea a aflat insa ca se afla in sah, adica in situatia in care ar fi trebuit sa se afle in decembrie '89. Geniul lui Basescu e retroactiv si cum nu se poate mai potrivit unei societati adanc retroactive. Iata de ce primele 6 luni ale mandatului Basescu seamana atat de bine cu ce ar fi trebuit sa fie primele 6 luni ale anului 1990. Ele ar trebui sa culmineze cu inlaturarea juridica a lui Ion Iliescu, lider esuat al unei tentative de perestroika.
Situatia extraordinara si fusul orar derutant in care traim ne spun ceva dificil: statul de drept dupa care alergam prin ziare nu e o realitate si nici nu ar trebui sa fie. El e doar un proiect viitor pe care insa il putem salva acum de la fictiunea deplina. Cum? Prin lovituri largi si nu neaparat ingrijite ale vointei politice aliate cu justitia. Altfel spus: cand iti arde casa, nu trimiti acasa pompierii descheiati la vesta. In caz contrar, blocul de pe care s-a aruncat procurorul Cristian Panait ramane disponibil. Nu mai avem timp de dubii. Ora exacta e 1990 si 6 luni.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă